Nu există un film numit „Varianta Omicron”, iar afișul care circulă pe rețelele sociale este un montaj

Multiple postări de pe rețelele de socializare care distribuie un presupus poster al unui film științifico-fantastic despre un virus care omoară omenirea numit „Varianta Omicron” care ar fi fost filmat în anii ’60 susțin că acesta este o dovadă că pandemia actuală de Covid-19 a fost planificată. Însă afirmațiile sunt eronate: afișul a fost falsificat digital de un autor și comedian irlandez după un poster al unui film din 1974.

„Oare câți ați știu că în 1963 a fost făcut filmul The Omicron Variant - The Day That World Was Turn In A Cemetery despre un virus care omoară omenirea??? Ca să vedeți dacă mai era nevoie, de cât sunt de planificate evenimentele curent!!!”, spune această image publicată pe Facebook aici pe 7 decembrie 2021 și distribuită de peste 3,300 de ori de atunci. Aceeași imagine a mai fost publicată aici, aici și aici în aceeași zi și distribuită de câteva mii de alți utilizatori.

Imaginea arată un cuplu care privește în sus la cerul nopții, o mână străpunsă de o insectă și sintagma, în limba engleză: „The day the Earth was turned into a cemetery” („Ziua în care Pământul a fost transformat într-un cimitir” - n.r).

Postările au strâns sute de comentarii care sugerează că pandemia de Covid-19 a fost planificată cu mulți ani înainte, iar acest presupus film este dovada: „Totul este bine pus la punct de ani de zile”, spune un comentariu, în timp ce altul adaugă că: „După al doilea război mondial au plănuit totul”.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 9 decembrie 2021.

Imaginea a devenit virală în multe țări și a fost fost distribuită de mii de ori în mai multe limbi, precum spaniolă, portugheză, franceză, engleză, germană sau olandeză, de utilizatori care cred că filmul există și anunță apariția tulpinii Covid-19 Omicron, recent denumită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o variantă care determină îngrijorare.

Comparativ cu imaginea care circulă în postările în limba română, postările în alte limbi prezintă întregul poster (spre exemplu aici, aici sau aici). Marginea din stânga jos a afișului arată că filmul a câștigat premiul I la Festivalul de Film Fantastic de la Trieste, iar în dreapta este scris numele regizorului: Saul Bass.

AFP Argentina a putut astfel găsi imaginea originală după care a fost falsificat posterul devenit viral pe rețelele de socializare și a demontat afirmațiile false.

Originea posterului

O căutare inversă a imaginii virale a dus la imaginea originală, publicată pe site-ul de vânzări todocoleccion: un afiș spaniol pentru filmul „Faza IV” („Evenimente în faza IV”, în spaniolă) din 1974, regizat de americanul Saul Bass.

Image
Captura de pantalla del sitio todocoleccion hecha el 1 de diciembre de 2021

Bass a fost unul dintre pionierii artei grafice cinematografice din Statele Unite. A creat postere și secvențe de credit pentru filme precum „Vertigo” și „Psycho” ale lui Alfred Hitchcock, „West Side Story” al lui Robert Wise și Jerome Robbins și „Cape of Fear” și „Casino” ale lui Martin Scorsese.

„Events in Phase IV” este singurul său lungmetraj ca regizor și a câștigat într-adevăr cel mai mare premiul la Festivalul de Film Fantastic din Trieste, Italia, în 1975. Conform descrierii de pe site-ul festivalului, filmul este despre „o armată de furnici inteligente (...) care atinge supremația pe Pământ, inițiind o nouă etapă pentru planetă”.

AFP a făcut o căutare și în scenariul filmului, scris de Mayo Simon. Nu există nicio aluzie la viruși, coronavirus sau variante alte Covid-19.

Montajul

AFP a făcut, de asemenea, o căutare, pe rețelele de socializare, și a găsit posterul viral pe contul de Twitter al autoarei și comediantei irlandeze Becky Cheatle.

Imaginea a fost publicată pe 28 noiembrie 2021 împreună cu un text în limba engleză: „Am editat sintagma „The Omicron Variant” pe o grămadă de afișe de filme științifico-fantastice din anii ’70 #Omicron”.

Cheatle a confirmat pentru AFP că ea este creatorul acelui design. De asemenea, a făcut astfel de intervenții digitale și pe afișele filmelor „The Andromeda Strain” și „Colossus: The Forbin Project

„A fost doar o glumă bazată pe faptul că varianta Omicron sună ca un film SF din anii ‘70. Nu mă așteptam ca cineva să o ia în serios”, a spus ea.

„Ómicron”, film italian din 1963

Nu au fost găsite înregistrări pentru un film numit „Varianta Omicron”, dar există unul numit „Ómicron”, o comedie științifico-fantastică din 1963 regizată de italianul Ugo Gregoretti. Este vorba despre un extraterestru care intră în corpul unui pământean pentru a inspecta planeta înainte ca specia sa să o cucerească. În filmul lui Gregoretti nu se face aluzie la virusuri, variante, vaccinuri sau pandemie.

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, ca și celelalte variante de interes și care determină îngrijorare clasificate de Organizația Mondială a Sănătății, poartă numele unei litere din alfabetul grecesc.

Variantele care determină îngrijorare sunt asociate cu una sau mai multe modificări ale virusului al căror impact poate fi semnificativ pentru sănătatea publică. Pe 8 decembrie 2021, OMS a precizat că datele actuale indică faptul că varianta Omicron ar putea reinfecta mai ușor persoanele care au avut deja virusul sau au fost vaccinate decât variantele anterioare, dar și că ar putea provoca o formă a bolii mai ușoară.

AFP a mai verificat anterior afirmații false cu privire la varianta Omicron, precum că nu există o planificare în lansare acestei sau a altor tulpini realizată de Organizația Mondială a Sănătății.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne