Pasagerii împing cărucioarele cu bagajele în timp ce se pregătesc să se îmbarce într-un autobuz pentru a-i duce în carantină obligatorie la hotel pe aeroportul internațional din Sydney, pe 15 octombrie 2021. ( AFP / David GRAY)

Unitatea de carantină din Australia este destinată călătorilor care intră în țară, nu exclusiv persoanelor nevaccinate împotriva Covid-19

Postări pe rețelele de socializare care susțin că prim-ministrul statului australian Queensland a anunțat că persoanele nevaccinate vor fi trimise în lagăre de carantină au fost distribuite de sute de ori în limba română din octombrie 2021. Acest lucru nu este adevărat: autoritățile din Queensland construiesc într-adevăr un centru de carantină pentru persoanele care intră în țară din străinătate, dar acesta nu este destinat special pentru nevaccinați. Persoanele nevaccinate din Australia nu vor fi adunate și puse în lagăre, a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului.

„Persoanele nevaccinate vor fi trimise în lagăre. Prim-ministrul statului Queensland din Australia, Annastacia Palaszczuk, a anunțat în fața camerei video că persoanele nevaccinate vor fi plasate în lagăre de carantină”, spune această postare de pe Facebook din 25 octombrie 2021, care a fost distribuită de peste 200 de ori de atunci. Afirmații similare au fost postate aici, aici și aici.

Postările distribuie un videoclip cu premierul din Queensland, Annastacia Palaszczuk, dintr-o emisiune TV matinală australiană, unde acesta a vorbit despre instalațiile de carantină planificate. În videoclip apare și un bărbat australian care susține că Palaszczuk „tocmai a recunoscut în fața camerei că are un plan de a-i pune pe cei nevaccinați în tabere de carantină”.

Image
Captură de ecran a postării parțial false pe Facebook realizată pe 23 noiembrie 2021.

Aceeași afirmație a fost răspândită în mai multe alte limbi, cum ar fi germană, finlandeză și slovacă.

Postările în limba română susțin de asemenea că imaginile „amintesc de vremurile întunecate”, sugerând că acestea sunt similare cu lagărele de concentrare, însă acum sunt destinate persoanelor nevaccinate. Acest lucru este însă fals. Facilitatea aflată în discuție este o extindere a unui sistem de carantină hotelieră pentru călătorii care intră în țară. Până acum, călătorii veniți din anumite țări au fost supuși unor carantine de 14 zile în alte locuri de cazare aranjate de guvern.

Afirmațiile provin dintr-un interviu cu Annastacia Palaszczuk din emisiunea „Sunrise” a postului de televiziune australian „Seven Network” din 19 octombrie 2021.

Începând cu minutul 9, ea a răspuns la o întrebare despre necesitatea unei unități de carantină planificate: „Cred că va fi nevoie de unități regionale de carantină în viitor. Nu putem prezice ce se va întâmpla, dar ar putea exista o țară care să fie declarată punct roșu sau o zonă interzisă și ar putea fi nevoie să aducem oameni înapoi din acele țări diferite. Nu este diferit de ceea ce am văzut în timpul acestei pandemii”.

Ea continuă apoi să spună ceea ce postările au interpretat greșit ca fiind un anunț că centrul de carantină este exclusiv pentru cei nevaccinați: „Vom avea nevoie și pentru persoanele nevaccinate, vom avea nevoie și pentru studenții internaționali care vor să lucreze pentru fermierii noștri. Cred că există și o mulțime de oportunități.”

Palaszczuk nu spune în interviu că această carantină ar trebui să afecteze exclusiv persoanele nevaccinate. De fapt, ea se adresează în mod explicit altor grupuri, cum ar fi studenții internaționali, care vor trebui să fie vaccinați înainte de sosire.

Centrul planificat de la Wellcamp, aflat lângă aeroportul local, este de așteptat să aibă 1,000 de paturi, primele părți ale unității fiind operaționale până la sfârșitul anului 2021, potrivit unui comunicat de presă al guvernului Queensland din august 2021.

Vicepremierul Steven Miles a justificat necesitatea centrului, spunând că: „Instalațiile de carantină rămân una dintre cele mai importante măsuri din Australia pentru a preveni intrarea în societatea noastră a noilor tulpini mortale de Covid-19”. Mass-media a relatat de asemenea despre instalația propusă.

Într-un videoclip postat de Palaszczuk la începutul lucrărilor de construcție, ea mai spune că: „Trebuie să ne protejăm populația și să găsim urgent o alternativă la carantina hotelieră”. Potrivit guvernului din Queensland, sistemul de carantină hotelieră este supus unei presiuni extreme, iar focarele de boală apar din nou și din nou.

În prezent, în Queensland, regula pentru călători este că persoanele care vin în localitate din străinătate trebuie, cu unele excepții, să efectueze o carantină de 14 zile pe cheltuiala lor într-un hotel desemnat de guvern, conform politicii de carantină.

Oricine a fost anterior într-o țară definită ca sigură pe parcursul a 14 zile, poate prezenta un test PCR negativ și este complet vaccinat, are voie să intre fără a sta în carantină. Cei care se află deja în Queensland care au intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID trebuie, de asemenea, să fie în carantină timp de 14 zile, lucru pe care îl pot face acasă, cu excepția cazului în care este considerat nepotrivit.

O purtătoare de cuvânt a guvernului din Queensland a confirmat pentru AFP pe 16 noiembrie 2021 că noua unitate de carantină este o extindere a sistemului actual de carantină hotelieră, pe care guvernul îl acoperă în detaliu aici.

„Afirmațiile conform cărora guvernul din Queensland va căuta persoanele nevaccinate în Queensland și le va reține la Wellcamp sunt false”, a scris purtătorul de cuvânt pentru AFP. „Unitatea de carantină din Queensland de la Wellcamp este folosită ca alternativă la carantina hotelieră”, a adăugat.

Ea a spus că condițiile pentru carantină hotelieră se schimbă continuu, deoarece Queensland a atins rate mai mari de vaccinare, iar Commonwealth a permis mai multor persoane să intre în Australia de peste mări.

Image
Un lucrător din domeniul sănătății face gesturi la un centru de vaccinare Covid-19 de la Centrul de Convenții și Expoziții din Brisbane pe 17 august 2021. ( AFP / Patrick HAMILTON)

Există un scenariu în care unitatea de carantină ar deservi în primul rând călătorilor nevaccinați. Pe 18 octombrie, guvernul din Queensland a anunțat un nou plan care va avea cerințe diferite de intrare în țară în funcție de rata de vaccinare. De exemplu, dacă Queensland atinge o rată de vaccinare de 80%, se va renunța la carantina de intrare în țară de 14 zile pentru persoanele complet vaccinate care au test cu rezultat negativ. Cei care nu sunt vaccinați ar trebui totuși să intre în carantină.

Palaszczuk a explicat acest lucru într-o conferință de presă din 18 octombrie la minutul 26:50: „Există încă călători nevaccinați și trebuie să respecte carantina completă”.

Primii care vor folosi centrul de carantină Wellcamp vor fi studenții internaționali, care trebuie să fie complet vaccinați pentru a intra în țară, a explicat Palaszczuk pe Twitter pe 26 octombrie 2021. Și purtătoarea de cuvânt a guvernului din Queensland a mai spus pentru AFP că planul actual este de a folosi tabăra pentru „studenți internaționali și lucrători sezonieri, precum și pentru călătorii internaționali care se întorc țară”.

Pe 23 noiembrie 2021, 85,5% dintre australieni erau complet vaccinați, comparativ cu 74,1% dintre cetățenii din Queensland.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne