Logo-ul companiei OpenAI reflectat într-un ochi, într-un studio din Paris, pe 6 iunie 2023 (ilustrație) ( AFP / JOEL SAGET)

AI cu ochiul liber: 8 sfaturi pentru depistarea imaginilor artificiale

Creațiile realizate cu ajutorul inteligenței artificiale sunt tot mai frecvente pe rețelele sociale. Imaginile statice, videoclipurile și fișierele audio produse pot înșela utilizatorii, făcându-i să creadă că sunt în fața unui conținut autentic, mai ales atunci când nu se menționează faptul că sunt create artificial. Iată opt sfaturi oferite de AFP pentru a evita capcanele inteligenței artificiale.

„Fotografie, video, audio: indiferent de forma lor, conținuturile generate de inteligența artificială (AI) circulă astăzi într-un număr mare pe rețelele sociale, grație dezvoltării unor instrumente de creare accesibile publicului larg, precum MidJourney, DALL-E, Imagen sau Synthesia.

Acest flux de postări false, în expansiune rapidă, poate fi folosit atât în scopuri recreative, cât și pentru dezinformare – mai ales atunci când aceste creații sunt deturnate de la intenția lor inițială și scoase din context.

În prezent, nu există un instrument 100% sigur pentru a detecta un conținut fals, dar AFP vă oferă opt sfaturi pentru a identifica creațiile generate de AI.

1. Identificarea mențiunii „generat de AI”

„Realizat cu AI” sau „conținut generat de AI”: prezente pe unele dintre postările distribuite pe rețelele sociale, aceste mențiuni pot fi un prim indicator de identificare.

Anumite platforme, precum Instagram și TikTok, adaugă automat această etichetă de îndată ce detectează un conținut generat sau modificat de AI (linkuri arhivate aici și aici).

Creatorii acestor postări pot, de asemenea, să adauge ei înșiși această precizare atunci când le încarcă pe platformă.

Image
Captură de ecran realizată pe TikTok pe 2 decembrie 2024, cadru roșu adăugat de AFP

Dar atenție: nu toate imaginile create artificial sunt etichetate sistematic ca atare. Și, invers, este posibil ca o imagine să fie identificată ca fiind generată de AI, deși nu este. 

2. Examinați sursa conținutului

Un soldat epuizat, care își acordă un scurt moment de răgaz sprijinindu-se de arma sa, în mijlocul războiului din Vietnam: această imagine distribuită pe Facebook, oricât de realistă ar părea, este creația unei AI.

Acest lucru poate fi observat datorită mai multor elemente, începând cu legenda care însoțește imaginea – care nu este altceva decât comanda („prompt” în engleză) trimisă inteligenței artificiale pentru a genera această scenă.

Image
Captură de ecran preluată de pe Facebook realizată pe 2 decembrie 2024

Mai mult, se poate observa, parcurgând această pagină de Facebook, că aceasta indică „adorarea artei prin AI” și este specializată în „creație digitală”. Ce se poate observa și din alte postări ale sale, care conțin „comenzile” care stau la baza fiecărei imagini.

Image
Captură de ecran preluată de pe Facebook realiată pe 2 decembrie 2024

3. Verificați „informațiile” avansate

Legenda acestui videoclip distribuit în septembrie 2023 susține că Emmanuel Macron și-ar fi anunțat „demisia”.

În această secvență, singurul care vorbește este președintele, care explică, cu o voce ce pare a-i aparține, că „nesatisfacția” și „nemulțumirea” francezilor față de „guvernarea” sa, manifestate în special prin fluierături la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de Rugby 2023 din Franța, l-au determinat să ia „decizia dificilă, dar necesară, de a demisiona din funcția de președinte al Republicii.

Image
Captură de ecran realiată de pe TikTok pe 2 decembrie 2024

Fără îndoială, un astfel de eveniment extraordinar ar fi fost mediatizat.

O simplă căutare de cuvinte cheie pe acest subiect arată că nu a fost făcut niciun anunț în acest sens. Diversele inscripții de pe imagini (inclusiv „30 iunie 2023” și „Le Parisien”) dezvăluie, de asemenea, videoclipul original pe care a fost atașat sunetul fals.

Așa cum am explicat într-un articol din septembrie 2023, acesta este un videoclip al cotidianului postat online în după-amiaza zilei de 30 iunie 2023. 

Videoclipul a fost filmat în timpul unei reuniuni a celulei interministeriale de criză - a cărei siglă poate fi văzută în spatele președintelui - lansată ca răspuns la revoltele care au urmat morții tânărului Nahel, ucis în timpul unui control al poliției în suburbia pariziană Nanterre pe 27 iunie anul acesta.

În acest document, Emmanuel Macron a „condamnat” violențele urbane și a anunțat creșterea resurselor poliției pentru a pune capăt evenimentelor. Nimic de-a face, așadar, cu o eventuală demisie.

4. Imagini care sunt „prea perfecte”

Un bebeluș care cântă la chitară, un copil care își sărbătorește ziua de naștere sau persoane în vârstă care culeg cartofi cu mândrie: aceste fotografii distribuite pe Facebook par perfecte din punct de vedere estetic și generează multe comentarii entuziaste pe platformă.

Însă o privire mai atentă arată că pielea și părul acestor bebeluși par foarte netede și nenaturale.

Image
Capturi de ecran realizate pe Facebook la 2 decembrie 2024

Fiecare dintre aceste imagini are, de asemenea, defecte minore care indică utilizarea inteligenței artificiale: bebelușul are doar patru degete, iar bannerul aniversar este scris greșit „La mulți ani”.

Image
Capturi de ecran realizate pe Facebook la 2 decembrie 2024

Același lucru este valabil și pentru acest videoclip viral care pretinde că arată marinari care îmbrățișează un pui de urs polar pe care l-au întâlnit în timpul voiajului lor.

Image
Captură de ecran realizată pe Facebook pe 2 decembrie 2024

Anectoda și imaginile, foarte înduioșătoare, fac apel la emoțiile utilizatorilor.

Dar ele nu sunt adevărate, după cum reiese din aspectul prea „perfect” al puiului de urs și din anumite detalii, cum ar fi lăbuțele sale, care au uneori o morfologie umană.

Image
Captură de ecran realizată pe Facebook pe 2 decembrie 2024

5. Observați fundalul imaginilor

Un balon gonflabil cu chipul lui Donald Trump în timpul celebrei parade de Ziua Recunoștinței din New York? 

O privire mai atentă asupra fundalului acestei imagini care circulă pe rețelele de socializare dezvăluie o serie de indicii care arată că aceasta a fost generată de inteligența artificială. 

Image
Captură de ecran realizată pe Facebook pe 2 decembrie 2024

În special, faptul că fețele diferiților trecători din mulțime sunt incomplete sau distorsionate.

Balonul care îl reprezintă pe Donald Trump este, de asemenea, ținut într-un mod nerealist doar de câteva persoane, care par să nu aibă cum să mențină în aer o formă atât de impunătoare cu o instalație atât de simplă.

Image
Captură de ecran realizată pe Facebook pe 2 decembrie 2024

6. Acordați atenție inconsecvențelor istorice

„Inaugurarea Turnului Eiffel, 1889”, arată legenda unei fotografii alb-negru postate pe Facebook

Cu excepția faptului că arată mai multe persoane din mulțime care fac fotografii ale faimoasei clădiri cu... smartphone-uri. Uneori, bunul simț este tot ce ai nevoie pentru a descoperi o imagine generată de inteligența artificială.

Image
Capture d'écran réalisée sur Facebook le 2 décembre 2024.

7. Găsirea unei traduceri

Emmanuel Macron vorbește în arabă? Este ceea ce pare să arate acest videoclip, distribuit de mai mulți internauți, în care președintele francez anunță că limba arabă va fi predată „de la grădiniță”.

Totuși, acesta este un deepfake (conținut audio sau video modificat cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a face pe cineva să spună ceva ce nu a spus).

Image
Captură de ecran făcută pe TikTok pe 20 decembrie 2023

Dacă ascultați cu atenție această secvență, vă puteți da seama că a fost generată de AI. Liniștea din fundal în timp ce șeful statului vorbește în aer liber în fața unui public este un indiciu important, la fel ca și respirația sa oarecum robotizată.

De asemenea, se poate observa mișcarea buzelor sale, uneori nefirească și slab sincronizată cu cuvintele sale.

8. Utilizarea căutării inverse a imaginilor

Această imagine a unui avion care zboară în apropiere de locul unei explozii masive pe aeroportul din Beirut, Liban, a provocat numeroase reluări și reacții în toamna anului 2024, în contextul seriei de lovituri ale armatei israeliene asupra capitalei libaneze din 20 octombrie 2024, care au vizat instituții financiare legate de Hezbollah.

Image
Capturi de ecran de pe X (stânga) și Facebook (dreapta) realizate pe 23 octombrie 2024

O căutare inversă a imaginii, combinată cu o căutare avansată pe web, permite găsirea imaginii pe mai multe conturi Instagram care menționează că ar fi fost „generată de AI” (linkuri arhivate aici și aici).

Căutarea inversă a imaginii are, de asemenea, avantajul de a scoate la iveală imagini similare, așa cum explica AFP încă din martie 2023. Acest lucru poate fi util pentru a compara o fotografie pe care o suspectezi că ar fi generată de AI cu imagini provenite din surse fiabile.

În cadrul unei întâlniri foarte mediatizate între Vladimir Putin și Xi Jinping, o fotografie fără sursă în care președintele rus era văzut în genunchi în fața liderului chinez a circulat pe rețelele sociale în acea perioadă.

Cu toate acestea, după cum a subliniat jurnalistul italian David Puente, decorul din această imagine era foarte diferit de cel prezentat în alte imagini media care acopereau evenimentul, ridicând îndoieli cu privire la autenticitatea acestei imagini virale.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne