Videoclipul arată cum se fac merele învelite în ciocolată, nu cum sunt pictate fructele adevărate
- Publicat pe 14 August 2024, la 16:08
- 5 minute de citit
- De: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Finlanda, AFP Hong Kong
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Poftiți la mere roșii de import", spune o postare veche pe Facebook din 7 august 2022, distribuită de peste 17.000 de ori de atunci, sugerând că consumatorii sunt înșelați. Postarea a fost distribuită cel mai recent la începutul lunii august 2024, ca aici și aici, precum și de unii utilizatori maghiari, de exemplu aici. Postarea prezintă un videoclip în care apar mai mulți lucrători îmbrăcați în costume albe care vopsesc manual mere galbene în roșu.
Videoclipul a circulat în mai multe limbi în ultimii doi ani, cu afirmații similare, de exemplu în finlandeză și sârbă, potrivit cărora angajații pictează fructe reale „deoarece merele galbene nu se vând la fel de bine ca cele roșii", dar aceste "mere pot provoca reacții alergice din cauza pesticidelor pulverizate pe ele”.
AFP a demontat deja aceste afirmații în 2022 în ambele limbi (aici și aici).
Cu ajutorul colegilor AFP din Hong Kong și Beijing, am reușit să găsim videoclipul original datorită numelor de pe costumele albe de protecție purtate de muncitori. Acest nume figurează pe contul TikTok chinez al unei companii de cofetărie din provincia chineză Yunnan (Yunnan). Printre hashtaguri se numără #ChocolateApple („măr în ciocolată” -n.r) și #ChocolateGiftExpert (expert în cadouri de ciocolată - n.r).
Video despre cum să faci mere dulci
Muncitorii din înregistrarea video poartă salopete albe cu text scris în caractere chinezești pe piept, după cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos:
AFP a trimis textul colegilor săi vorbitori de limbă chineză, care au declarat că pe salopetă scria „巧贝思” (în latină „Qiao Bei Si”).
O căutare pe motorul de căutare chinez Baidu a condus la identificarea producătorului de dulciuri cu același nume. Detaliile sale sunt disponibile în registrul de afaceri al guvernului chinez (captura de ecran de mai jos), care arată că societatea este autorizată să producă dulciuri în Kunming, provincia Yunnan, în sudul Chinei. De asemenea, societatea figurează și în alte registre de afaceri chineze, cum ar fi aici. Adresa figurează ca Jinhua Industrial Park în zona de dezvoltare economică a districtului Kunming.
O căutare pe Douyin - versiunea chineză a TikTok - folosind numele companiei a dus la apariția contului companiei pe această platformă de socializare. Printre videoclipurile de pe acest cont, AFP a găsit, de asemenea, un videoclip care circulă pe rețelele de socializare și care prezintă produse care pretind a fi mere vopsite în roșu. Videoclipul a fost publicat pe 2 noiembrie 2021 și a fost etichetat, printre altele, cu #Măr în ciocolată și #Expert în cadouri de ciocolată.
O privire mai atentă la contul companiei arată că aceasta a distribuit și alte videoclipuri cu produsele sale cu mere dulci, inclusiv aici și aici. Acestea prezintă cochilii în formă de mere, umplute cu bomboane sau umplutură de tip mousse. Produsele sunt asociate în special cu perioada Crăciunului în China.
Vopsirea fructelor nu este permisă în legislația UE
Legislația UE interzice utilizarea aditivilor, inclusiv a agenților coloranți, pe mere sau pe orice alt fruct. Aditivii servesc la diverse scopuri, cum ar fi conservarea, colorarea sau îndulcirea în timpul preparării alimentelor, astfel cum este subliniat de Comisia Europeană.
Coloranții alimentari sunt adăugați în alimente și băuturi doar pentru a compensa pierderea culorii din cauza unor factori precum lumina, aerul, umiditatea și schimbările de temperatură; pentru a îmbunătăți culorile naturale; sau pentru a adăuga culoare alimentelor care altfel ar fi lipsite de ea sau ar avea un aspect diferit. Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (aici) coloranții alimentari se găsesc de obicei în produse precum snacks-uri, margarină, brânză, gemuri, jeleuri, deserturi și băuturi, dar nu sunt utilizați pe fructe sau legume.
Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 1333/2008, actualizat ultima dată la 29 iunie 2022 (arhivat aici), conține o listă a tuturor aditivilor alimentari autorizați și o listă a cazurilor în care utilizarea acestora este permisă, a declarat Edward Bray, de la departamentul de relații cu presa al EFSA, într-un e-mail trimis AFP la 15 septembrie 2022.
„Din câte îmi dau seama, aditivii sunt autorizați pentru utilizarea pe mere ca „tratament de suprafață” (categoria alimentară 04.1.1 „Fructe și legume proaspete întregi”). Acoperirea este utilizată pentru a întârzia maturarea. Dar niciunul dintre aceștia nu sunt coloranți alimentari”, a spus el. Începând cu 14 august 2024, când AFP a reexaminat reglementările, nimic nu s-a schimbat.
Conform legislației românești privind aditivii alimentari, toate fructele și legumele sunt incluse în lista produselor alimentare la care adaosul de coloranți nu este permis (ordinul 438 din 18 iunie 2002 pentru aprobarea normelor privind aditivii alimentari destinați utilizării în produsele alimentare pentru consumul uman).
În conformitate cu reglementările privind reziduurile de pesticide permise, nivelul maxim este stabilit astfel încât fructele să fie comestibile chiar și fără decojire. Nivelurile diferitelor pesticide pentru mere pot fi găsite în baza de date a Uniunii Europene privind pesticidele (arhivată aici). Cu toate acestea, se recomandă spălarea fructelor și legumelor, și, prin urmare, a merelor, înainte de utilizare, pentru a curăța praful și alte posibile murdării.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne