În această imagine nu apare amiralul american Eric Olson capturat la Mariupol

După ce soldații ucraineni care apărau combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat trupelor rusești în mai 2022, utilizatorii rețelelor de socializare au început să distribuie o fotografie care pretindea că un comandant militar american de rang înalt se afla printre prizonieri. Însă afirmația este falsă. Fotografia a apărut în presa rusă cu o lună înainte de momentul capitulării Azovstal, fără a-l menționa pe comandant, amiralul Eric Olson. Olson însuși a confirmat pentru AFP că se află în Statele Unite; iar Departamentul Apărării al SUA a afirmat că acesta s-a retras din serviciul activ în urmă cu mai bine de 10 ani.

Mai multe bloguri în limba română (aici, aici) și postări pe rețelele de socializare (aici, aici) care le citează susțin că „american Eric Olson (comandant distins al operațiunilor speciale), născut în Tacoma, SUA, se pare că a fost capturat în Azovstal, Mariupol”. În timp ce unele postări susțin că această informație a fost publicată de „site-uri militare americane specializate” în urmărirea legendelor vii din armata SUA, altele menționează că informația nu a fost confirmată oficial, iar mass-media americană neagă capturarea lui Olson.

Articolele includ o fotografie a unui bărbat îmbrăcat în uniformă militară, cu un cerc roșu în jurul său, care este condus, alături de alți prizonieri, de un soldat rus care ține în mână o pușcă și are pe vestă litera „Z” - semnul distinctiv al trupelor rusești. Fața bărbatului capturat este parțial ascunsă de cozorocul șepcii militare pe care o poartă.

Mai jos a fost adăugată o fotografie reală a amiralului Eric Olson, care a fost șeful Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al Statelor Unite din iulie 2007 până în august 2011. Fotografia este un portret oficial realizat de Departamentul Apărării și folosit pe pagina de Wikipedia a lui Olson.

Afirmații similare au fost, de asemenea, distribuite în mai multe limbi, inclusiv în cehă, germană sau slovacă. Cu toate acestea, este fals să spunem că priozonierul evidențiat în fotografia deținuților este Olson.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările de pe Facebook realizată pe 26 mai 2022

Fotografia, făcută cu o lună mai devreme față de capitularea de la Mariupol

Orașul Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, a fost scena unora dintre cele mai aprige lupte de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

La 19 mai, Rusia a informat că un total de 1,730 de soldați ucraineni s-au predat la uzina siderurgică Azovstal asediată din orașul-port.

Pentru a găsi originea fotografiei care pretinde că îl arată pe Olson printre soldații care s-au predat la Mariupol, AFP a efectuat o căutare inversă a imaginii.

Am găsit-o publicată de agenția Sputnik, controlată de guvernul rus, pe 14 aprilie 2022, cu mai mult de o lună înainte de capitularea orașului Mariupol.

Descrierea Sputnik spune că arată: „Prizonieri de război ucraineni participă la un eveniment în memoria celor uciși în Republica Populară Luhansk ca urmare a bombardamentelor din 2014, în Luhansk, RPL”.

Image
Captură de ecran a paginii web Sputnik realizată pe 25 mai 2022

Fotografia a fost folosită și de agenția rusă de știri RIA Novosti într-un articol din 14 aprilie 2022 cu titlul „«Nu vom uita, nu vom ierta!». LNR a omagiat victimele agresiunii ucrainene”. Descrierea fotografiei citește: „La eveniment au fost aduși și prizonieri de război ucraineni din Garda Națională”. LNR, ca și LPR (sau RPL în română - n.r), sunt toate acronime pentru Republica Populară Luhansk.

Image
Captură de ecran de pe pagina web a RIA realizată pe 25 mai 2022

Regiunea Luhansk se află la aproape 300 de kilometri distanță de Mariupol.

Atât Sputnik, cât și RIA îl menționează pe Alexei Maishev ca fotograf. Niciuna dintre cele două agenții nu îl menționează în legendă pe amiralul Eric Olson sau pe vreun alt luptător american sau străin.

Eric Olson spune că este în SUA, nu capturat

Eric Thor Olson este un amiral în retragere al Marinei SUA, care a fost comandant al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al SUA din iulie 2007 până în august 2011. A fost membru al unității de elită Navy SEALs.

Olson s-a retras din activitate în august 2011, după 38 de ani de serviciu, potrivit Departamentului Apărării al Statelor Unite

În prezent, este membru în consiliul de administrație al companiei de comunicații prin satelit Iridium, face parte din consiliul consultativ al companiei Spirit of America și este profesor adjunct de Afaceri Internaționale și Publice la Universitatea Columbia.

AFP a reușit să ia legătura cu Olson prin intermediul LinkedIn. Derutat de postările false, el ne-a confirmat totuși într-un mesaj din 24 mai 2022 că nu a fost capturat de forțele rusești.

„Am crezut că acest lucru a fost deja dezmințit în totalitate, dar acum, primind acest mesaj, știți cu siguranță că fie nu am fost arestat de ruși în Ucraina, fie semnalul telefonului mobil din celula mea din închisoarea rusă este foarte bună”, a scris el în glumă. „Confirm cu plăcere că prima variantă este adevărată”.

„Vă rog să acceptați acest mesaj ca dovadă suficientă că nu mă aflu în custodia Rusiei”, a adăugat el.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, AFP a demontat multiple afirmații false legate de acest conflict. Lista completă a materialelor în limba română este disponibilă aici.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne