Acest protest a avut loc în 2021 și nu este motivul pentru care Draghi a plecat de la summitul NATO din 2022
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 19 Iulie 2022, la 16:59
- 8 minute de citit
- De: Saladin SALEM, AFP Germania
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Prim-sinistrul italian Draghi a anulat summitul NATO. El a părăsit Madridul pentru a se întoarce în Italia, deoarece mii de oameni i-au cerut să demisioneze. ITALIA SE RIDICĂ! Draghi psihopel tre' să dispară!”, spune această postare de pe Facebook din 7 iulie 2022, care distribuie un videoclip al unei manifestații masive cu sute de protestatari care flutură steaguri italiene, distribuit de peste 4,300 de ori. Videoclipul cu afirmații similare a fost postat aici și aici.
Potrivit afirmațiilor de pe rețelele de socializarea, protestatarii au cerut demiterea guvernului italian și l-au determinat pe Draghi să părăsească summitul NATO pe 29 iunie, cu o zi înainte de încheierea acestuia.
Același videoclip a fost distribuit cu afirmații similare și în limbile engleză, germană, olandeză și croată.
Videoclipul a fost distribuit mai recent tot în limba română și aici, pe 7 iulie, cu mențiunea că este recent: „Acum în Italia: Oamenii se ridică și protestează zgomotos împotriva valului de inflație”, spune descrierea postării care a fost distribuită de peste 185 de ori. Totuși, și această afirmație este falsă.
Imaginile arată protestele din 2021 față de restricțiile împotriva Covid-19
Summitul șefilor de stat și de guvern ai statelor membre NATO a avut loc la Madrid în perioada 28-30 iunie 2022. Premierul italian Mario Draghi a participat la summit și a plecat în seara zilei de 29 iunie. AFP a relatat la momentul respectiv că Draghi nu va participa la ultima zi a summitului NATO și că se va întoarce la Roma pentru a se pregăti pentru o ședință de guvern programată, deoarece tensiunile au crescut în cadrul coaliției guvernamentale, și nu din cauza protestelor de stradă, așa cum s-a afirmat în postări. Nu au existat relatări privind proteste de stradă majore în Italia înainte de întoarcerea sa.
Clipul care se presupune a fi actual prezintă, de fapt, o scenă de protest din 9 octombrie 2021, la Roma. Mai multe instituții media italiene au relatat despre demonstrația de atunci, care a avut loc împotriva așa-numitului „pașaport verde” (aici, aici, aici).
Pașaportul verde din Italia este un document care arată dacă o persoană s-a vindecat de COVID, dacă a fost testată negativ sau dacă a fost vaccinată. Posesia unui astfel de pașaport a fost temporar obligatorie pentru toți lucrătorii din Italia începând cu 15 octombrie 2021, ceea ce a dus la demonstrații în întreaga țară. Cu toate acestea, începând cu 1 mai 2022, Italia a eliminat majoritatea restricțiilor asociate cu pașaportul verde. Excepțiile se aplică în cazul vizitelor în spitale și centre de îngrijire.
Am reușit să confirmăm că locația din videoclip este Piazza del Popolo, aflată în centrul Romei, comparând obiectivele din filmarea din postările cu afirmații false cu imagini de pe Google Maps, cum ar fi un obelisc, precum și biserica Santa Maria dei Miracoli, care poate fi văzută în fundal.
Captura de ecran din videoclipul folosit în postările cu afirmații false și din Google Maps de mai jos arată, în stânga, marcată cu verde, stația poliției militare italiene (Arma dei Carabiniei Comando Legione Regione Lazio Roma), Muzeul Leonardo da Vinci marcat cu roșu și partea superioară a aceleiași clădiri marcată cu albastru.
O căutare inversă a imaginii a constatat că imagini din filmările folosite în postările cu afirmații false se potrivesc cu imagini video filmate la demonstrațiile din 2021 de la Roma. În următorul videoclip încărcat pe Twitter pe 9 octombrie 2021, poate fi văzut un astfel de exemplu. Pe lângă numeroasele steaguri italiene, în ambele clipuri apare un steag al Sardiniei cu o cruce roșie, într-o poziție similară deasupra mulțimii, așa cum se poate vedea în comparația capturilor de ecran de mai jos:
Videoclipul de pe Twitter din 2021 și imaginile din postările cu afirmații false par, de asemenea, să fi fost filmate de pe o scenă. În videoclipuri se poate vedea o schelă a cărei detalii se potrivesc, așa cum o arată captura de ecran de mai jos:
AFP a fost de asemenea la fața locului pe 9 octombrie 2021 și a fotografiat mulțimea de pe scenă. În fotografia AFP de mai jos, se poate vedea și steagul Sardiniei în fața scenei.
Mai jos este o comparație între steagurile din fotografia AFP și cele din videoclipul de pe Facebook:
Imaginile de la protestele din 2021, postate pe YouTube pe 9 octombrie 2021, confirmă mai multe similitudini cu filmul folosit în postările cu afirmații false. De exemplu, videoclipul distribuit în prezent pe Facebook arată, de asemenea, o brichetă aprinsă pe marginea stângă a scenei, care provoacă fumul care poate fi văzut în clip. Flacăra poate fi găsită și în videoclipul YouTube din octombrie 2021, așa cum o arată comparația capturilor de ecran de mai jos:
De asemenea, în ambele videoclipuri, unele dintre persoanele din mulțime sunt identificabile. Într-o comparație între înregistrarea de pe YouTube din 2021 și videoclipul din postările cu afirmații false, se poate vedea un bărbat în cămașă neagră cu litere albe, o femeie blondă cu ochelari de soare în fața lui și un bărbat în cămașă roșie în stânga lor. Aceleași persoane pot fi recunoscute și într-o imagine AFP.
Scena și steagul Sardiniei pot fi văzute și într-o transmisiune în direct a canalului „Verona News” de pe Youtube. La fel ca în videoclipul distribuit în prezent pe Facebook, în transmisiune se pot auzi scandări cu cuvintele „Draghi, vaffanculo!”. Tradus, aceasta înseamnă „Draghi, du-te dracului!”.
Niciun protest de stradă major în Italia în timpul summitului
Potrivit presei locale (aici, aici), la protestul din 9 octombrie 2021 au participat aproximativ 10.000 de persoane, în timp ce organizatorii au susținut că au fost 100.000 de protestatari. După ce au plecat din Piazza del Popolo, protestatarii au mărșăluit spre biroul premierului Draghi, iar poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa.
AFP nu a găsit nicio manifestație similară la nivel național în timpul summitului NATO. Au existat doar relatări despre demonstrații izolate de mai mică amploare înainte de summit (pe 18 și 25 iunie) la Roma și la Palermo, fie împotriva guvernului Draghi, fie din cauza creșterii prețurilor la energie, de exemplu aici, aici și aici.
Premierul italian Mario Draghi a părăsit mai devreme summitul NATO de la Madrid. Cu toate acestea, acest lucru nu are nicio legătură cu presupusele proteste din Italia care cer înlăturarea guvernului. AFP a relatat pe 29 iunie că Draghi nu a participat la ultima zi a summitului NATO din 30 iunie. Biroul prim-ministrului a declarat că Draghi a plecat mai devreme pentru a se pregăti pentru o ședință de cabinet din ziua următoare, care a abordat problema creșterii costurilor energiei. Agenția italiană de știri Ansa a descris atmosfera din coaliția de guvernare ca fiind tensionată.
Pe 22 iunie, AFP a relatat că așa-numita Five Star Movement (Mișcare Cinci Stele - n.r), cea mai mare facțiune din coaliția guvernamentală italiană, s-a fracturat în urma unei dispute privind războiul din Ucraina. Aproximativ un sfert dintre deputații grupului parlamentar s-au desprins din mișcare.
Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat demisia pe 14 iulie, pe fondul unei crize politice declanșate de refuzul partidului politic Mișcarea Cinci Stele de a participa la un vot de încredere al guvernului. Guvernul a supraviețuit votului, dar Draghi a avertizat că nu va continua în funcția de premier fără sprijinul acestora. Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a refuzat însă să accepte demisia lui Draghi.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne