Videoclipul arată o repetiție a procesului de vaccinare în Belgia, nu o vaccinare fictivă a unui politician

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip care arată un politician belgian care se presupune că ar fi trecut printr-o vaccinare „falsă” împotriva Covid-19 a fost distribuit de sute de ori în ianuarie 2022 în limba română pe rețelele de socializare, cu afirmații că acest lucru este o dovadă că campania de vaccinare este o mascarada. Dar postărilor le lipsește contextul: videoclipul de la începutul anului 2021 arată o repetiție a procesului vaccinare împotriva coronavirusului în Belgia pentru care capacele au fost lăsate în mod intenționat pe seringi. Acest lucru a fost menționat clar în fața publicului la acea vreme.

„Belgia: Prim ministru surprins când primea vaccinul miraculos… fără ac la seringa… asistenta nu are mănuși… Deci, în concluzie mascaradă pe față!”, spune această postare de pe Facebook din 12 ianuarie 2022, care a fost distribuită aproape de 900 de ori de atunci. Postarea distribuie un videoclip care arată un politician belgian în timp ce este vaccinat fictiv, cu o seringă care are încă capacul pus.

„Induce lumea în eroare sa se vaccineze și el fără ac se vaccinează. Frumos vicleanul!”, spune un comentariu.

Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 19 ianuarie 2022

Dar această interpretare este înșelătoare. AFP a demontat afirmațiile similare cu privire la acest videoclip încă din februarie 2021 în mai multe limbi, inclusiv în olandeză și în engleză.

Videoclipul de opt secunde îl arată pe Bart Somers, vice-ministru-președinte al guvernului flamand, care se presupune că a primit un vaccin împotriva Covid-19. Cu toate acestea, un cadru mai în detaliu al videoclipului pare să dezvăluie că seringa este încă acoperită de capac.

Videoclipul corespunde secvenței care începe la minutul 11 minute și 24 de secunde a acestui reportaj mai lung publicat de postul public flamand de știri VRT pe 1 februarie 2021. Reportajul menționează că videoclipul arată testarea actului de vaccinare împotriva Covid-19 în Belgia.

Testarea campaniei de vaccinare a fost relatată și de ziarul local Het Laatste Nieuws aici pe 1 februarie 2021.

Het Laatste Nieuws a scris: „Sub ochiul aprobator al ministrului flamand al administrației interne, Bart Somers, aproximativ cincizeci de oameni din Bilzen și din împrejurimi au primit astăzi primul vaccin împotriva coronavirusului. Cel puțin după cum se spune pentru că a fost o repetiție. Centrul de vaccinare din sala de sport De Kimpel a fost testat pe larg pentru prima dată.”

Ministrul a confirmat pentru AFP pe 4 februarie 2021 că evenimentul prezentat în videoclip a fost o repetiţie și nu arată o vaccinare reală.

„Vedem din nou pericolul știrilor false. Săptămâna aceasta va începe testul în mai multe centre de vaccinare flamande. Pentru a vedea dacă totul poate merge bine de îndată ce vaccinurile sunt disponibile, diverse centre de vaccinare organizează o repetiție. De exemplu, se uită la cât timp durează vaccinarea unei persoane și dacă nu există cozi mari. Este iresponsabil și periculos ca oamenii să folosească acest moment de practică pentru a răspândi știri false”, a spus Somers.

Politicianul belgian a publicat un mesaj similar pe Twitter pe 1 februarie 2021.

În postarea de pe Twitter, Somers a scris: „Ca să fie clar: nu s-a administrat niciun vaccin în timpul acestei repetiţii și nici măcar o injecție nu a fost făcută. Altfel aș fi strigat «Auww» mai tare”.

Agenția foto Getty Images a publicat, de asemenea, mai multe fotografii de la repetiția procesului de vaccinare aici, pe 1 februarie 2021. Agenția a publicat o fotografie cu Somers, precum și cu alte câteva persoane (aici, aici) care participă la test. Descrierea imaginii care îl arată pe Somers spune: „Ministrul flamand al politicii interne, Bart Somers, participă la un test a injecțiilor cu vaccin, la o repetiție a procedurii planificate în centrul de vaccinare Covid-19 din Bilzen, luni, 1 februarie 2021”.

Captură de ecran a fotografiei publicate de Getty Images realizată pe 19 ianuarie 2022

Ministrul Bart Somers s-a vaccinat cu prima doză împotriva Covid-19 cu serul Pfizer-BioNTech pe 7 iunie 2021. „Nu am ezitat nicio secundă, pentru că vaccinul mă protejează atât pe mine, cât și pe mediul meu”, a declarat Somers presei. Ziarul local Het Laatste Nieuws a publicat mai multe poze, dar și un videoclip din acea zi.

Campania de vaccinare împotriva Covid-19 a început ]n Belgia la sfârșitul lunii decembrie 2020 cu vaccinurile Pfizer și Moderna. Pe 20 ianuarie 2022, 76,71% din întreaga populație era complet vaccinată împotriva Covid-19, în timp ce 52,37% din populație a primit și doza a treia (booster).

Informațiile false cu privire la vaccinarea mai multor lideri au apărut în mai multe țări pe măsură ce statele au început vaccinarea împotriva Covid-19. AFP a demontat anterior afirmații false conform cărora seringi goale sau fără ac ar fi fost folosite în vaccinarea vicepreședintelui american Kamala Harris, vicepreședintelui american Mike Pence și actualului președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, prim-ministrul australian Scott Morrison și președintele sud-african Cyril Ramaphosa, dar și în cazul primei vaccinări din România.

Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE