Comentariile lui von Der Leyen care pledează pentru a face „pre-bunking” pentru dezinformare au fost traduse greșit

  • Publicat pe 7 Iunie 2024, la 09:50
  • 3 minute de citit
  • De: AFP România
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a făcut apel la „lockdown-uri” pentru a combate dezinformarea într-un discurs recent, contrar afirmațiilor răspândite pe rețelele de socializare. Deși von der Leyen a comparat amenințarea dezinformării cu cea a unui "virus" în discursul său de la Congresul pentru democrație de la Copenhaga de la jumătatea lunii mai 2024, cuvântul tradus ca "lockdown" în postările din social media în limba română a fost de fapt „pre-bunking”, o strategie menită să prevină dezinformarea prin conștientizarea acesteia înainte ca ea să se răspândească. 

„Von der Leyen promite că va 'vaccina' populația UE împotriva 'gândirii greșite'”, spun mai multe mesaje pe Facebook care au început să circule de la sfârșitul lunii mai 2024 (aici, aici, aici). Postările continuă să spună că „vorbind la Summit-ul pentru democrație de la Copenhaga, la începutul lunii mai, von der Leyen a explicat că 'studiile au arătat că pre-lockdown-urile sunt mai eficiente decât ridicarea lockdownului. Pre-lockdowunul este opusul expunerii. Pe scurt, prevenirea este de preferat vindecarii'”. 

Cu toate acestea, în timp ce von der Leyen a vorbit despre importanța combaterii dezinformării în mod preventiv, ea nu a sugerat în niciun moment „lockdown-urile”. Cuvântul relevant în limba engleză a fost, de fapt, „pre-bunking”.  

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 5 iunie 2024

Von der Leyen a sugerat „pre-bunks”, nu „pre-lockdowns”

Este adevărat că von der Leyen a folosit un limbaj care compară dezinformarea cu un virus în discursul său de la Congresul pentru democrație de la Copenhaga din 14 mai.

AFP a găsit o transcriere oficială publicată (aici) pe site-ul Partidului Popular European (PPE). Ursula von der Leyen este principalul candidat al PPE la alegerile europene din 2024

O înregistrare a discursului său de 16 minute a fost, de asemenea, publicată aici pe Youtube, cu secțiunea în cauză începând de la 13:29. 

În această secțiune a discursului său, von der Leyen spune: „Pe măsură ce tehnologia evoluează, trebuie să construim o imunitate socială în jurul manipulării informațiilor. Cercetările au arătat că pre-bunking-ul are mai mult succes decât debunking-ul. Pre-bunking-ul este opusul dezmințirii. Pe scurt, prevenirea este preferabilă vindecării”.

Ea a adăugat apoi că „poate că, dacă ne gândim la manipularea informațiilor ca la un virus. În loc să tratăm o infecție odată ce aceasta s-a instalat, aceasta este de-bunking-ul, este mult mai bine să vaccinăm, astfel încât organismul să fie inoculat. Pre-bunking-ul este aceeași abordare. Deoarece dezinformarea se bazează pe faptul că oamenii o transmit altora - este esențial ca oamenii să știe care este influența informației maligne și care sunt tehnicile care se află în spatele ei. Pe măsură ce aceste cunoștințe cresc, șansele noastre de a fi influențați scad. Astfel se creează rezistența socială de care vom avea nevoie”, a spus ea. 

Comentariile sale au provocat reacții violente din partea unor utilizatori de internet și a unor site-uri web în mai multe limbi (de exemplu aici, aici, aici, aici), care au afirmat că propunerile lui von der Leyen echivalează cu un plan de cenzură a internetului.

Cu toate acestea, unele dintre postările de pe rețelele de socializare din România au exagerat și au tradus greșit comentariile lui von der Leyen despre „pre-bunking”, susținând că aceasta pledează pentru „închideri” similare celor care au fost folosite pentru a combate răspândirea Covid-19. 

Conform atât înregistrării complete, cât și transcrierii, Ursula von der Leyen nu a menționat în niciun moment „pre-lockdown-uri” sau „lockdown-uri”.

Pre-bunking-ul, pe care von der Leyen a menționat-o, este strategia de prevenire a dezinformării prin expunerea oamenilor la adevăr și demitizarea falsurilor înainte informațiile înșelătoare să apară. 

Termenul „pre-bunking” a fost popularizat de cercetătorii din domeniul psihologiei și al comunicării, în special de cei care studiază dezinformarea și prevenirea acesteia. Acesta se bazează pe conceptul de „teorie a inoculării”, care a fost dezvoltat de psihologul William J. McGuire în anii 1960, dar care a fost evidențiat mai recent de cercetătorii Dr. Sander van der Linden și Dr. Jon Roozenbeek de la Universitatea din Cambridge. 

Universitatea din Cambridge a susținut (aici) că pre-bunking-ul ar putea fi mai eficient în combaterea avalanșei de dezinformări decât verificarea fiecărui neadevăr după ce se răspândește, cunoscută sub numele clasic de „debunk”. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, din 2019, a fost frecvent ținta dezinformării. Recent, unii utilizatori au afirmat că ea „a fost dată în judecată de New York Times pentru uzurparea funcției și abuz de titlu, distrugere de documente publice și corupție”. Cu toate acestea, procesul în curs de desfășurare declanșat de cotidianul american se referă la drepturile de informare legate de achiziția de vaccinuri corona și este îndreptat împotriva Comisiei Europene, implicând publicarea unor mesaje text, după cum a aratat AFP.  

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne