Acest videoclip cu tancuri americane în România nu are legătură cu tensiunile actuale dintre Ucraina și Rusia

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 27 Ianuarie 2022, la 18:19
  • Actualizat pe 31 Ianuarie 2022, la 08:56
  • 4 minute de citit
  • De: AFP Romania
Un videoclip care arată un convoi de camioane încărcate cu tancuri americane a fost distribuit de sute de ori pe rețelele de socializare, cu afirmația că arată armata americană desfășurată în România pe fondul tensiunilor crescânde în ianuarie 2022 între Rusia și Occident. Cu toate acestea, videoclipul este vechi de aproximativ opt luni și nu arată desfășurarea SUA pe fondul fricțiunilor asupra Ucrainei. A fost filmat în mai 2021 în timpul exercițiilor NATO, a confirmat Ministerul Apărării pentru AFP.

„Au VENIT AMERICANII: Tancuri Abrams pe șoselele din România”, spune titlul acestui articol publicat în ianuarie 2022 și distribuit pe Facebook de peste 700 de ori de atunci.

Articolul prezintă un videoclip în care camioane încărcate cu tancuri americane Abrams trec unul după altul însoțite de mașini ale Poliției Române.

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 27 ianuarie 2022

Articolul spune că fostul parlamentar și ministru al Educației Liviu Pop este cel care a postat videoclipul „care arată cum se fac pregătirile de război, inclusiv în România”. Pop a postat videoclipul aici pe Facebook pe 22 ianuarie 2022 susținând că „Lucrurile se mișcă! Președintele României, Parlamentul României și Guvernul României ce fac? Tac!”.

Politicianul a citat ca sursă un utilizator Tiktok care a postat videoclipul pe 16 decembrie 2021 fără niciun comentariu. AFP a încercat să contacteze utilizatorul pentru detalii despre videoclip, dar nu a primit niciun răspuns.

Mulți utilizatori de Facebook și-au dat seama că videoclipul nu este recent, inclusiv pentru că nu arăta un peisaj de iarnă reprezentativ pentru luna ianuarie. „Nu mai credeți toate prostiile. E convoi militar organizat, antemergatorul și închiderea sunt Dacia Logan Politia Militara. Sunt deplasate tancurile/taburile din unitatea militara în poligon pentru instrucție, e vara în decor. O sa ajungem sa postam filme vechi sovietice și o sa spunem ca e războiul actual din Ucraina”.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a lăsat chiar și un comentariu la postarea lui Pop: „Atenție, aceste imagini nu sunt recente!” și a avertizat în legătură cu alte videoclipuri interpretare greșit.

Ce arată videoclipul?

Ministerul Apărării Naționale a declarat pentru AFP pe 25 ianuarie 2022 că acest videoclip a fost filmat în mai 2021, în timpul unui exercițiu NATO.

„Imaginile prezentate de dumneavoastră sunt filmate în vara anului 2021 când a avut loc, în poligonul Cincu, etapa de Reacție Rapidă denumită Noble Jump 21 a exercițiului aliat Steadfast Defender 21”, a transmis biroul de presă al MApN într-un email pentru AFP.

„Mai concret, imaginile au fost înregistrate în perioada 14-15.05.2021 când unități ale Armatei SUA (care au în dotare și tancuri M1A2 Abrams) de deplasau pe itinerariul Mihail Kogălniceanu-Ploiești-Cheia-Brașov-Cincu pentru a participa la acest exercițiu în Poligonul Cincu din județul Brașov”, a adăugat MApN.

Filmări care arată tancurile Abrams în timpul exercițiului pot fi găsite aici (la minutul 1:22) și aici (la minutul 32:20).

Image
Captură de ecran realizată pe 27 ianuarie 2022 a videoclipului postat pe Tiktok și a videoclipului postat de MApN care arată tancurile americane Abrams în timpul exercițiilor din mai. Cercurile roșii au fost adăugate de AFP

În timpul etapei NATO Noble Jump 21 care s-a desfășurat în perioada 19 mai - 2 iunie 2021, aproximativ 4,000 de militari din 12 națiuni NATO, de la SUA la Muntenegru, au fost dislocați împreună cu peste 600 de vehicule și avioane. Exercițiul a constat în dislocarea componentei terestre a Forțelor Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) pe căile terestră (rutieră și feroviară), aeriană și maritimă pe teritoriul României, având ca destinație finală Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” (CNII) din Cincu.

Etapa a fost „o oportunitate extraordinară pentru forța de răspuns a NATO de a-și demonstra capacitatea de a se desfășura rapid în zonele de criză”, a declarat la acea vreme purtătorul de cuvânt, căpitanul Jason Salata.

A fost parte dintr-un exercițiu mai mare denumit Steadfast Defender 2021, care a implicat peste 9,000 de militari din peste 20 de țări aliate și partenere NATO, care a avut loc în principal în Germania, Portugalia și România.

Creșterea tensiunilor asupra Ucrainei

Acest videoclip a fost distribuit pe Facebook pe măsură ce tensiunile au escaladat între Occident și Rusia, cu îngrijorarea că Moscova plănuiește să invadeze Ucraina după ce a strâns zeci de mii de trupe în apropierea graniței sale. Statele Unite ia în calcul trimiterea a între 1,000 și 5,000 de soldați americani în țările est-europene dacă tensiunile de lungă durată dintre Rusia și Ucraina se vor deteriora. Printre țările care ar găzdui trupe americane se află Polonia, Bulgaria și România.

În acest context, ministerul Apărării a publicat un avertisment video cu privire la alte incidente cu imagini vechi fiind prezentate ca „dovadă” a mișcărilor de trupe în legătură cu situația actuală.

„Atenție la clipurile virale cu coloane militare‼️ În ultimele zile, pe diferite platforme de social media, circulă înregistrări video cu așa-zise deplasări recente prin țara noastră de coloane de vehicule militare românești sau străine. Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă. Ele au fost filmate în trecut, cu cel puțin trei-patru luni, fie de noi, fie de alți utilizatori”, a scris MApN pe 25 ianuarie 2022.

Una dintre cerințele Moscovei a fost ca trupele din statele membre NATO să părăsească România și Bulgaria. „O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri”, a transmis Ministerul de Externe al României pe 21 ianuarie 2022.

Pe 26 ianuarie 2022, la finalul ședinței Consiliului Suprem pentru Apărarea Țării (CSAT) convocată în contextul tensiunilor tot mai mari, președintele României, Klaus Iohannis, a spus că România trebuie să fie pregătită și pentru scenariul în care Rusia va refuza să continue calea dialogului. Totuși, cetățenii români nu trebuie să se teamă, a spus el, pentru că „România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate”.

31 ianuarie 2022 Acest material a fost actualizat pentru a utiliza formularea mai adecvată „asupra Ucrainei” în primul paragraf.
28 ianuarie 2022 Acest material a fost adăugat în categoria „Conflictul din Ucraina”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne