Acest videoclip nu are legătură cu disputa dintre Texas și guvernul federal american

Din ianuarie 2024, Texasul și guvernul american se află într-un conflict tensionat pe tema imigrației, care a inspirat o nouă mișcare, convoiul „Take Our Border Back”. În acest context, pe rețelele de socializare este difuzat un videoclip care pretinde că îi arată pe acești camionagii aclamați de mulțimi de susținători. Dar videoclipul datează din martie 2022 și prezintă un alt convoi: acești camionagii se îndreptau din California spre Washington DC pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid-19. 

„America se ridică să apere Texasul și granița de sud. Convoaie întregi de mașini și camioane au început să se deplaseze către Texas pentru apărarea graniței de sud împotriva politicilor lui Biden”, spune această postare pe Facebook din 27 ianuarie 2024, distribuită de zeci de ori. 

Videoclipul care însoțește postarea este format din mai multe cadre în care se pot vedea camioane, aliniate cu steaguri americane care circulă pe diferite autostrăzi, în timp ce mulțimea de susținători îi încurajează de-a lungul drumului.

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 7 februarie 2024

Postări similare pot fi găsite inclusiv în greacă, spaniolă, germană, poloneză și engleză.    

Ele survin în contextul în care administrația președintelui american Joe Biden și guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, se află în impas cu privire la imigrația la frontiera dintre SUA și Mexic, un subiect important în alegerile americane din 2024.

Statul Texas a continuat să fortifice malurile fluviului Rio Grande, în ciuda unei hotărâri a Curții Supreme din 22 ianuarie, care a dat dreptate guvernului federal, permițând agenților de la Patrula de Frontieră să înlăture barierele de sârmă ghimpată amplasate în anumite puncte, inclusiv în orașul Eagle Pass. Guvernatorul Texasului a declarat duminică, 4 februarie, că va extinde controlul trupelor sale la frontiera sudică a SUA pentru a o proteja de o „invazie” a migranților, sfidându-l pe Biden. 

Tensiunile în creștere au inspirat o nouă mișcare, convoiul de camionagii „Take Our Border Back”. Susținut de personalități de extremă dreapta, grupul s-a organizat în principal pe Telegram și a planificat să viziteze mai multe state de la graniță (arhivat aici).  

Un prim grup de camionagii a pornit pe 29 ianuarie din Virginia, iar relatările și imaginile distribuite pe YouTube de la plecare indică faptul că au participat aproximativ 20 de vehicule.  

Sâmbătă, 3 februarie, participanții la un convoi „Take our border back” au ajuns la o fermă din apropierea localității Quemado din Texas, la aproximativ 32 km de Eagle Pass. AFP a relatat că „sute” de persoane în camioane, camionete și rulote s-au adunat pentru a cere noi controale stricte la frontiera cu Mexicul.

Dar imaginile cu mai multe camioane care se deplasează pe autostradă nu arată acest convoi. 

Videoclip vechi

O căutare video inversă a scos la iveală un articol din Business Insider, publicat pe 3 martie 2022, care conține o înregistrare video de două minute și jumătate în care camioanele se îndreaptă din Adelanto, California, spre capitala SUA pentru a protesta împotriva restricțiilor privind pandemia Covid-19, potrivit reportajului (arhivat aici). 

Majoritatea imaginilor se potrivesc cu cele din videoclipul care circulă în prezent pe platformele de socializare, dar unele secvențe au fost eliminate din ultima versiune, inclusiv interviurile.

În plus, unele scene au fost redimensionate pentru a ascunde contextul real al convoiului, ascunzând cadrele care ilustrau mesaje împotriva legilor privind vaccinarea.

Image
Videoclipul original de la Business Insider (stânga) și o captură de ecran a unei postări X cu elemente încercuite de AFP pe 1 februarie 2024

Căutările inverse de imagini adiționale au scos la iveală mai multe înregistrări cu elemente care corespund evenimentelor din 2022, inclusiv imagini ale unui post local de televiziune Fox cu convoiul trecând prin Missouri și imagini dinaintea plecării din California (arhivate aici și aici). 

Proteste față de ordonanțele Covid-19 

Barbara Corbellini, producătoarea executivă adjunctă de știri și documentare de la Business Insider, a confirmat pentru AFP că videoclipul a fost filmat de un cameraman independent „în 2022” și că acesta a urmărit convoiul de camionagii „din California până la Washington, DC”. 

Videoclipul a fost filmat în Kingman, Arizon, și Amarillo, Texas, printre alte locații.

„Majoritatea persoanelor din convoi protestau împotriva restricțiilor Covid-19”, a adăugat Corbellini într-un e-mail din 29 ianuarie 2024.

La minutul 1:10 din videoclipul original, este vizibil un camion pe care scrie „People's Convoy 2022” (Convoiul oamenilor 2022 - n.r)

Image
Captură de ecran din videoclipul postat de Business Insider, realizată pe 1 februarie 2024

AFP din Statele Unite a demontat alte înregistrări video care pretind în mod fals că arată convoiul actual aici și aici

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne