Înregistrarea în care un bărbat îl înjură pe Klaus Schwab în timpul reuniunii WEF 2024 este un video editat satiric

Cea de-a 54-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial a avut loc la Davos între 15 ianuarie și 19 ianuarie 2024. Printre vorbitorii conferinței la care participă personalități economice și politice importante ale lumii se numără fondatorul WEF, Klaus Schwab. Un creator de conținut cunoscut pentru videoclipurile sale satirico-politice a creat un scurt clip în care apare ca participând la reuniunea anuală, împărțind scena cu Schwab și strigând înjurături la adresa acestuia. Videoclipul, marcat în mod clar de autor ca fiind o satiră, a fost distribuit rapid pe 17 ianuarie în mai multe limbi, în afara contextului, utilizatorii crezând că incidentul s-a petrecut cu adevărat. Dar nu există niciun raport privind un astfel de incident la WEF 2024. Creatorul conținutului, care nu a participat la reuniune, a recunoscut pe mai multe platforme că videoclipul era o satiră. AFP a găsit, de asemenea, dovezi vizuale care confirmă faptul că videoclipul nu este real. 

O înregistrare video în care apare un bărbat care aparent vorbește în fața unui fundal asemănător cu cel văzut la Reuniunea Anuală 2024 a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, a fost distribuită de sute de ori în limba română în zilele de după ce a fost postată. 

„Damon Imani, artist și creator de conținut web, invitat la Forumul Economic Mondial, le spune asta organizatorilor în mijlocul reuniunii", spune o postare pe Facebook, distribuită de peste 460 de ori din 17 ianuarie 2024. O postare similară a fost publicată aici.  

În videoclipul de 19 secunde, bărbatul poate fi auzit înjurându-l în engleză pe fondatorul WEF, cu care pare să împartă scena. Schwab este văzut apoi părăsind scena. 

Comentariile arată că unii utilizatori au crezut că videoclipul prezintă un eveniment real, mulți dintre ei felicitându-l pentru gestul său. „Sunteți admirabil, felicitări pentru curaj, sinceritate”, scrie un comentariu. „Dacă în sală ar fi fost oameni, nu dobitoace umblatoare pe două picioare, s-ar fi ridicat toți în picioare și l-ar fi aplaudat și ovaționat pe acest tânăr”, spune un altul. „În sfârșit cineva a avut curaj să-i înfrunte,sper ca totul să fie bine!”, adaugă un alt utilizator.

Unele postări au fost actualizate ulterior pentru a clarifica faptul că videoclipul distribuit era o satiră, de exemplu această postare pe Telegram și această postare pe Facebook a fostului politician Cozmin Gușă. Postarea lui Gușă a fost actualizată cu următorul text: „Later edit: Și chiar dacă e un fake sub formă de satiră, meritul lui Imani e cu atât mai mare, a reușit să viralizeze opinia “normalilor” despre aberațiile susținute la WEF-ul lui Schwab!”, a scris Gușă.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 22 ianuarie 2024

Videoclipul se răspândește și în limbile maghiară și germană, oamenii susținând că este vorba despre un incident real.  

Dar videoclipul a fost, într-adevăr, distribuit inițial ca satiră de către un creator de conținut numit Damon Imani, care postează în mod regulat videoclipuri pe teme politice, uneori cu un ton ofensator. Imani a precizat pe mai multe platforme că videoclipul nu era real. Nu există informații că un astfel de incident s-ar fi întâmplat la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial 2024. Scenele folosite pentru videoclipul satiric care se răspândește acum în afara contextului pot fi găsite printre materialele oficiale ale WEF, fără să îl arate pe bărbatul care strigă obscenități. 

Videoclipul a fost publicat de un creator de conținut care face satiră politică

În videoclip se poate vedea un bărbat îmbrăcat în costum vorbind în fața unui fundal cu logo-ul Forumului Economic Mondial și a unui podium pe care scrie „Annual Meeting 2024”. El începe videoclipul spunând: „Apreciez că Forumul Economic Mondial mi-a oferit această oportunitate de a fi pe această scenă și de a spune...”, urmat de un moment în care este văzut cum începe să strige obscenități la adresa lui Klaus Schwab. Camera de filmat face zoom și se poate observa cum bărbatul care vorbește și Klaus Schwab stau alături de Viola Amherd, președintele Confederației Elvețiene, ca și cum ar fi pe aceeași scenă.

Apoi, camera îl arată pe Klaus Schwab care se ridică de la locul său, în timp ce bărbatul poate fi auzit înjurându-l în continuare pe Schwab și pe cei „prezenți” la eveniment. După o întrerupere a secvențelor, Schwab și Amherd pot fi văzuți părăsind scena, după care videoclipul se întrerupe cu textul „Connection lost” (Conexiune pierdută), alături de logo-ul WEF 2024 și de handle-ul „@damonimani”. 

Dar scenele care se văd în videoclip sunt montate împreună și nu au avut loc niciodată așa cum se văd.

Căutând „damonimani” pe Google am găsit rapid diferite conturi de social media asociate cu acest nume și un site web (arhivat aici). Pe site-ul său, Imani scrie: „Damon Imani este un producător și artist iranian stabilit în Danemarca, care creează conținut video legat de diverse subiecte, inclusiv probleme sociale, știri și evenimente curente. Cunoscut pentru abordarea satirică, Imani atrage atenția asupra problemelor din societate și politică prin intermediul lucrărilor sale.” 

Dacă ne uităm pe contul său de Instagram, găsim același videoclip care se răspândește în prezent pe rețelele de socializare cu observația: „Satiră, dar adevărat”.

Image
Screenshot of the original Instagram post (left) and the false Facebook post (right) made on January 22, 2024

El a postat același videoclip pe contul său de X cu același comentariu: „Satiră, dar adevărat”. Într-o altă postare pe X, el s-a plâns că oamenii încearcă să atașeze note ale comunității (o funcție prin care utilizatorii X pot oferi informații suplimentare și context despre o postare) la videoclipul său despre WEF, în ciuda faptului că a recunoscut că este vorba doar de satiră.

Imani a postat mai multe videoclipuri, cum ar fi aici și aici (unele dintre ele editate), în care apare aceeași persoană ca cea din videoclipul WEF care se răspândește în prezent în afara contextului. Multe dintre ele sunt despre subiecte politice și sunt editate într-un mod satiric prin adăugarea lui Imani în filmare.

AFP i-a trimis întrebări lui Imani cu privire la videoclipul WEF, dar nu am primit un răspuns până la publicarea acestui articol.

Aceasta nu este prima dată când un videoclip satiric realizat de Imani a fost distribuit în afara contextului, cu afirmații că ar fi prezentat un eveniment real, după cum poate fi citit în acest articol al AFP.  

Imagini preluate din comunicatul de presă oficial al WEF

Forumul Economic Mondial (WEF), o organizație internațională de lobby care se concentrează asupra economiei globale, este subiectul a numeroase teorii ale conspirației, inclusiv a afirmațiilor conform cărora ar fi cerut sacrificarea animalelor de companie. Fondatorul și președintele executiv al organizației, Klaus Schwab, este, de asemenea, o țintă recurentă a dezinformării. WEF organizează o conferință anuală în stațiunea elvețiană Davos, unde liderii de afaceri și politicienii se întâlnesc pentru a discuta despre provocările globale. 

Întâlnirea anuală este intens relatată de mass-media, dar AFP nu a găsit nicio dovadă a vreunui incident similar care să fi avut loc la întâlnirea anuală din 2024 și care să fi fost relatat de vreun organ de presă de încredere, inclusiv de AFP (link arhivat aici). AFP nu a putut găsi pe site-ul evenimentului nicio persoană cu numele Damon Imani printre invitații și vorbitorii de la WEF 2024. Cea de-a 54-a reuniune anuală are invitați precum președintele ucrainean Volodimir Zelensky sau Antony Blinken, secretar de stat al Statelor Unite.

Evenimentele publice ale WEF 2024 sunt, de asemenea, publicate pe canalul oficial YouTube al Forumului. 

Analizând ultimele publicații, pot fi recunoscute fundalul și podiumul din postările virale înșelătoare. Dar există și unele diferențe între versiunea reală și cea de satiră. În videoclipul satiric, Imani are în fața lui microfoane diferite de cele văzute în videoclipurile oficiale WEF 2024:

Image

De asemenea, Imani pare să aibă un microfon tip lavalieră atașat de costum, în timp ce vorbitorii de la WEF 2024 din videoclipurile accesibile publicului nu par să aibă unul, ci vorbesc în microfoane fixe chiar și atunci când stau la locul lor:

Image
Președintele federal al Elveției, Viola Amherd (stânga) și Klaus Schwab în timpul unei sesiuni în cadrul celei de-a 54-a reuniuni anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, pe 16 ianuarie 2024 (POOL / LAURENT GILLIERON)

Unele scene din videoclipul viral par a fi preluate din videoclipul cu discursul de deschidere al lui Schwab, care a fost încărcat pe canalul YouTube al WEF (arhivat aici). De exemplu, locul în care se ridică în picioare în videoclip poate fi văzut și în videoclipul oficial, dar el se îndreaptă de fapt spre podium, nu părăsește sala:  

Image
The video shared out of context (left) and the actual footage from the WEF YouTube channel. The screenshots were made on January 22, 2024

În mod similar, partea în care Klaus Schwab și Viola Amherd părăsesc scena poate fi văzută în videoclipul oficial, însă aceasta se află la minutul 27:07, aproape 20 de minute mai târziu decât scena în care Schwab se ridică în picioare. 

Image
The video shared out of context (left) and the actual footage from the WEF YouTube channel. The screenshots were made on January 22, 2024

Imani a publicat ulterior un videoclip în care apare cu același fundal și cu ceea ce pare a fi un ochi vânăt. În acest videoclip, etichetat de asemenea ca fiind „satiră” de către Imani, el începe prin a-și cere scuze pentru ultimul său videoclip, apoi continuă să strige obscenități.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne