O tânără israeliană se fotografiază în timp ce primește o doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva coronavirusului în Ierusalim, pe 11 august 2021. ( AFP / Hazem BADER)

Acest cardiolog american face afirmații false despre vaccinarea împotriva Covid-19

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 30 Septembrie 2021, la 12:15
  • 10 minute de citit
  • De: AFP România, AFP Franța
Un videoclip în care un cardiolog american care face mai multe afirmații despre Covid-19, inclusiv că persoanele sănătoase cu vârsta sub 50 de ani, precum și persoanele care s-au recuperat de Covid-19 nu au nevoie de un vaccin împotriva coronavirusului a fost distribuit de mii de ori pe rețelele de socializare. Dar experții medicali spun că și persoanele mai tinere ar trebui să se vaccineze, deoarece acestea pot fi în continuare afectate de virus și că de pe urma serului beneficiază și cei care au avut deja boala.

„De văzut”, spune această postare de pe Facebook din 12 septembrie 2021, distribuită de peste 14,000 de ori de atunci. Postarea include un videoclip lung de 2 minute al cardiologului american Dr. Peter McCullough care depune o mărturie în fața Senatului din statul american Texas.

Videoclipul circulă în limba română din iunie 2021 (aici) și a fost postat (aici) și de Adina Alberts, medic primar chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, care a fost investigată disciplinar de Colegiul Medicilor după ce a publicat o schemă de tratament împotriva Covid-19 și și-a sfătuit urmăritorii să ceară medicilor Ivermectină, un medicament de uz veterinar folosit pentru tratarea infestărilor cu paraziți care până acum nu a fost aprobat și nici nu a fost recomandat pentru utilizare împotriva Covid-19. Postările din iunie au fost distribuite de peste 20,000 de ori în ultimele luni.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 29 septembrie 2021.

Pe parcursul videoclipului, medicul american face mai multe afirmații despre Covid-19, spunând inclusiv că persoanele sănătoase cu vârsta de sub 50 de ani și cele care s-au recuperat după infectarea cu SARS-CoV-2 nu au nevoie de un vaccin împotriva virusului, precum și că încercările pentru a găsi un tratament pentru Covid-19 au fost abandonate atunci când producerea vaccinului a fost anunțată.

Videoclipul, care este o secvență scoasă din mărturia din 10 martie 2021 a doctorului Peter McCullough în fața Comitetului pentru sănătate și servicii umane din Senatul statului Texas, a circulat în postările de pe rețelele sociale încă de atunci, în mai multe limbi, cum ar fi în engleză și franceză. AFP Franța a demontat afirmațiile făcute de medic în videoclip în aprilie 2021 aici.

„Oamenii sănătoși cu vârsta sub 50 de ani nu au nevoie de un vaccin Covid-19”: FALS

„Pentru oamenii de sub 50 de ani care n-au probleme de sănătate nu există nicio justificare științifică să facă vaccinul anti Covid-19”, spune McCullough la începutul celor 2 minute din videoclip. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat, deoarece chiar și persoanele sănătoase și tinere pot dezvolta inclusiv simptome severe de Covid-19 și pot chiar muri.

În România, conform mai multor rapoarte ale Grupului de Comunicare Strategică din septembrie 2021, un pacient de 20 de ani și încă unul de 26 de ani, care nu erau cunoscuți ca având alte boli grave, dar care nici nu au fost vaccinați împotriva Covid-19, au murit după ce s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2.

„Doar uitându-ne la decesele care au avut loc în România în ultimele zile, vedem că există persoane tinere, fără comorbidități care au făcut o formă gravă a bolii, au ajuns la terapie intensiva și ulterior au decedat în urma infecție cu SARS-CoV2. Acest lucru demonstrează pur și simplu faptul că o persoană tânără este susceptibilă unei forme severe a bolii, lucru care de altfel poate fi prevenit prin vaccinare”, a declarat pentru AFP Ștefan Dascălu, cercetător român în imunologie la Universitatea Oxford, într-un interviu telefonic din 28 septembrie 2021.

„În fața tulpinii Delta care este mult mai agresivă și care poate cauza o simptomatologie mai severă, aceste vaccinuri încă reușesc să facă o treabă foarte bună în prevenirea cazurilor severe. Persoanele tinere sunt și ele predispuse formelor severe și vaccinurile le pot ajuta să nu dezvolte această simptomatologie care le poate și curma viața”, a spus el, adăugând că „încă de la începutul pandemiei au exista cazuri de persoane perfect sănătoase, tinere, care au dezvoltat forme severe ale bolii și unele dintre ele au și decedat”, dar acum, spre deosebire de anul trecut, „avem aceste vaccinuri care sunt sigure, sunt eficiente și pot preveni astfel de tragedii”.

Bruno Lina, profesor de virologie și membru al consiliului științific francez, intervievat pe 7 aprilie 2021 de AFP, a adăugat un alt motiv pentru care tinerii ar trebui să se vaccineze. „Vaccinarea este prea des luată ca obiectiv individual. Cu toate acestea, această vaccinare are un obiectiv colectiv, care este de a reduce transmiterea virusului prin faptul că o persoană imună nu mai transmite, sau măcar (transmite - n.r) mai puțin. Și atunci, dacă ne oprim la 50 de ani, avem mai puțin de 50% din populație care va fi imunizată și în aceste condiții nu va încetini niciodată circulația virusului”, a spus el.

Acest lucru este susținut și de Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg aici, care este de asemenea de acord că tinerii sănătoși ar trebui să fie vaccinați. „Pe masura ce tot mai multi oameni sunt vaccinati, virusul va avea mai putini oameni de infectat, iar transmiterea comunitatii va scadea. Fiecare persoană care se vaccinează ne aduce cu un pas mai aproape de a pune capăt pandemiei”, explică universitatea. „Faptul că nu vă vaccinați prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta o formă severă de Covid-19, care vă poate îmbolnăvi grav pentru o perioadă lungă de timp și poate provoca daune pe termen lung, chiar dacă sunteți tineri și sănătoși”, spune universitatea.

Un studiu publicat în jurnalul medical The Lancet pe 17 iulie 2021, a arătat că, deși pacienții cu Covid-19 „cu vârste mai mari de 50 de ani și admiși la terapie intensivă prezintă cel mai mare risc”, „ratele ridicate de complicații și rezultatele funcționale slabe au fost prezente la supraviețuitorii Covid-19, inclusiv la tineri și indivizi sănătoși anterior”. Studiul care a analizat 73.197 de adulți de toate vârstele din 302 de spitale din Marea Britanie în timpul primului val de Covid-19 din 2020 a arătat, de exemplu, că aproximativ 27% dintre cu vârsta cuprinsă între 19-29 de ani și 37% dintre de 30-39 de ani au experimentat cel puțin o complicație în timpul internării lor în spital.

„Oamenii care s-au recuperat în urma îmbolnăvirii cu Covid-19 nu au nevoie de vaccin”: FALS

În mărturia sa, McCullough susține, de asemenea, că „persoanele care se tratează de COVID dezvoltă imunitate completă și durabilă”. El continuă să spună că: „Nu vei putea niciodată învinge imunitatea naturală. Nu poți administra un vaccin ca să o faci mai bună. Nu există nicio justificare științifică pentru a vaccina un pacient recuperat”.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor care au avut deja Covid-19 să se vaccineze în continuare. „După ce au avut COVID, oamenii primesc un răspuns imun, dar acest lucru variază de la persoană la persoană și depinde dacă ați avut o infecție ușoară sau dacă ați avut o infecție mai severă. Și știm din multe studii acum că, dacă ați avut o infecție foarte ușoară sau asimptomatică, atunci mulți oameni pot avea niveluri foarte scăzute de anticorpi formate”, a spus dr. Soumya Swaminathan, om de știință al OMS în acest videoclip.

„Așadar, acesta este motivul pentru care recomandăm totuși, chiar dacă ați avut infecție COVID, să mergeți mai departe și să luați vaccinul atunci când vi se pune la dispoziție, deoarece vaccinul servește apoi ca un impuls pentru sistemul imunitar”, a adăugat ea.

„În studiile clinice, vaccinul a fost administrat și unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 și nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creștere a nivelului de răspuns imun”, spun de asemenea, autoritățile sanitare din România aici.

Dascălu este de acord și că persoanele care și-au revenit de la Covid-19 au nevoie de un vaccin. „Există multe cazuri de reinfecție, acest lucru îl cunoaștem deja, și un contra-argument adus la această afirmație ar fi aceea că și persoanele vaccinate se pot infecta ... doar că formele de boală pe care le fac sunt mult mai ușoare. Și având o imunitate post-vaccinală bună, persoanele respective chiar au șanse mult mai scăzute să transmită infecția la alți oameni”, a spus el pentru AFP.

„În absența acestei imunități post-vaccinale, persoana infectată poate dezvolta simptomatologie severă și poate chiar să decedeze în urma reinfecției. Deci da, vaccinurile sunt necesare și persoanelor care au trecut prin boală, într-adevăr, la un interval puțin mai mare de timp pentru ca eficacitatea să fie puțin mai bună. Acest lucru este valabil și în cazul în care o persoană a trecut prin infecție și nu a rămas cu această imunitate foarte bună pe care de altfel o obținem în urma vaccinării”, a adăugat cercetătorul.

Un raport recent al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din august 2021, de exemplu, arată că persoanele nevaccinate sunt de două ori mai susceptibile de a se reinfecta cu SARS-CoV-2 decât cele care au fost complet vaccinate după ce au contractat inițial virusul.

„A fost demonstrat că acest lucru (un vaccin primit de persoanele care au trecut deja boala - n.r) le oferă o protecție și mai bună în fața unei posibile reinfecții decât în contextul în care ar fi fost vaccinați o singură dată. Deci vorbim despre o imunitate post-infecțioasă care a fost îmbunătățită de imunitatea post-vaccinală”, a declarat și Dascălu pentru AFP.

Un rapel cu un vaccin este, de asemenea, important, în special împotriva variantelor, „care au nevoie de mai mulți anticorpi pentru a fi neutralizate”, crede Olivier Schwartz, şeful unităţii de imunitate a Institutului Pasteur din Paris, care a spus acest lucru pentru AFP pe 7 aprilie 2021.

Rezultatele unui studiu israelian în faze pre-tipărire efectuat de cercetători de la Maccabi Healthcare Services arată, de asemenea, că, deși, comparativ cu imunitatea indusă de cele două doze ale vaccinului Pfizer – BioNTech, „imunitatea naturală conferă o protecție mai durabilă și mai puternică împotriva infecțiilor, a bolilor simptomatice și spitalizarea cauzată de varianta Delta a SARS-CoV-2”, „persoanele care au fost și infectate anterior cu SARS-CoV-2 și cărora li s-a administrat o singură doză de vaccin au obținut o protecție suplimentară împotriva variantei Delta”.

„Toate eforturile făcute în direcția tratamentului au fost abandonate” - FALS

„În luna mai s-a anunțat că vom avea un vaccin pentru acest virus. Toate eforturile făcute în direcția tratamentului au fost abandonate”, a spus McCullough. „După care a urmat o lipsă totală a informațiilor despre tratamente”, a adăugat el.

Cu toate acestea, în timp ce autoritățile sanitare recomandă vaccinurile ca fiind una dintre cele mai bune măsuri de protecție împotriva Covid-19, afirmația că eforturile de găsire a unui tratament au fost abandonate este falsă deoarece mai multe tratamente pentru Covid-19 sunt în prezent evaluate și testate.

Până în prezent, în SUA, există un singur medicament aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA)în tratarea Covid-19: medicamentul antiviral Veklury (cunoscut sub numele de Remdesivir), care a fost autorizat în octombrie 2020. Veklury a fost autorizat pentru utilizare și în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, medicamentul nu este aprobat de OMS pentru tratarea pacienților cu Covid-19. De asemenea, FDA a acordat o autorizație de utilizare de urgență a medicamentului Baricitinib (Olumiant) în noiembrie 2020, în combinație cu Remdesivir, pentru a trata persoanele care sunt spitalizate cu Covid-19, care utilizează ventilatoare mecanice sau care au nevoie de oxigen suplimentar.

Alte tratamente au fost, de asemenea, recomandate până acum de Organizația Mondială a Sănătății, cum ar fi corticosteroizi, tocilizumab și sarilumab sau casirivimab și imdevimab (Ronapreve).

Cu toate acestea, acestea nu sunt tratamente universale, ci mai degrabă au ținte specifice. De exemplu, corticosteroizii, primul tratament care a fost recomandat oficial de OMS este doar pentru cei mai grav bolnavi pacienți, la fel cum sunt și tocilizumab și sarilumab. Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monoclonali (casirivimab și imdevimab) a fost recomandat de OMS numai pentru două tipuri de pacienți: în primul rând, pentru cei cu forme non-severe de Covid care prezintă un risc ridicat de spitalizare și în al doilea rând pentru persoanele în vârstă sau cu un sistem imunitar slăbit (de cancer sau după un transplant, de exemplu).

Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), patru tratamente Covid-19 sunt în procedura de revizuire continuă, cu alte trei care au depus deja o cerere de aprobare pentru comercializarea unui medicament în Uniunea Europeană. Când medicamentele sunt în procedura de revizuire, Comitetul EMA pentru medicamente pentru om (CHMP) evaluează datele din studiile clinice până când decide că există suficiente dovezi pentru care dezvoltatorul poate solicita o autorizație de introducere pe piață. Câteva alte zeci de tratamente Covid-19 au primit îndrumăre de la EMA pentru a le pregăti pentru eventuale cereri de autorizare de introducere pe piață.

„Cercetarea pentru tratamente este în derulare. Doar că este mult mai complicat când vine vorba despre tratament. Tratamentul poate influența alte lucruri decât ceea ce ne dorim noi în mod specific. Vaccinul, spre deosebire de tratament, antrenează organismul nostru să lupte cu virusul”, a explicat Dascălu pentru AFP.

De la începutul pandemiei, peste 1,22 milioane de persoane au fost infectate în România cu virusul SARS-Cov2 și peste 36,800 de persoane au murit. Pe 29 septembrie 2021, 5,36 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva bolii Covid-19 cu ambele doze de vaccin. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă doar 33% din populație, ceea ce face ca România să aibă a doua cea mai mică rată de vaccinare a populației din Europa, după Bulgaria.

Potrivit unui raport recent al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), peste 80% din noile infectări cu Covid-19 din România au fost raportate la persoanele nevaccinate. De asemenea, 92,8% din totalul deceselor înregistrate au fost la persoanele nevaccinate și 5% la persoanele vaccinate cu schemă incompletă.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne