
SUA nu a sancționat oficialii români chiar înainte de alegerile prezidențiale
- Publicat pe 4 Mai 2025, la 21:54
- 6 minute de citit
- De: AFP România
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„America a dat lista cu trădătorii României”, scrie o postare pe Facebook din 3 mai 2025, distribuită de peste 1.800 de ori în 24 de ore.
Postarea conține un videoclip care arată imagini cu personalități publice, printre care prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul de externe Emil Hurezeanu, deputata Alina Gorghiu, judecători ai Curții Constituționale și jurnaliștii Cătălin Tolontan și Dan Tăpălagă.
Peste aceste imagini se aude vocea unui bărbat care citește o „listă de persoane trecute pe o listă de sancțiuni”. Postarea include și hashtagul „#interdicții”.
Videoclipul a fost distribuit pe scară largă pe Facebook, de exemplu aici. A fost postat și pe TikTok, de exemplu aici, într-o postare care a fost distribuită de peste 5.100 de ori.
Multe dintre postările de pe rețelele sociale includeau hashtaguri care exprimau sprijinul pentru candidatul prezidențial de extremă dreapta și favorit al alegerilor, George Simion, precum și pentru Călin Georgescu, care a câștigat primul tur în noiembrie 2024, dar a fost împiedicat să candideze din nou după ce votul a fost anulat în mod dramatic.
Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din decembrie 2024 din cauza acuzațiilor de interferență rusă și a unei campanii masive pe rețelele sociale în favoarea candidatului independent de extremă dreapta Georgescu. Decizia a declanșat proteste violente în capitala București și critici din partea administrației președintelui american Donald Trump.
Afirmația privind presupusa „listă neagră” s-a răspândit cu puțin timp înainte ca milioane de români să revină la urne pe 4 mai 2025, pentru reluarea primului tur al alegerilor.
Simion se afla în frunte în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit primelor sondaje realizate la ieșirea de la urne.
Autoritățile române și americane au declarat că „listă neagră” informația este falsă, Ministerul român de Externe calificând-o drept un exemplu de dezinformare „în scopuri electorale”.

Segment TV
AFP a descoperit că înregistrarea audio din clipul distribuit online a fost preluată dintr-o emisiune difuzată de postul privat de televiziune România TV pe 2 mai 2025, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”.
Emisiunea, prezentată de Dragoș Bistriceanu, l-a avut ca invitat în studio pe fostul prim-ministru Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale. În cadrul emisiunii, prezentatorul a discutat despre recenta decizie a administrației Trump de a exclude România din programul de scutire de vize pentru SUA. Apoi, el a afirmat că are „știri de ultimă oră” despre o „listă de persoane” care ar fi fost incluse pe o listă de sancțiuni a SUA.
Unele postări de pe TikTok distribuie segmentul complet, de exemplu aici și aici.
Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis o declarație pe 3 mai prin care respinge afirmația privind o listă de sancțiuni a SUA care vizează anumite persoane. Informațiile care circulă „în postări amplificate artificial pe platforme de social media privind o așa-zisă 'listă neagră' a Administrației americane sunt false”, se arată în declarație. Ministerul a calificat afirmația drept „o nouă încercare de manipulare și interferență, menită să compromită încrederea cetățenilor în autorități”.
„Această nouă dezinformare are toate caracteristicile unor acțiuni de manipulare și interferență a informațiilor (FIMI) derulate de actori statali și amplificate de organizații politice, în scopuri electorale.”, a adăugat acesta (link arhivat aici).
Într-o declarație separată din 3 mai, trimisă mass-media, Ambasada SUA în România a afirmat, de asemenea: „Aceste informații nu au niciun temei. Guvernul Statelor Unite nu a făcut niciun anunț privind impunerea de sancțiuni asupra unor cetățeni români”.
Ambasada SUA a explicat că informațiile privind sancțiunile actuale ale SUA și persoanele vizate sunt disponibile pe site-ul Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA.
O căutare efectuată de AFP pe site-ul OFAC nu a furnizat niciun rezultat cu privire la sancțiunile impuse oficialilor români.
Căutarea a afișat doar entități și persoane fizice incluse în diverse programe de sancțiuni, fără nicio legătură cu afirmațiile din videoclipul devenit viral.

Pe 4 mai 2025, Consiliul Național Audiovizual (CNA) din România a anunțat că a sancționat România TV pentru difuzarea unei informații incorecte despre persoane aflate pe lista neagră în cadrul emisiunii Cutia Neagră din 2 mai. CNA a declarat că a ținut cont de pozițiile Ambasadei SUA și ale Ministerului Afacerilor Externe al României (link arhivat aici).
Criticile SUA privind repetarea alegerilor din România
Această afirmație falsă vine în contextul în care administrația Trump a condamnat în repetate rânduri modul în care România a gestionat primul tur al alegerilor.
În februarie 2025, la Conferința de securitate de la München, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a criticat anularea alegerilor din România, argumentând că aceasta a fost o decizie „bazată pe suspiciuni fragile ale unui serviciu de informații și pe presiuni enorme din partea vecinilor de pe continent”.
În martie 2025, miliardarul și aliatul apropiat al lui Trump, Elon Musk, a condamnat rapid știrea că Biroul Electoral Central i-a interzis lui Georgescu să candideze din nou la președinție, calificând decizia drept „nebunească”.
Actualul favorit, Simion, un fan declarat al lui Trump, s-a lăudat cu legăturile sale strânse cu Washingtonul.
„Cu siguranță suntem singurii care avem relații cu Departamentul de Stat” și cu alte departamente ale guvernului american, a afirmat el, adăugând că actualii lideri ai României sunt „incapabili să deschidă uși”.

Pe 2 mai 2025, Ministerul Afacerilor Externe al României a confirmat că Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite a decis să reconsidere includerea României în Programul de scutire de vize, deși, potrivit ministerului, România îndeplinește toate criteriile legale.
Statele Unite au declarat că decizia, care a urmat unei revizuiri inițiate în martie 2025, s-a bazat pe accentul pus de administrația Trump pe securitatea frontierelor și a imigrației. Statele Unite au afirmat că România ar putea fi reconsiderată pentru includerea în program în viitor, cu condiția să îndeplinească toate cerințele necesare.
Reorganizarea alegerilor prezidențiale a fost marcată de dezinformare, precum și de afirmații care pun la îndoială corectitudinea procesului electoral, după cum a relatat AFP.
AFP a demontat recent afirmațiile false care sugerau că buletinele de vot necompletate ar fi „distribuite proporțional” în funcție de scorul fiecărui candidat (aici), precum și afirmațiile înșelătoare care îndemnau alegătorii să aducă un șervețel în cabina de vot pentru a „testa” sau „șterge” ștampila în prealabil (aici).
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne