Atenție la afirmațiile înșelătoare potrivit cărora elvețienii vor fi închiși pentru că își încălzesc locuințele la peste 19°C

Din toamna anului 2022, Elveția are pregătit un plan de urgență în cazul unei penurii severe de energie. Un videoclip în limba română care circulă în octombrie 2023 distorsionează acest fapt pentru a sugera că elvețienii vor risca o amendă grea sau chiar până la 3 ani de închisoare dacă își vor încălzi locuințele peste 19°C în această iarnă. Acest lucru este înșelător. Aceste reglementări, care includ interdicția de a încălzi locuințele la peste 20°C, sunt menite să intre în vigoare doar în caz de penurie de energie, ceea ce nu a fost cazul iarna trecută. Potrivit autorităților elvețiene, o persoană care își încălzește locuința la peste 20°C în timpul unei astfel de crize nu ar risca o pedeapsă cu închisoarea, care nu ar fi proporțională.

O înregistrare video a unei știri de la postul local de televiziune online Mehedințiul meu a fost distribuită de mii de ori (aici) pe Facebook începând cu data de 1 octombrie 2023, sub titlul „Închisoare pentru cei care au mai mult de 19 grade acasă”. Videoclipul, care citează o știre veche de un an de la KanalD, explică faptul că „noua legislație privind alimentarea cu energie a Elveției va face ca încălzirea locuințelor la peste 19 grade Celsius să fie ilegală”.

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 11 octombrie 2023

„Cetățenii elvețieni care încalcă noile reguli de încălzire ale țării depășind temperatura de 19 grade Celsius în această iarnă, ar putea primi amenzi zilnice de până la 3000 de franci elvețieni sau, mai rău, o pedeapsă de trei ani de închisoare”, continuă materialul.

Această postare este înșelătoare. În 2022, Elveția a elaborat un plan de urgență pentru a face față unei potențiale penurii de energie, care include, într-unul dintre cele mai grave scenarii, o limita maximă de temperatură de 20 de grade în interiorul gospodăriei. Cu toate acestea, este important de reținut că acest plan este conceput pentru a fi pus în aplicare doar în cazul unei penurii de energie și nu a fost pus în aplicare până acum.

O afirmație veche de un an

Afirmațiile au început să circule pentru prima dată în septembrie 2022 și au fost prezentate ulterior pe diverse platforme de știri din România, inclusiv Mediafax, Newsweekși Revista 22. Afirmațiile au fost publicate și de KanalD, citat ca fiind la originea informațiilor care se răspândesc în prezent pe Facebook prin intermediul videoclipului publicat de „Mehedințiul Meu Tv”. AFP nu a putut găsi niciun articol mai recent din 2023, ceea ce indică faptul că videoclipul se bazează pe articole din 2022.

Mai multe relatări din presa românească menționează ca sursă tabloidul elvețian Blick. Pe 6 septembrie 2023, Blick a publicat o știre care începea cu următoarele rânduri: „În caz de urgență: încălziți mai puțin. Iar păcătoșii de energie trebuie să tremure. Încălcarea reglementărilor privind gazele duce la închisoare și amenzi”.

La scurt timp după publicarea și răspândirea articolului din Blick, au apărut afirmații înșelătoare, sugerând că cetățenii elvețieni ar putea fi sancționați cu amenzi sau pedepse cu închisoarea dacă își încălzesc locuințele la peste 19 grade Celsius. Cu toate acestea, aceste afirmații au fost demontate imediat de mai multe instituții de verificare a faptelor, inclusiv aici și aici.

Măsuri care să fie puse în aplicare doar în caz de criză de energie

O căutare online ne-a condus la site-ul Departamentului federal elvețian al afacerilor economice, care arată că detaliul inițial de 19°C pentru restricțiile privind încălzirea interioară făcea într-adevăr parte din proiectele de ordonanțe privind gazele care au fost supuse consultării publice în toamna anului 2022, în contextul unei crize energetice legate de războiul din Ucraina.

După încheierea acestei consultări, guvernul elvețian a făcut publice aceste proiecte de ordonanțe, care au fost modificate pentru a specifica o limită de 20°C în loc de 19°C. Aceste măsuri erau destinate să fie puse în aplicare numai în cazul unei penurii iminente de gaz.

O fișă informativă publicată pe 16 noiembrie 2023 de către Departamentul Federal pentru Afaceri Economice prezintă un plan în patru etape pentru a face față unei penurii severe de gaze.

În acest plan, prima măsură a guvernului ar fi încurajarea reducerii consumului de gaze. A doua măsură presupune trecerea instalațiilor cu combustibil dual de la gaz la petrol. A treia etapă, implementată în cazul unei crize și mai mari, ar fi limitarea încălzirii la 20°C atât în locuințele private, cât și în unitățile comerciale sau birouri. Printre măsurile suplimentare s-ar număra interzicerea încălzirii piscinelor, a instalațiilor de wellness și a spațiilor rezidențiale nefolosite. Ultima etapă ar consta în implementarea unor cote de consum de gaz pentru companii.


Image
Captură de ecran din fișa de informare publicată de Departamentul Federal pentru Afaceri Economice realizată pe 11 octombrie 2023

Cele mai recente documente oficiale ale Elveției privind gazele naturale pot fi găsite aici.

Diferite scenarii de urgență au fost pregătite și pentru electricitate, incluzând aceeași limită de 20°C (după cum se arată în documentul intitulat „FAQ: Mesures en cas de pénurie d'électricité” de pe pagină).

„Nu există riscul unei pedepse cu închisoarea”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Federal al Afacerilor Economice, Educației și Cercetării (EAER), Markus Spörndli, a explicat pentru AFP, într-un schimb de e-mail din 6 octombrie 2023, că, în cazul unei penurii de energie, „oricine nu ar respecta o temperatură de încălzire prescrisă nu ar risca cu siguranță o pedeapsă cu închisoarea”.

Există mai multe motive pentru acest lucru, a spus el, menționând că o astfel de sancțiune nu ar fi proporțională, că nu există un control sistematic pentru temperatura de încălzire, precum și faptul că un control al respectării interdicțiilor și restricțiilor este responsabilitatea cantoanelor.

Un canton este un tip de diviziune administrativă a unei țări. În cazul Elveției, există 26 de cantoane, care sunt state membre și formează Confederația Elvețiană.

„Confederația elvețiană are încredere că marea majoritate a populației ar respecta interdicțiile și restricțiile de utilizare în cazul unei crize grave”, a declarat Spörndli pentru AFP.

„Măsurile de asigurare a aprovizionării economiei naționale nu sunt luate decât în situații de criză, ceea ce nu a fost cazul iarna trecută”, a declarat Spörndli pentru AFP. El a mai explicat că, în prezent, aprovizionarea cu energie a Elveției este asigurată, dar „nu este posibil să se facă o prognoză fiabilă pentru iarna viitoare, tocmai pentru că factori importanți, precum vremea, sunt imprevizibili”.

Legea federală privind aprovizionarea economică națională se referă în primul rând la situațiile de criză care implică o penurie de bunuri esențiale. Legea prezintă sancțiunile maxime, care, în teorie, includ amenzi și pedepse de până la 3 ani de închisoare. Cu toate acestea, nu specifică sancțiuni speciale pentru încălcări individuale în cazul unor penurii specifice, cum ar fi cea de gaz sau de electricitate, a declarat Spörndli.

„Dacă, în cazul unei penurii de energie, o autoritate cantonală ar impune o amendă ca urmare a unei inspecții, aceasta nu ar fi mai mare decât amenzile administrative obișnuite”, a declarat el pentru AFP. Catalogul de sancțiuni existent în actuala Lege privind aprovizionarea națională nu oferă un cadru pentru impunerea de amenzi administrative ca mijloc de pedepsire a încălcărilor legii, a mai explicat el.

Prof. Dr. Felix Uhlmann, titular al catedrei de drept constituțional și administrativ și studii juridice la Universitatea din Zurich, a declarat pentru AFP la 10 octombrie 2023 că „este corect că această ordonanță [inclusiv restricția de 20°C la încălzire, n.r.] nu va intra în vigoare decât pe timp de criză”, pe care „noi nu o avem”, a adăugat el.

Referindu-se la cadrul legal menționat mai sus, Uhlmann a explicat, de asemenea, că „cei trei ani sunt o sancțiune maximă și sunt departe de ceea ce se poate aștepta în mod rezonabil”. „Autoritățile au dat dovadă de reținere în ceea ce privește sancțiunea penală și în timpul crizei Covid”, a adăugat profesorul.

AFP a demontat afirmații similare în 2022, potrivit cărora Confederația Elvețiană ar fi cerut ca vecinii să fie „denunțați” dacă își supraîncălzesc locuințele.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne