Samsung nu a renunțat la sponsorizarea Jocurilor Olimpice după ceremonia de deschidere
- Publicat pe 5 August 2024, la 16:05
- 5 minute de citit
- De: Océane CAILLAT, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris continuă să fie criticată de politicieni conservatori și lideri religioși din întreaga lume. În centrul controversei a fost o scenă intitulată „Festivitate”, care a arătat mai multe persoane aliniate în spatele unei mese mari de banchet, inclusiv mai multe drag queens. Aceasta a fost considerată de unii drept o parodie a ultimei cine, ultima masă a lui Iisus cu apostolii săi, conform Bibliei.
Cu toate acestea, după cum a subliniat Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei de deschidere (arhivat aici), scena se referea mai degrabă la zeii Olimpului. Artistul francez Philippe Katerine, cu corpul pictat în întregime în albastru, juca rolul lui Dionysos (zeul vinului și al sărbătorii).
Cu toate acestea, în Franța, Conferința episcopală a deplâns „scenele de batjocură și de batjocură la adresa creștinismului” a doua zi după ceremonie (arhivat aici). Spectacolul a fost calificat drept o „rușine” de fostul președinte al Statelor Unite și actual candidat republican la următoarele alegeri prezidențiale, Donald Trump. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat spectacolul drept „imoralitate comisă împotriva lumii creștine”. Și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a comentat acest lucru în timpul discursului său anual Tusványos, spunând că „nu mai există moralitate publică, dacă ați urmărit deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, ați văzut asta”.
Între timp, organizatorii Jocurilor Olimpice au condamnat amenințările și insultele adresate lui Jolly (arhivat aici).
În acest context, au apărut informații false cu privire la unul dintre partenerii globali ai Jocurilor Olimpice, gigantul tehnologic sud-coreean Samsung, care susținea că a renunțat la sponsorizarea sa în urma spectacolului de pe Sena.
„Samsung își retrage sponsorizarea de 1 miliard de dolari pentru Jocurile Olimpice de la Paris”, spune această postare pe Facebook din 29 iulie 2024, distribuită de zeci de ori. Aceasta este însoțită de un montaj foto format din două imagini. Una arată o clădire cu logo-ul Samsung pe ea. Cealaltă este din scena „Festivity” de la ceremonia de deschidere.
„Într-o schimbare dramatică în dinamica sponsorizării corporative, Samsung Electronics și-a anunțat decizia de a se retrage dintr-o campanie de publicitate de un miliard de dolari cu Comitetul Olimpic Internațional (CIO). Această mișcare a stârnit controverse semnificative, deoarece Samsung a citat 'agenda de trezire' a Jocurilor Olimpice drept principalul motiv pentru retragerea acesteia”, spune această postare publicată a doua zi.
Ambele postări includ, de asemenea, un link către un articol publicat de site-ul SpaceXmania, cel din urmă incluzând o captură de ecran a articolului. O postare similară a fost publicată aici.
Postările sugerează că gigantul sud-coreean de tehnologie a retras o sponsorizare de un miliard de dolari din cauza fragmentului din ceremonie care include scena „Festivity”, care a prezentat un grup de dansatori și travestiți într-o scenă despre care mulți au crezut că seamănă cu "Cina cea de Taină" a lui Leonardo Da Vinci.
Afirmația falsă despre Samsung a fost publicată și în alte limbi, cum ar fi engleză, spaniolă și germană.
Termenul "woke agenda" - care este folosit în unele dintre postări - se referă la "wokism" (de la verbul englezesc "to wake up"), o mișcare care a apărut din luptele afro-americanilor și care înseamnă "a fi treaz" față de nedreptatea socială și discriminarea minorităților. Deseori caricaturizată, aceasta este respinsă, în special în cercurile conservatoare, care denunță ceea ce consideră a fi o abordare excesiv de militantă. Ei o văd ca pe o amenințare la adresa anumitor valori tradiționale și chiar a societății în ansamblul său.
O afirmație de pe un site satiric
O căutare după cuvinte-cheie în limba engleză afișează în primele rezultate un articol de pe site-ul Space X mania (arhivat aici și aici), același pe care postările în limba română îl menționează.
Acesta are titlul „Samsung retrage sponsorizarea de 1 miliard de dolari de la Jocurile Olimpice de la Paris, 'Woke Agenda'”, care este exact subtitlul unora dintre fotomontajele care au devenit virale. Un alt indiciu este faptul că ilustrația din articol este identică cu montajul foto care circulă pe rețelele de socializare, ceea ce sugerează că imaginea care circulă este o captură de ecran preluată de pe același site.
Dar SpaceXmania este un site satiric, care se descrie ca fiind format dintr-o echipă de „scriitori și redactori din New York”, a căror misiune este „să vă aducă cele mai proaspete știri false, câteva analize nerușinate și o doză sănătoasă de satiră”. Cuvântul „satiră”, încadrat în galben, poate fi văzut în colțul din stânga sus al articolului din captura de ecran de mai sus.
Contactat de AFP la 1 august 2024, Samsung a confirmat că „această afirmație este falsă, suntem încă în mod evident un partener al Paris 2024”.
„Am luat parte la ceremonia de deschidere cu smartphone-urile noastre pe bărci și rămânem fideli angajamentelor noastre cu CIO până la Los Angeles în 2028”, a adăugat compania.
Încă de la ceremonia de deschidere, Samsung, care este partener mondial al Jocurilor Olimpice din 1998, după cum este menționat pe website-ul Comitetului Internațional Olimpic (arhivat aici), a continuat să își demonstreze loialitatea față de competiție.
Compania continuă să comunice cu privire la Jocuri, în special prin „selfie-ul victoriei”, o inițiativă susținută de Samsung care invită sportivii medaliați să imortalizeze momentul în care urcă pe podium „din punctul lor de vedere”. Medaliații își fac, astfel, un selfie cu un telefon „ediție olimpică” al companiei, și care a fost oferit tuturor sportivilor care participă la Jocurile de la Paris din 2024.
Samsung a emis un comunicat de presă despre aceste selfie-uri pe 29 iulie 2024, la câteva zile după ceremonie (arhivat aici).
Mai mult, pe rețelele sociale, conturile Samsung Mobile și Jocurile Olimpice continuă să transmită aceste instantanee realizate de sportivi, după cum se poate vedea în această postare publicată pe X la 31 iulie 2024 (arhivată aici).
O mică companie americană de telecomunicații, C-Spire, care nu este nici sponsor, nici partener, a anunțat pe contul său X (arhivat aici) că își retrage publicitatea din timpul Jocurilor Olimpice din cauza ceremoniei.
AFP a demontat alte afirmații false despre Jocurile Olimpice în limba română, de exemplu aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne