
Italia nu a revizuit numărul persoanelor care au murit din cauza Covid-19 de la 130,468 la 3,783
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 19 Noiembrie 2021, la 15:23
- 4 minute de citit
- De: Elias HUUHTANEN, AFP Finlanda
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Într-un ziar cunoscut din Italia tocmai au scris că majoritatea nu sunt morți din cauza virusului... din 130,468 morți în 2020... doar 3783 au murit din cauza virusului... restul aveau probleme grave de sănătate... Încet încet iese la iveală adevărul”, scrie această postare de pe Facebook din 21 octombrie 2021, distribuită de peste 100 de ori de atunci. Afirmații similare au fost publicate tot pe Facebook aici și aici, precum și în unele articole, de exemplu aici și aici.
Majoritatea postărilor citează sau distribuie o captură de ecran a unui articol publicat în ziarul din Roma numit Il Tempo pe 21 octombrie 2021, care discută un raport recent publicat de Institutul Național de Sănătate din Italia (ISS) pe 19 octombrie 2021.

Această poveste a circulat și în alte țări și limbi din Europa, cum ar fi greacă, maghiară și finlandeză. AFP Finlanda a demontat aceste afirmații recent.
Articolul publicat de Il Tempo susține că, potrivit raportului publicat de ISS, doar 2,9% dintre decesele cauzate de Covid-19 înregistrate de la sfârșitul lunii februarie 2020 ar putea fi considerate drept decese cauzate de Covid-19. Autorul articolului susține că, deoarece restul oamenilor aveau alte afecțiuni subiacente sau boli, decesele nu au fost cauzate exclusiv de virusul Covid-19. Astfel, din cele 130,468 de decese cauzate de Covid-19 enumerate în raport, doar aproximativ 3,783 au fost cauzate de virusul însuși.
Dar aceasta este o interpretare falsă a raportului, au declarat experții și autoritățile italiene din domeniul sănătății pentru AFP.
Autoritățile italiene din domeniul sănătății neagă afirmația
„Este complet greșit”, a declarat Pier David Malloni, ofițer de presă la ISS, pentru AFP pe 2 noiembrie 2021 despre afirmațiile care circulă pe rețelele de socializare. ISS a negat, de asemenea, afirmațiile și într-un comunicat de presă din 25 octombrie 2021, explicând că raportul lor a fost interpretat greșit.
„Nu se precizează în raport că doar 2,9% dintre decesele atribuite Covid-19 s-au datorat virusului”, se arată în comunicatul de presă în italiană.
❌Non è vero che solo il 2,9% dei #decessi attribuiti al #Covid19 è dovuto al virus
— Istituto Superiore di Sanità (@istsupsan) October 25, 2021
➡️Leggi le precisazioni sulle principali #fakenews relative all'ultimo Report decessi https://t.co/7mIa5kmDf3pic.twitter.com/zaMWtY5dUy
„Procentul de 2,9%, raportat și în edițiile anterioare, se referă la procentul de pacienți care au murit cu pozitivitate SARS-CoV-2 care nu aveau alte patologii diagnosticate înainte de infectare”, se arată în comunicatul ISS.
Articolul Il Tempo a susținut, așadar, în mod înșelător că numai pacienții care au avut zero afecțiuni subiacente ar trebui să fie considerați că au decedat din cauza Covid-19 în Italia.
Dar persoanele cu alte boli sunt încă numărate în numărul deceselor provocate de Covid-19, potrivit ISS.
„A avea una sau mai multe comorbidități este un factor de risc pentru Covid-19, dar chiar dacă un pacient are două sau mai multe boli anterioare, de exemplu hipertensiune arterială, diabet sau obezitate, virusul este responsabil de deces”, a explicat Malloni.
Timo Strandberg, profesor de geriatrie la Universitatea din Helsinki, a explicat pentru AFP diferența dintre cauza principală a decesului și cauza imediată a morții atunci când se calculează numărul deceselor provocate de Covid-19.
„Covid-19 ar fi cauza principală a decesului dacă nu există alte boli. Dar dacă există alte boli, atunci, desigur, poate fi cauza imediată a decesului”, a declarat Strandberg pentru AFP pe 29 octombrie 2021.
Autoritățile sanitare italiene au remarcat că complicațiile cauzate de Covid-19 au fost cauza imediată a decesului în majoritatea cazurilor. „Rapoartele comune ISTAT-ISS întocmite pe baza certificatelor de deces arată că Covid-19 este cauza direct responsabilă de deces în 89% din decesele persoanelor pozitive la testul SARS-CoV-2”, se arată în comunicat.
Afirmația că Italia și-a redus numărul de morți cu 97% este așadar greșită. La fel de acest grafic al deceselor cumulate de Covid-19 din Italia arată că nu a existat o astfel de reducere a numărului de decese la sfârșitul lunii octombrie 2021.
Boli cronice comune în rândul persoanelor în vârstă
Autorul articolului Il Tempo susține în continuare că persoanele cu trei sau mai multe boli ar fi murit inevitabil, indiferent de pandemia de Covid-19.
Cu toate acestea, Strandberg subliniază că boala Covid-19 ucide și pacienți cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani care ar mai fi putut avea zeci de ani rămași de viață: „Chiar dacă este posibil să fi avut boli, cu acele boli ar fi putut trăi bine încă 10-20 de ani”.
Boala cronică la vârstnicii italieni este frecventă. Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică din Italia (ISTAT), aproximativ 85% din populația italiană cu vârsta peste 65 de ani are cel puțin o afecțiune cronică, iar 52% au trei sau mai multe.
Din 18 noiembrie 2021, țara a înregistrat peste 132,965 de decese. Din martie 2020, Italia a înregistrat unul dintre cele mai mari rate de exces de mortalitate din lume, după ajustarea la dimensiunea populației, sugerând că decesele din cauza Covid-19 ar putea fi și mai multe.
În iulie 2021, AFP a demontat o afirmație similară cu privire la statisticile portugheze despre coronavirus. Postările de pe rețelele de socializare au susținut în mod fals că o instanță portugheză a corectat numărul deceselor cauzate de Covid-19 la 152 în loc de 17,000. Acelea au fost însă decese atestate de medicii de la Institutul Național de Medicină Legală și Științe Legale, care raportează Ministerului Justiției. Majoritatea deceselor cauzate de coronavirus în Portugalia sunt certificate de medici care nu au legătură cu acest institut și sunt raportate la Ministerul Sănătății.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne