
Acest videoclip îl arată pe Macron pălmuit în 2021, nu recent
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 24 Noiembrie 2022, la 17:47
- Actualizat pe 25 Noiembrie 2022, la 10:00
- 4 minute de citit
- De: AFP Canada
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Președintele francez, Emmanuel Macron, a fost din nou pălmuit în timp ce vorbea cu cetățenii”, spun mai multe postări pe Facebook în limba română (aici, aici, aici) de la sfârșitul lunii noiembrie 2022 care îl arată pe președintele francez Emmanuel Macron în timp ce este pălmuit de o persoană.
Videoclipul pare să fie filmat din interiorul unei mulțimi care îl aștepta pe Macron să i se alăture.

Alte postări care arată incidentul dintr-un unghi diferit au circulat cu afirmații similare în engleză, spaniolă, croată, poloneză și greacă pe Facebook, toate sugerând că acesta a fost recent.
Dar videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare nu au fost filmate în 2022.
O căutare în relatările AFP arată că președintele francez Emmanuel Macron a fost lovit cu palma peste față de un bărbat pe 8 iunie 2021, în timpul unei vizite într-un orășel din sud-estul Franței, cu mai puțin de un an înainte de scrutinul prezidențial din aprilie 2022.
Macron saluta publicul care îl aștepta în spatele unor bariere în Tain-l'Hermitage, o comună din departamentul francez Drôme, când un bărbat a strigat: „Montjoie! Saint-Denis! A bas la macronie!” - un slogan regalist amestecat cu o critică la adresa politicii președintelui francez - înainte de a-l pălmui pe președinte și de a fi pus jos ulterior de gărzile sale de corp.
Același incident din 2021
AFP a confirmat, de asemenea, că, deși imaginile video au fost filmate din unghiuri diferite, ele surprind același eveniment din iunie 2021.
Primul videoclip, care este distribuit și în postările din limba română, a fost filmat din interiorul mulțimii, din fața președintelui francez. În filmare, se pot vedea umărul, brațul și părul lung al bărbatului în tricou de culoare măslinie.
Un al doilea videoclip care circulă pe rețelele de socializare cu afirmații false include un filigran de la rețeaua franceză de televiziune BFMTV și poate fi găsit pe canalul său oficial de YouTube, cu data de 8 iunie 2021. În acesta, bărbatul care îl pălmuiește pe președinte poartă tot un tricou verde măsliniu și o mască albă pe față. O mașină neagră și un motociclist din fundal care pot fi văzute și în primul videoclip sunt, de asemenea, vizibile la începutul clipului BFMTV.

O a treia înregistrare video a fost filmată din partea opusă imaginilor de la BFMTV și difuzată de canale media precum NBC News în iunie 2021. Părul, cămașa și masca bărbatului se potrivesc cu cele din cealaltă filmare.

Nici o mențiune a unei recente întâmplări similare a unei pălmuiri - care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale la vremea respectivă (aici)- nu poate fi găsită la surse online de încredere. Incidentul a fost, de asemenea, relatat și de mass-media din România (aici, aici, aici).
Pe 10 iunie 2021, Damien Tarel, în vârstă de 28 de ani, a primit o pedeapsă de 18 luni de închisoare, dintre care 14 cu suspendare, după ce a recunoscut incidentul și a renunțat la dreptul de a fi supus unui proces complet. De asemenea, a fost emisă o ordonanță de reținere împotriva sa la cererea procurorului.
Motivele pentru care Tarel l-a lovit pe Macron au fost subiectul unor alte afirmații false demontate de AFP. În timpul audierii sale, care a fost relatată de AFP, acesta a recunoscut că l-a pălmuit pe președintele francez și, întrebat despre motivele sale, bărbatul a declarat în fața instanței că „a acționat instinctiv și fără să gândească”.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne