Nu, experții spun că un virus H1N1 cu gene de origine aviară a fost responsabil de moartea a peste 50 de milioane de oameni în toată lumea

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Mai multe postări pe Facebook distribuite de sute de ori pretind că gripa spaniolă din 1918 n-a fost de fapt o gripă ci a fost ”cauzată de dozele aleatorii ale unui vaccin meningitic bacterian experimental. Afirmația este falsă; experții au căzut de acord că un tip nou de virus H1N1 a provocat gripa spaniolă din 1918 și că nu a existat niciun program de vaccinare împotriva meningitei bacteriene în 1918.

Fotografia a fost publicată pe Facebook pe 24 noiembrie, 2020. În această postare, distribuită de mai mult de 270 de ori, textul de deasupra imaginii spune: „În timpul „Gripei Spaniole” din 1918, doar cei vaccinați au murit” Apoi continuă: „Autopsiile de după război au dovedit că gripa din 1918 NU a fost deloc o „gripă”. A fost cauzată de dozele aleatorii ale unui „vaccin meningitic bacterian” experimental, care până în prezent, imită simptomele asemănătoare gripei. Atacurile masive, multiple, cu vaccinuri suplimentare asupra sistemului imunitar nepregătit al soldaților și civililor au creat un ”masacru”. Cei care nu au fost vaccinați, nu au fost afectați.”

 
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook făcută pe 25 noiembrie

Afirmații similare au fost de asemenea distribuite de sute de ori de către utilizatori pe Facebook în alte țări, spre exemplu aici, aici și aici

Afirmația este falsă. 

Gripa spaniolă din 1918 se presupune că ar fi afectat în jur de 500 de milioane de oameni, aproximativ o treime din populația globului de la vremea respectivă. Conform Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite (CDC), „vulnerabilitatea adulților tineri și lipsa vaccinurilor și a tratamentului a creat o criză majoră de sănătate publică, provocând cel puțin 50 de milioane de decese în lume.”

CDC susține că pandemia a fost cauzată de un „virus H1N1 cu gene de origine aviare”. Mai departe precizează: „Pandemia de influenza din 1918 a fost cea mai severă pandemie din istoria recentă. A fost provocată de un virus H1N1 cu gene de origine aviară. Deși nu există consens universal asupra originii virusului, răspândirea a avut loc între anii 1918-1919.”

Dr Peter Hobbins, un istoric de la Universitatea din Sydney specializat în medicină și tehnologie, a declarat pentru AFP Noua Zeelandă că autopsiile făcute după gripa spaniolă din 1918 nu au arătat că un vaccin meningitic bacterian experimental ar fi provocat pandemia.

„Multe autopsii au fost realizate pe pacienți care au murit de gripa spaniolă, ceea ce a confirmat că principala cauză a morții a fost umplerea plămânilor cu lichid, fie din cauza bolii ori din cauza reacției imunitare exagerate a corpului la infecție.”

„A existat o legătură clară între manifestarea clinică a sindromului gripei spaniole și autopsii, și nicio sugestie că decesele ar fi fost datorate unui presupus vaccin experimental”, a declarat Hobbins prin email în 23 noiembrie. 

Cauza reală a gripei spaniole din 1918 a fost o tulpină nouă a virusului Influenza A, a spus Dr Hobbins. A adăugat că au existat tentative în lume pentru găsirea unui vaccin, dar la vremea respectivă era neclar „care era agentul provocator, din moment ce microscoapele de atunci nu erau suficient de puternice să identifice virușii.”

„O infecție la o asemenea scară și intensitate nu putea fi cauzată de un experiment de vaccinare contra meningitei „bacteriene” - pe de o parte pentru că nu exista, și pe de alta pentru că singura campanie de vaccinare în masă care a avut loc la acea vreme era împotriva virusului influenza”, a explicat doctorul.

Mai multe informații despre gripa spaniolă puteti găsi pe site-ul Universității din București.

Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE