Capitoliul Statelor Unite ale Americii, clădirea care servește ca sediu al guvernului, din Washington, DC, pe December 21, 2018. ( AFP / SAUL LOEB)

Nu, Senatul Statelor Unite nu a confirmat că coronavirusul este o minciună

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

Zeci de mii de utilizatori de Facebook au distribuit în doar câteva zile un videoclip care arată o conferință de presă a cinci senatori republicani americani, susținând că Senatul SUA a anunțat oficial că „corona este o minciună”. Această afirmație este însă înșelătoare. Senatorii republicani din videoclip ridică într-adevăr întrebări cu privire la originea coronavirusului, dar nu se îndoiesc de existența acestuia. În videoclip, aceștia își exprimă opinia personală, nu opinia întregului Senat, așa cum a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al majorității democraților.

„Este oficial. Senatul Statelor Unite a anunțat astăzi: „Corona este o minciună”! Mass-media acoperă adevărul Big Pharma, Big Tech, Big Media, OMS și alți trădători vor fi trimiși la răspundere. Astea sunt adevărate știri în plină dezvoltare!”, arată descrierea unui videoclip postat pe Facebook pe 12 iunie 2021 aici și, de asemenea, distribuit aici și aici în 12, respectiv, 13 iunie 2021. Videoclipul postat de mai mulți utilizatori a fost distribuit de peste 33,000 de ori de atunci.

Videoclipul prezintă o conferință de presă de cincisprezece minute susținută de cinci senatori republicani (dintr-un total de cincizeci) care critică modul în care mass-media și autoritățile s-au ocupat de povestea originii coronavirusului. Cu toate acestea, aceștia nu se referă la virus ca fiind o „minciună”. Mai mult, patru dintrei cei cinci senatori au susținut măsuri precum vaccinarea împotriva Covid-19 în trecut. În plus, criticile lor nu vorbesc pentru întregul Senat.

Captură de ecran cu postarea înșelătoare de pe Facebook realizată pe 17 iunie 2021

Videoclipul cu afirmații similare potrivit cărora Senatul SUA a declarat Covid-19 minciună a fost distribuit și în alte limbi, cum ar fi germană, maghiară, sărbă, poloneză. AFP Austria a respins deja aceste acuzații înșelătoare aici.

Ce au spus de fapt senatorii

Conferința de presă a avut loc pe 10 iunie 2021, iar la ea au participat senatorii republicani Marsha Blackburn din Tennessee, Roger Marshall din Kansas, Mike Braun din Indiana, Ron Johnson din Wisconsin și Roger Wicker din statul Mississippi. Blackburn a rezumat conferința de presă pe site-ul său și a încărcat un videoclip pe Youtube. Site-urile de știri Forbes și Fox News au acoperit, de asemenea, evenimentul.

De la începutul pandemiei a existat o dezbatere aprinsă despre originea virusului Sars-CoV-2. De asemenea, a apărut teoria confirm căreia acest coronavirus ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan. AFP a scris despre ceea ce știm și nu știm despre virus și originea acestuia, inclusiv despre teoria unui accident de laborator, aici în franceză.

Conferința de presă a senatorului Blackburn și a colegilor săi fac parte din această dezbatere. Blackburn susținuse în repetate rânduri că China ar putea fi responsabilă de pandemie, încă de la izbucnirea virusului în Wuhan. Interpretarea greșită a emailurilor către și de la virologul american și consilierul de la Casa Albă, Anthony Fauci de către Washington Post la începutul lunii iunie a adăugat confuziei. AFP a dezmințit unele dintre interpretările înșelătoare ale acestor emailuri (aici, aici)

Conferința de presă din 10 iunie 2021 a atins și subiectul originii Covid-19. Cei cinci senatori au criticat restricțiile impuse de platformele mari precum Facebook, Youtube și Twitter asupra conținuturilor despre care au considerat că le încalcă regulile. Senatorul Roger Marshall a rezumat subiectul conferinței de presă după cum urmează: era vorba despre „scurgerea din laboratorul din Wuhan și acoperirea acesteia”. Senatorul Roger Wicker a criticat puterea marilor platforme: ei puteau „decide ce auzim și ce nu putem auzi”. Facebook a șters conținut care susținea că Covid-19 este creat de om înainte de a-și schimba politica. Persoanele implicate în această presupusă „ascundere trebuie să fie trași la răspundere”, potrivit acestor cinci senatori.

Acești senatori nu contestă existența bolii Covid-19 și recomandă vaccinarea

În timp ce cei cinci senatori au acuzat în special rețelele sociale că ar fi „mușamalizat” originea virusului și au cerut să fie pedepsite, niciunul dintre ei nu pune la îndoială existența virusului Sars-Cov-2 care cauzează boala Covid-19. Au pledat chiar pentru unele dintre măsurile de protecție și pentru vaccinarea împotriva Covid-19.

Într-un videoclip din martie 2021, Blackburn spunea: „Asigurați-vă că vă spălați pe mâini, că folosiți dezinfectant, că vă purtați masca și să vă faceți timp pentru a face ceea ce am făcut eu: faceți o programare și vaccinați-vă”.

Chiar și Roger Marshall a îndrumat oamenii în aprilie 2021 să se vaccineze. Și Mike Braun a recomandat vaccinarea în aprilie 2021. Roger Wicker a scris pe site-ul său în martie 2021 că „vaccinurile noastre se dovedesc a fi un succes remarcabil”. Ron Johnson, pe de altă parte, este critic în ceea ce privește vaccinarea. Cu toate acestea, biroul său a confirmat în octombrie 2020 că senatorul însuși s-a îmbolnăvit de Covid-19.

Cinci senatori republicani nu reprezintă întregul Senat SUA

Senatul face parte din Congresul american alături de Camera Reprezentanților și reprezintă statele SUA. Fiecare stat este reprezentat de doi senatori, așa cum prevede constituția SUA. Senatul este implicat în procesul legislativ și îndeplinește funcții importante de control față de președinte.

De-a lungul timpului s-a stabilit că cele două partide majore din Statele Unite, republicanii și democrații, numesc un purtător de cuvânt care să-și reprezinte partidul. În ianuarie 2021, democrații au câștigat majoritatea în Senat și au fost lideri majoritari încă de atunci. În acest moment, Chuck Schumer este purtătorul de cuvânt al democraților, iar Mitch McConnell este purtătorul de cuvânt al republicanilor.

Senatorii individuali nu vorbesc pentru întregul Senat. Cei cinci senatori și-au exprimat doar opiniile politice personale la conferința de presă, pe care ceilalți membri ai Senatului nu trebuie neapărat să le împărtășească.

Un purtător de cuvânt al liderului majorității democrate Chuck Schumer a declarat pentru AFP într-un email pe 14 iunie 2021 că „deputații Partidului Democrat nu cred că Covid-19, care a ucis aproape 600,000 de americani, este o minciună. Și ar fi greșit să spunem că Senatul a declarat acest lucru”. Purtătorul de cuvânt al republicanului Mitch McConnell nu a răspuns la solicitarea AFP până la publicarea acestei verificări.

Traducerea și adaptarea
COVID-19