Piloții ucraineni nu sunt încă instruiți în România pe avioane F-16, acest document este fals
- Publicat pe 8 August 2024, la 17:24
- 12 minute de citit
- De: Paula CABESCU, AFP România
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Având în vedere importanța avioanelor de luptă F-16 pentru apărarea sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, Ucraina a așteptat cu nerăbdare să primească la începutul lunii august 2024 primele sale avioane F-16 de la partenerii NATO. Între timp, piloții săi au fost instruiți să le piloteze în prima jumătate a anului 2024 în SUA și Danemarca. În acest context, pe rețelele de socializare a circulat un presupus document oficial care susținea că, după șase luni, soldații ucraineni din România nu reușeau să se antreneze pentru F-16 din cauza unei atitudini neglijente față de învățarea limbilor străine, a creșterii excesive în greutate și a consumului de alcool. Cu toate acestea, AFP a găsit dovezi care arată că documentul a fost falsificat și că acest antrenament nu ar fi putut fi finalizat în ultimele șase luni. Ministerul Apărării Naționale a catalogat documentul drept un fals, confirmând că programul de pregătire a personalului ucrainean la centrul F-16 din România nu a început încă.
La aproape doi ani și jumătate de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, la 4 august 2024, Volodimir Zelensky a anunțat că piloții ucraineni au început să piloteze avioane F-16, confirmând sosirea mult-așteptată în țară a avioanelor de luptă fabricate în SUA.
Ucraina a considerat avioanele importante pentru apărarea sa și o serie de piloți ai săi au fost deja instruiți să le piloteze. Alături de SUA și Danemarca, România a fost de acord să instruiască piloții ucraineni împreună cu piloții proprii și cu alții din țările NATO și partenere.
În acest context, pe rețelele de socializare au circulat postări în limba română cu afirmația că piloții ucraineni nu au reușit să termine pregătirea de șase luni din cauza imprudenței, oferind ca dovadă o fotografie a unui presupus raport al Ministerului Apărării.
„Acesta este raportul referitor la antrenarea piloților ucraineni? Iaca ce scrie în el”, spune o postare pe Facebook din 1 august 2024, care distribuie o fotografie cu o pagină a unui presupus document oficial intitulat „Raport despre activitățile Ministerului Apărării Naționale despre formarea piloților ucraineni în anul 2024”.
Fotografia distribuită pe rețelele de socializare arată o pagină a presupusului document care include un paragraf subliniat cu roșu, în care se vorbește despre un presupus antrenament al soldaților ucraineni în România.
Presupusul document susține că, după șase luni, doar trei din cei 50 de cadeți ucraineni sunt pregătiți să piloteze avionul de vânătoare F-16. Acesta evidențiază aspecte precum o abordare neglijentă a învățării limbii engleze și a altor sarcini de studiu individual, împreună cu o scădere a standardelor fizice din cauza creșterii în greutate și a consumului de alcool.
Acesta s-a răspândit pe Facebook (aici, aici) după ce a fost postat pe Telegram, unde a strâns peste 10.000 de vizualizări. Afirmațiile s-au răspândit și pe X în română și engleză.
Utilizatorul care a postat documentul a recunoscut că l-a obținut „nu din surse oficiale, ci din spațiul online”.
Cu toate acestea, AFP nu a găsit niciun astfel de document online. În schimb, am găsit dovezi care indică faptul că documentul a fost falsificat, după cum a confirmat și MApN.
Pagina ar proveni dintr-un document intitulat „Raport despre activitățile Ministerului Apărării Naționale despre formarea piloților ucraineni în anul 2024”, însă, în urma unei căutări extinse pe internet, AFP nu a putut găsi niciun document cu un titlu similar care să circule online.
Cu toate acestea, am găsit o dezmințire din partea Ministerului Apărării Naționale (MApN) publicată la 2 august 2024, pe portalul unde acesta combate dezinformarea.
„Acest 'document' este un fals grosolan”, a declarat MApN, explicând, de asemenea, cum a fost creat documentul. „Această așa-zisă 'informație', căreia i s-a atribuit un titlu pentru crearea unei aparențe de raport oficial, încearcă să acrediteze ideea că piloții ucraineni ar fi început deja pregătirea în Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești, ceea ce este absolut fals”, a adăugat ministerul în reacția sa la postările false.
Documentul fals este compus, după cum subliniază MApN, din diverse paragrafe preluate din paginile 5 și 12 ale raportului oficial privind activitățile desfășurate de Ministerul Apărării Naționale în 2023, care a fost publicat la jumătatea lunii iunie 2024 și care abordează subiecte precum sănătatea personalului, proiectele locale și europene sau bugetul.
AFP a comparat paragrafele din raportul oficial furnizat de MApN cu cele din documentul fals. În partea de jos a paginii documentului fals, se afirmă că este vorba de pagina 1 a unui raport de 13 pagini, în timp ce documentul oficial are 80 de pagini.
Documentul fals este intitulat „Raport despre activitățile Ministerului Apărării Naționale despre formarea piloților ucraineni în anul 2024”, în timp ce documentul oficial este intitulat „Raport privind activitatea desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în anul 2023”.
AFP a subliniat cu albastru paragrafele din documentul fals și cu verde cele din raportul oficial.
Documentul fals începe cu un paragraf de la pagina 12 a raportului oficial al MApN, care menționează înființarea Centrului European de Instruire F-16 în România la 13 noiembrie 2023, cu sprijinul SUA și Olandei, pentru instruirea piloților din România, forțele aliate și Ucraina.
Al doilea paragraf, de la pagina 5, menționează sprijinul acordat de România Agenției Europene de Apărare pentru îmbunătățirea dezvoltării capacităților militare prin conectarea industriei naționale de apărare și a unităților de cercetare ale Ministerului Apărării Naționale la programele finanțate de UE.
Al treilea paragraf, aflat la jumătatea paginii 12 a raportului oficial, subliniază faptul că facilitatea este un exemplu unic și de succes de cooperare aliată rapidă, consolidând capacitățile de apărare și stabilitatea regională pentru România, NATO și partenerii săi.
Ultimul paragraf al documentului fals este preluat de la începutul paginii 12 a raportului oficial MApN 2023, menționând că forțele SUA din România au crescut de la conflictul din Ucraina, prin adăugarea mai multor capabilități terestre și de comandă.
În cele din urmă, singurul paragraf care nu poate fi găsit nicăieri - nici în raportul oficial privind activitatea Ministerului Apărării Naționale în 2023, nici în alte documente ale MApN pe care AFP a reușit să le găsească public și să le citească - este cel subliniat cu roșu, care vorbește despre soldații ucraineni care ar fi fost instruiți în România.
MApN a confirmat, de asemenea, pentru AFP, într-un e-mail din 6 august 2024, că acest paragraf „este un fals și nu face parte din textul Raportului privind activitatea desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în anul 2023”.
Nu existau rapoarte 2024 disponibile privind activitățile Ministerului Apărării, iar AFP nu a găsit niciun raport similar cu detalii privind soldații ucraineni antrenați în România. Căutarea pentru acest titlu arată doar linkuri către demontări similare din alte media, dar niciun astfel de document.
Raportul 2023 nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial
Documentul pare să poarte ștampila Monitorului Oficial al României, dar aceasta nu este o confirmare a originalității sale. Conform articolului 5 din Legea 544/2001, autoritățile publice sunt într-adevăr obligate să publice un raport periodic de activitate, cel puțin anual, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
Însă „raportul privind activitatea desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în anul 2023 este în curs de publicare” în Monitorul Oficial, a declarat MApN pentru AFP pe 6 august, ceea ce este un alt indiciu că documentul răspândit online a fost falsificat.
Raportul 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial; o copie poate fi consultată aici, fiind publicată de MApN. Se poate observa că are un format diferit de cel al documentului fals văzut pe rețelele de socializare.
Ștampila de pe documentul fals se potrivește cu cele de pe raportul oficial 2022, ceea ce sugerează că acesta ar putea fi locul de unde a fost copiat, după cum se vede, de exemplu, mai jos.
AFP a contactat Monitorul Oficial, dar nu a primit încă un răspuns.
Piloții ucraineni nu au venit încă în România pentru a se antrena pe F-16
Pe 12 noiembrie 2023, România a inaugurat la Baza Aeriană Fetești Centrul European de Instruire pentru avioane de luptă F-16, destinat pregătirii viitorilor piloți F-16 din țările NATO și partenere, inclusiv Ucraina.
Cu câteva zile înainte de inaugurare, Olanda a trimis în România primele cinci avioane de luptă F-16 destinate pregătirii piloților ucraineni. Olanda ar trebui să livreze între 12 și 18 avioane F-16 din dotarea forțelor sale aeriene pentru a fi utilizate în noul centru european de pregătire a piloților din România.
La ceremonia de inaugurare, ministrul Apărării, Tîlvăr, a declarat presei că analizează „în prezent cele mai eficiente moduri de a integra cât de curând posibil și instruirea piloților ucraineni în program”.
Cu toate acestea, formarea piloților ucraineni nu a avut loc până în prezent, a scris MApN pe portalul său, unde a dezmințit această informație.
Pe 18 martie 2024, președintele Klaus Iohannis a aprobat instruirea a „aproximativ” 50 de piloți militari ucraineni pe avioane de luptă americane F-16 la această bază, decizie de care Parlamentul a luat act o săptămână mai târziu. Acest număr a fost menționat și în documentul fals care circulă online, dar preluat cu precizie, deși documentul semnat de președintele Iohannis vorbea despre un număr de aproximativ 50 de persoane.
În luna iunie, a fost pusă în dezbatere publică o Ordonanță de Urgență a Guvernului privind finanțarea de către România a pregătirii personalului ucrainean în cadrul facilității de pregătire de la Baza Aeriană F-16 Fetești, care a expirat la 10 iulie 2024.
Ministerul Apărării Naționale a explicat pentru AFP că proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru finanțarea pregătirii personalului ucrainean la Facilitatea de Instruire F-16 de la Baza Aeriană Fetești se află în prezent în analiză interinstituțională.
În acest moment, nu a fost stabilită o dată precisă pentru începerea pregătirii militarilor ucraineni, a precizat MApN.
„Încă de la deschiderea Centrului de Instruire F-16, România a anunțat că aici se va putea pregăti personal navigant și din alte țări aliate și partenere, inclusiv piloți ucraineni, atunci când aceștia vor atinge nivelul de pregătire care le va permite începerea antrenamentelor la Fetești”, au declarat aceștia pentru AFP.
În ceea ce privește momentul începerii pregătirii piloților ucraineni, „condiționarea esențială este determinată de selecționarea personalului conform baremelor medicale, tehnice și lingvistice impuse de programul de instruire, precum și de numărul de locuri disponibile în fiecare serie”, a explicat MApN.
În plus, chiar dacă ucrainenii și-ar fi început pregătirea la începutul lunii martie, când președintele a aprobat-o, aceștia nu ar fi finalizat perioada de pregătire de șase luni, așa cum se susține în documentul fals și în postările înșelătoare de pe rețelele de socializare.
România tocmai a terminat pregătirea primilor piloți de F-16
Potrivit MApN, pregătirea primilor șapte piloți români a început la scurt timp după inaugurarea centrului, în noiembrie 2023. Ministerul a anunțat că, pe 15 ianuarie 2024, un pilot român instruit la Centrul European de Instruire F-16 a efectuat primul zbor cu o aeronavă F-16.
Piloții și-au finalizat cursurile și au primit calificativul „pregătit de misiune” în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 26 iulie. Până în august 2024, nu au existat rapoarte cu privire la piloți din alte țări care să fi fost instruiți la centru.
Între timp, unii piloți ucraineni s-au antrenat pentru prima dată pe avioane de luptă americane în alte țări. Pe 6 august 2024, serviciul de presă al NATO a publicat pe X o înregistrare video în care piloți ucraineni se antrenează pe avioane de luptă F-16 în Danemarca.
Până în prezent, piloții ucraineni au fost instruiți în câteva țări, inclusiv în SUA, unde primul grup a finalizat programul F-16 în Arizona, potrivit unei declarații din 23 mai 2024 a unui purtător de cuvânt al Gărzii Naționale Aeriene a SUA.
La începutul lunii iunie, Politico a scris despre faptul că Ucraina și-a exprimat frustrarea cu privire la lipsa creșterii pregătirii piloților F-16 din alte țări, menționând că 30 de piloți erau gata să înceapă pregătirea în SUA.
Articolul Politico a mai menționat că programul care ar trebui să aibă loc în România „nu este încă funcțional”, dar că opt piloți sunt programați să înceapă pregătirea în țara noastră. Alți opt ar trebui „să ajungă în curând în Tucson”.
Potrivit materialului, în Europa, Danemarca conduce eforturile de a instrui opt piloți ucraineni pe F-16. Acest lucru este confirmat de un comunicat de presă al NATO, care precizează că, începând din luna mai, antrenamentele au fost efectuate la baza aeriană Skrydstrup din Vojens.
AFP a demontat aici alte dezinformări cu privire la războiul din Ucraina.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne