Acest videoclip despre presupusa cenzură a Jocurilor Olimpice la televiziunea iraniană este satiric

În timpul Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris, utilizatori ai rețelelor de socializare au distribuit un videoclip care pretinde că arată modul în care sportivele de la jocuri sunt cenzurate la televiziunea iraniană. Cu toate acestea, videoclipul, care prezintă sportive acoperite cu casete negre și asteriscuri, a fost publicat încă din 2013 și nu arată cenzura la televiziune. Videoclipul este satiric, după cum a confirmat producătorul său pentru AFP.

„Olimpiada difuzată la tv în Iran”, spune această postare de pe Facebook din 29 iulie 2024 distribuită de peste 350 de ori. Postarea este însoțită de un videoclip în care apar sportive care concurează în diverse probe, acoperite cu casete negre și asteriscuri. „Jocurile Olimpice: Unele state au propriile lor legi cu privire la modul în care sportul ar trebui să fie prezentat. Așa arată competițiile feminine la televiziunile din Iran. Aceștia cenzurează părțile corpului 'expuse' ale atletelor”, spune o altă postare pe Facebook din 31 iulie 2024, partajată de peste 200 de ori, care distribuie același videoclip. 

„Unde duce extremismul...”, a scris un utilizator într-un comentariu la una dintre postări. „Când nebunii conduc populația...”, spune altul. 

Videoclipul a fost distribuit și în alte limbi, precum germană și franceză

Image
Captură de ecran a postărilor înșelătoare realizate pe 12 august 2024

Jocurile Olimpice de la Paris au început pe 26 iulie 2024 și s-au încheiat pe 11 august. Cu toate acestea, videoclipul distribuit pe rețelele de socializare nu este de la jocurile actuale, ci precede evenimentul cu câțiva ani.

Clipul a circulat deja în 2016, în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, când utilizatorii au susținut că acesta arată cenzura la televiziunile iraniene sau saudite. AFP a demontat afirmații similare deja în acest fact check în 2019. 

Videoclip satiric

Natura satirică a videoclipului este clară din modul în care a fost realizat. De exemplu, atunci când o atletă de la începutul videoclipului accelerează în abordarea săriturii în înălțime, cutia neagră care ar trebui să o acopere rămâne în urmă, creând un efect umoristic.

În timp ce unii utilizatori de pe rețelele de socializare înțeleg satira, alții consideră că videoclipul este real. 

Image
Captură de ecran a videoclipului realizată pe 1 august 2024, cerc galben adăugat de AFP

O căutare inversă a imaginii arată că videoclipul provine dintr-o emisiune satirică. AFP a găsit un videoclip mai lung pe YouTube (versiune arhivată aici) care include scenele utilizate în clipul care circulă în prezent.

Videoclipul a fost publicat încă din 2013 și are un logo galben în colțul din stânga jos. O altă căutare inversă a imaginii arată că aceasta corespunde unei emisiuni satirice în limba farsi numită OnTen, care este produsă în New York.

Clipul a apărut într-un episod din 12 iulie 2013 (versiune arhivată aici). De asemenea, a făcut parte dintr-un episod (versiune arhivată aici) difuzat pe 23 august 2013. 

„A fost o glumă”

Contactat prin Twitter (acum X) pe 3 octombrie 2019 pentru un fact-check anterior, Saman Arbabi, producătorul OnTen, a declarat pentru AFP: "Spectacolul meu a fost o emisiune de comedie, iar segmentul pe care l-am făcut a fost pentru a face glume pe seama guvernului iranian pentru că nu difuzează sporturi pentru femei. Acest segment a fost o 'sugestie' pentru cei care cenzurează emisiunile TV, inclusiv sporturile feminine. A fost o glumă”.

Televiziunea de stat din Iran prezintă, în general, foarte puțin sportul feminin, din cauza restricțiilor privind prezentarea corpului femeilor. După cum a explicat AFP anterior, atunci când relatează sporturile feminine internaționale, televiziunea se limitează să prezinte rezultatele competitoarelor iraniene care reușesc. Acestea pot difuza eventual fotografii ale sportivelor medaliate, chiar și imagini realizate în timpul competiției, cu condiția ca echipele sau concurentele să fie îmbrăcate într-o ținută „adecvată”, ceea ce este rar în cadrul competițiilor internaționale.  

AFP a demontat mai multe afirmații despre Jocurile Olimpice de la Paris în limba engleză aici și în română aici

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne