Trump nu a spus că SUA s-a aflat în spatele atentatelor de la 11 septembrie și nici nu a negat existența acestora

La un miting de campanie din ianuarie 2024, fostul președinte republican Donald Trump a declarat că în timpul mandatului său nu au existat atacuri teroriste în Statele Unite. El a susținut că, în cei patru ani petrecuți la Casa Albă, nu a existat „niciun World Trade Center” și „niciun atac terorist”. Aceste remarci au fost scoase din context pe rețelele de socializare, utilizatorii sugerând că Trump ar fi afirmat că atacurile de la 11 septembrie 2001 au fost „opera SUA”, alții spunând că acesta a afirmat că „nu au existat aceste atacuri”. Donald Trump a povestit în mai multe rânduri în trecut că a fost martor la aceste atacuri care sunt în continuare cel mai sângeros act terorist din istoria Statelor Unite.

Potrivit unor postări în limba română distribuite pe rețelele de socializare de sute de ori din 24 septembrie 2025 (aici, aici, aici), fostul președinte american Donald Trump, care încearcă să câștige un nou mandat, ar fi spus că „Atacul de la 11 septembrie a fost opera Statelor Unite”.

Conform postărilor, Trump ar fi afirmat, de asemenea, că: „Mi-au ținut gura închisă timp de 4 ani, dar acum repet mereu că nu a fost niciun atac asupra turnurilor World Trade Center, nu a fost niciun atac așa cum ne-au arătat ei și că alte țări au fost implicate în asta...”.

Postările prezintă un fragment dintr-un discurs al fostului președinte american, care se află în plină campanie pentru alegerile primare republicane care vor decide candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2024. 

Videoclipul începe cu Donald Trump spunând: „Am vrut să oprim terorismul să intre în țara noastră. Dar nu am putut vorbi despre asta pentru că nu am vrut să fac asta și apoi, a doua zi, să se întâmple ceva. Așa că am stat patru ani ținându-mi gura închisă pe acest subiect. Dar acum vorbesc despre asta tot timpul. Nu am avut niciun atac. Nu am avut un World Trade Center. Nu am avut atentate cum ați văzut și cu siguranță pe care le vedeți în alte țări. Și, apropo, acum ne implicăm din nou în Orientul Mijlociu. Priviți ce se întâmplă. Vă implicați... iată-ne din nou în Orientul Mijlociu”. 

El continuă apoi să vorbească despre implicarea americană în Orientul Mijlociu, criticând politica guvernamentală a succesorului său Joe Biden, care și-a anunțat intenția de a candida la realegerile din noiembrie 2024 sub sprijinul Partidului Democrat.

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 29 ianuarie 2024

Videoclipul a fost distribuit cu afirmații similare și în limba franceză.

Cu toate acestea, acest extras a fost tăiat și scos din context. În remarcile sale, Donald Trump a indicat că se referea la propriul său mandat, în încercarea de a justifica faptul că în timpul mandatului său nu a avut loc, în opinia sa, un atac terorist major precum cel de la 11 septembrie 2001 pe teritoriul american. Trump nu a afirmat că atacul de la 11 septembrie a fost opera Statelor Unite, așa cum afirmă unele dintre postări, și nici nu a negat că atacul a fost real. 

Fragment preluat din discursul ținut în Laconia 

În fragmentul distribuit pe rețelele de socializare, se poate vedea un banner cu cuvintele „live, Laconia, NH” (New Hampshire, un stat american - n.r.) în colțul din stânga sus, precum și inscripții în spatele pupitrului, printre care „Team Trump”, „Trump 2024” și „Make America great again” (cunoscutul slogan de campanie al fostului președinte american). 

Acest lucru sugerează că este posibil să fi fost un discurs pe care l-a ținut în cadrul primarelor republicane (link arhivat aici), care trebuie să determine candidatul care va reprezenta partidul în noiembrie și care au început în Iowa pe 15 ianuarie.  

O căutare folosind cuvintele-cheie „Trump”, „Laconia, NH” și „speech” a găsit o serie de videoclipuri postate pe YouTube de către presa americană, inclusiv unul postat de CNBC-TV18 (link arhivat aici) în care apar aceleași bannere în partea de sus, în stânga și în partea de jos a imaginii ca în publicația de pe X, și care atribuie aceste imagini lui Donald Trump. 

Consultând site-ul oficial al campaniei sale, găsim un video cu întregul discurs al fostului președinte american, publicat pe platforma Rumble în ianuarie 2024 (link arhivat aici). Discursul a avut loc la The Margate Resort din Laconia, New Hampshire, pe 22 ianuarie 2024. 

Decorul, poziția publicului și bannerele afișate pe ecran corespund exact cu cele din extrasul distribuit cu afirmații înșelătoare. Extrasul este disponibil începând cu minutul 24:27.

Image
Comparație între discursul distribuit pe rețelele de socializare (stânga) și videoclipul publicat pe Rumble de către contul oficial al lui Donald Trump (dreapta), realizată pe 29 ianuarie 2024

Imaginile realizate de un jurnalist AFP în timpul acestui discurs arată, de asemenea, același decor, precum și aceleași haine purtate de Donald Trump în timpul acestui discurs din 22 ianuarie 2024 .

Image
Candidatul la alegerile primare republicane și fostul președinte american Donald Trump vorbește la un miting în Laconia, New Hampshire, la 22 ianuarie 2024 (AFP / TIMOTHY A. CLARY)

Trump nu a afirmat în discursul său că 9/11 a fost „opera SUA”

AFP a examinat amănunțit discursul complet al lui Trump din Laconia și a confirmat că acesta nu a făcut nicio declarație care să sugereze că atacurile teroriste de la 11 septembrie ar fi fost „opera Statelor Unite” sau a altcuiva decât a teroriștilor.

Mai multe media, precumC-Span (link arhivat aici) sau The National Desk (arhivat aici), au transmis de asemenea extrase din același discurs, în care se regăsește pasajul în care Donald Trump se referă la atentatele de la 11 septembrie.  

Rețeaua americană de televiziune prin cablu și satelit, cunoscută pentru producția de programe de interes public care acoperă Capitoliul, Casa Albă și politica națională C-Span are, de asemenea, o transcriere a declarațiilor lui Trump disponibilă sub video. 

O altă versiune a transcrierii este, de asemenea, disponibilă aici

Potrivit celor două, candidatul american nu a exprimat în niciun moment că atentatele din 11 septembrie 2001 ar fi fost opera SUA.

Snopes, o altă organizație de fact-checking, a demontat, de asemenea, afirmațiile conform cărora Trump ar fi susținut că atacurile de la 11 septembrie au fost o „treabă din interior”. Investigația lor nu a găsit, de asemenea, nicio dovadă care să susțină o astfel de afirmație a fostului președinte. 

Trump nu a negat nici că a existat un atac pe 11 septembrie

Analizând întregul discurs al lui Trump și căutând, de asemenea, cuvinte-cheie, AFP a constatat că acesta a menționat într-adevăr atacurile de la 11 septembrie 2001 în discursul său din Laconia, dar nu a negat existența acestora, spre deosebire de ceea ce au susținut postările de pe rețelele de socializare. 

Deși Donald Trump folosește într-adevăr aceleași fraze ca cele utilizate în postările virale de pe rețelele de socializare, el precizează puțin înainte că se referă la mandatul său de președinte, în timpul căruia, în opinia sa, nu au avut loc atacuri teroriste precum cel din 11 septembrie 2001. Înregistrarea video a întregului discurs al lui Trump a arătat că acesta nu făcea decât să precizeze faptul că SUA nu au avut un atac terorist de amploarea celui de la 11 septembrie 2001 în timpul mandatului său de președinte.

Donald Trump a început prin a o critica pe adversara sa principală, Nikki Haley care a fost ambasadoarea SUA la ONU în timpul președinției lui Barack Obama, predecesorul său la Casa Albă. 

La minutul 23:50, Trump a început să vorbească despre Haley, spunând că: „Nicky Haley nu va securiza niciodată granița ... Nicky s-a opus zidului meu de frontieră ... În 2016, ea a înjunghiat partidul republican pe la spate, luând partea lui Barack Husein Obama - ați auzit vreodată de acest domn? - împotriva interdicției de călătorie a lui Trump, care ne-a ținut cu adevărat în siguranță”.

De la minutul 24:15 încolo, Trump poate fi auzit spunând următoarele: „Știți, când am fost acolo patru ani, am vrut să vorbesc atât de mult. Nu aveam terorism. Nu am avut atacuri. Nu am avut nimic. Și vreau... am avut interdicția de călătorie a lui Trump. Îi spunem interdicția de terorism, nu? Am vrut să oprim terorismul să intre în țara noastră. Dar nu am putut vorbi despre asta pentru că nu am vrut să fac asta și apoi, a doua zi, să se întâmple ceva. Așa că am stat patru ani ținându-mi gura închisă pe acest subiect”.

Trump continuă să spună: „Dar acum vorbesc despre asta tot timpul. Nu am avut niciun atac. Nu am avut un World Trade Center. Nu am avut atentate cum ați văzut și cu siguranță pe care le vedeți în alte țări. Și, apropo, acum ne implicăm din nou în Orientul Mijlociu. Priviți ce se întâmplă. Vă implicați... iată-ne din nou în Orientul Mijlociu.”

Mai mult, în trecut, în mai multe rânduri, Donald Trump a declarat că se afla în New York și că, din Trump Tower, situat nu departe de Central Park, a fost martor la prăbușirea Turnurilor Gemene din 11 septembrie 2001, după cum detaliază acest videoclip CNN (arhivat aici), acest articol ABC din 2019 (arhivat aici) și acest articol din Washington Post (arhivat aici), care a analizat în mod special ce făcea fostul președinte în momentul prăbușirii Turnurilor Gemene. 

Teorii ale conspirației recurente despre atacurile din 11 septembrie 

Pe 11 septembrie 2001, două avioane deturnate s-au izbit de World Trade Center și un altul de Pentagon în atacuri orchestrate de organizația militantă islamistă fondată de Osama bin Laden, al-Qaeda, ucigând aproape 3.000 de persoane. Un al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp deschis din Pennsylvania, ucigând toți pasagerii după o luptă cu persoanele deturnătoare. 

Aceste atacuri, care au fost documentate pe scară largă de mass-media din întreaga lume și relatate aici, de exemplu, de un jurnalist AFP aflat la New York la acea vreme, au provocat „cel mai mare număr de decese cauzate de un atac străin pe teritoriul american” până în prezent, potrivit site-ului web al Memorialului și Muzeului american 9/11 (link arhivat aici). 

La mai bine de douăzeci de ani de atunci, ele fac totuși în mod regulat obiectul unor teorii ale conspirației, care se ciocnesc de realitatea imaginilor și a relatărilor martorilor oculari, și sunt verificate în mod regulat de mass-media, cum ar fi aici de Le Monde (link arhivat aici) și France 24 (link arhivat aici) în 2021, sau AFP (aici, aici, aici, aici) în ultimii ani.  

Image
Un avion deturnat se apropie de World Trade Center înainte de a se prăbuși pe 11 septembrie 2001, la New York. (AFP / SETH MCALLISTER)

În 2001, cu mult înainte de a deveni președinte al Statelor Unite și cu mult înainte de a se efectua investigații pentru a determina cauzele atentatelor și persoanele implicate, Donald Trump a acordat un interviu, ale cărui extrase au fost reluate pe rețelele de socializare ani mai târziu, în care se susținea că acesta sugera că atacurile ar fi fost ordonate chiar de Statele Unite.

Aceste comentarii, care reprezintă una dintre cele mai răspândite teorii ale conspirației cu privire la atentate, au fost verificate de mass-media americane precum PolitiFact (link arhivat aici) în septembrie 2023.   

Donald Trump nu a pus la îndoială existența însăși a atacurilor.

Image
Atacurile din Statele Unite ale Americii din 11 septembrie 2001: o prezentare generală (AFP / Sabrina BLANCHARD)

Atacuri în interiorul Statelor Unite în timpul administrației Trump

Comentariile prezentate în extras, care urmăresc să prezinte anii în care Donald Trump a fost președinte al Statelor Unite ca ani „fără terorism” sau „fără atentate” în Statele Unite, sunt repetate cu regularitate de către candidat, dar au fost deja verificate de mai multe instituții media americane ca fiind înșelătoare.

După cum amintește CNN în acest articol (link arhivat aici), în octombrie 2023, Departamentul de Justiție al lui Donald Trump indicase (link arhivat aici) că o împușcătură în masă la New York în 2017, care a ucis opt persoane și a rănit altele, a fost un „atac terorist desfășurat în sprijinul Statului Islamic”.  

Departamentul afirmase de asemenea că un alt atac (link arhivat aici) comis în 2019 de un membru extremist al armatei saudite, care a ucis trei militari americani și a rănit alții la o bază militară din Florida, „a fost motivat de ideologia jihadistă”.  

Washington Post, într-un articol (link arhivat aici) publicat pe 13 ianuarie 2024, care verifica remarci similare ale lui Donald Trump, a subliniat, de asemenea, că fostul președinte a făcut personal referire la atacul din 2017 în discursul său din ianuarie 2018 despre starea Uniunii „link arhivat aici”, numindu-l „atac terorist”. 

În plus, a subliniat CNN, pe lângă atacurile comise de grupuri calificate de Statele Unite drept „teroriști islamiști”, alte atacuri calificate drept „teroriste” de către Departamentul de Justiție al SUA au avut loc pe teritoriul țării între 2016 și 2020. 

De exemplu, în 2018, un susținător al lui Donald Trump a trimis dispozitive explozive fabricate unor oficiali democrați, presei, inclusiv CNN, și altor persoane, pe care Departamentul de Justiție le-a descris ca fiind un „atac terorist intern” (link arhivat aici).  

Asasinatele din motive rasiale care vizau persoane de culoare sau latino-americane au fost de asemenea descrise ca acte de „terorism intern” sub administrația Trump, amintește CNN în articolul său. 

Un nou duel între Joe Biden și Donald Trump pentru președinția Statelor Unite în noiembrie este în prezent cel mai probabil scenariu, după victoria fostului președinte (link arhivat aici) în alegerile primare din New Hampshire, pe 23 ianuarie, care i-a consolidat statutul de favorit în cursa pentru nominalizarea republicană.   

Imaginea principală și videoclipul AFP despre atacurile din 11 septembrie au fost înlocuite.
31 ianuarie 2024 Imaginea principală și videoclipul AFP despre atacurile din 11 septembrie au fost înlocuite.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne