Acest videoclip vechi arată huligani din Napoli care sosesc la Roma, nu italieni care intră forțat într-un mall fără certificat verde COVID

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip care arată o mulțime uriașă, înarmată cu bâte și fumigene, a fost distribuit de sute de mii de ori de la sfârșitul lunii octombrie 2021 și până în prezent, nu arată italieni care intră cu forța într-un mall unde nu li se permite accesul fără un certificat verde COVID. Videoclipul este, de fapt, din 2008 și arată suporteri de fotbal din Napoli care sosesc la Roma, unde au invadat gara Termini înainte de un meci de fotbal, au confirmat Căile Ferate ale Statului italian pentru AFP.

„Ia priviți, fraților, la italieni cum dau năvală în mall-ul care le cere pașaportul de sclav!”, spune o postare din 29 octombrie 2021 care a fost distribuită de peste 91,000 de ori de atunci. Postarea este însoțită de un videoclip de un minut și jumătate în care o mulțime uriașă de sute de oameni poate fi văzută asaltând un spațiu închis în timp ce sunt înarmați cu bâte și fumigene roșii, alergând și scandând. La începutul videoclipului, mai mulți polițiști care poartă cască pot fi văzuți retrăgându-se în fața mulțimii.

Descrierea face referire la certificatul verde pe care Italia l-a introdus în iunie 2021, care arată dovada vaccinării împotriva Covid-19, a unui test negativ sau a recuperării de la Covid-19 și este obligatorie în anumite locuri publice - deși nu în centrele comerciale, așa cum sugerează afirmația.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 8 noiembrie 2021.

Același videoclip a fost postat aici și aici la sfârșitul lunii octombrie 2021 cu afirmații similare și a fost distribuit de zeci de mii de ori. Videoclipul a început să circule cu aceste afirmații false după ce a fost postat prima dată pe 26 octombrie 2021 aici de către un utilizator care mai târziu a recunoscut că a postat videoclipul ca un experiment: „Acesta a fost un experiment pentru a demonstra cât de ușor se poate deruta opinia publică. Într-o săptămână am reușit să strâng 549,000 de vizualizări, 37,000 de distribuiri, 7,700 de reacții și 1,400 de comentarii”, a spus el într-o actualizare la descriere înainte de a șterge postarea.

Videoclip vechi care arată huligani

AFP a făcut o căutare inversă de imagine și a constatat că versiuni mai lungi ale aceluiași videoclip au fost postate pe Youtube (cum ar fi aici și aici) cu câțiva ani în urmă. O descriere a videoclipurilor spune că arată „ultrași napolitani la gara Termini din Roma” și că videoclipul a fost făcut pe 31 august 2008. O altă căutare pe Youtube folosind cuvinte cheie precum „ultras”, „Neapolitan” și „Roma” a găsit videoclipuri care arată aceeași mulțime din alte unghiuri, cum ar fi aici, aici și aici. Un videoclip mai lung care include toate scenele poate fi găsit aici.

O căutare pe Google cu aceleași cuvinte cheie a găsit mai multe știri din acea perioadă. Cotidianul italian la Repubblica descrie aici, pe 31 august 2008, că în dimineața acelei zile, ultrașii Napoli au asediat gara și au luat ostatic un tren în timp ce sute de pasageri au fost forțați să abandoneze compartimentele pentru că mulțimea striga și amenința cu violență. Trenul a plecat cu suporterii, inclusiv cu mai mulți care nu aveau bilete, după ore întregi de mediere cu poliția.

Oamenii care poartă mască respiratorie traversează gara Termini din Roma pe 10 martie 2020. ( AFP / Tiziana FABI)

Ziarul La Repubblica descrie și ce s-a întâmplat când fanii fotbalului au ajuns la Roma: „Au ajuns la Roma Termini când meciul începuse deja. Scenele de delir s-au repetat. Poliția i-a reținut pe ultrași, dar nu i-a putut împiedica să arunce petarde pe coridoarele gării și să rostească amenințări și imnuri de război împotriva echipei adverse”. Și în videoclipul viral pe rețelele de socializare ultrașii pot fi auziți stringând injurii la adresa echipei adverse.

AFP a întrebat și Căile Ferate de Stat italiene (Ferrovie dello Stato) despre videoclip. Biroul de presă a confirmat că videoclipul în cauză este într-adevăr din 2008, că suporterii erau din Napoli și că într-adevăr au invadat gara Termini din Roma.

„Videoclipul se referă la această poveste din anul 2008”, a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei naționale de căi ferate într-un email trimis pe 5 noiembrie 2021.

Indiciile vizuale confirmă, de asemenea, că videoclipul a fost filmat la gara Termini din Roma. AFP a găsit mai multe imagini din interiorul gării (cum ar fi aici, aici sau aici) și care au fost comparat cu secvențe din videoclipurile distribuite pe Facebook. În ambele imagini de mai jos poate fi observat un text care spune „Sala Viaggiatori”, care înseamnă „Salonul pentru Pasageri” și un altul care spune „Binari 1-24” care înseamnă „Platformele 1-24”. Sub ele se află un ecran TV atașat de perete.

O comparație între o captură de ecran a videoclipului distribuit pe Facebook (stânga) și o captură de ecran a unei imagini publicate de agenția de fotografie Pond5 (dreapta) realizată pe 7 noiembrie 2021.

Nu este nevoie de un pașaport verde la mall

Autoritățile italiene actualizează aici informațiile despre cui, când și unde este necesar un certificat verde COVID. În prezent, în Italia este necesar un certificat Covid-19 pentru intrarea în locuri publice cum ar fi cinematografele, sălile de sport, muzee, teatre, stadioane și piscine. Dar nu este necesar în hoteluri, supermarketuri și centre comerciale.

„Magazinele vor rămâne deschise și trebuie să afișeze un semn care să indice numărul maxim de persoane permise înăuntru la un anumit moment”, spun aici autoritățile din Italia. „Centrele comerciale pot rămâne deschise și la sfârșit de săptămână, de sărbători și înainte de sărbători”, adaugă acestea.

Certificatul COVID este, de asemenea, necesar pentru a participa la nunți și pentru a vizita persoane cu risc ridicat de a se îmbolnăvi, cum ar fi cele în centrele de îngrijire. De asemenea, este obligatoriu pentru pasagerii care urcă în mijloacele de transport în comun și este necesar pentru a intra în școli și universități.

O vizitatoare își prezintă certificatul COVID pentru scanare înainte de a intra în Muzeele Vaticanului din Vatican pe 6 august 2021, după ce Italia a făcut obligatoriu documentul pentru intrarea în cinematografe, muzee și săli de sport sau restaurante. ( AFP / Andreas SOLARO)

Italia a fost prima țară europeană care a făcut permisul de sănătate Covid-19 obligatoriu pentru toți lucrătorii atât din sectorul public, cât și din cel privat. Măsura a fost impusă din 15 octombrie și rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2021. De atunci nu au mai fost impuse alte măsuri. Cu toate acestea, autoritățile italiene au anunțat la începutul lunii noiembrie 2021 că iau în considerare extinderea regulilor care impun un certificat COVID și a altor măsuri anti-Covid până în martie 2022, având în vedere numărul de noi cazuri care este în creștere.

COVID-19