Acest copil ucrainean care a trecut granița în Polonia era cu familia sa, nu singur

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 25 Martie 2022, la 18:00
  • Actualizat pe 28 Martie 2022, la 09:35
  • 4 minute de citit
  • De: AFP Hong Kong, AFP Romania
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
O înregistrare video în care un copil este văzut plângând și târând o pungă de plastic a fost vizionată de milioane de ori în întreaga lume și a fost distribuită în mai multe limbi, cu afirmația că arată un copil ucrainean care a trecut „singur” granița în Polonia. Această afirmație este însă înșelătoare. Agenția de știri Reuters, care a filmat imaginile, a declarat pentru AFP că băiatul a fost văzut mergând în spatele mamei sale în a doua jumătate a videoclipului. Poliția de frontieră din Polonia a precizat, de asemenea, că băiatul era „cu familia sa” când a trecut frontiera poloneză.

„Imagini sfâșietoare vin din Ucraina. Un băiat de numai cinci ani a fost filmat cum trece singur vama Medika din Polonia și plânge. Despre părinții lui nu se știe nimic, însă imaginea în care duce un pachet într-o mână și înaintează plângând a emoționat peste trei milioane de oameni”, spune descrierea unui videoclip care arată un băiețel plângând și târând o pungă de plastic la granița din Ucraina și Polonia, postat pe Facebook de postul de televiziune generalistă din Republica Moldova JurnalTV pe 9 martie 2022 și distribuit de peste 5,550 de ori de atunci.

Același video cu afirmații similare a mai fost postat aici, aici și aici în limba română și a fost distribuit de mii de ori. Afirmații similare cu videoclipul au fost, de asemenea, distribuite și în chineză, poloneză și sârbă.

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 25 martie 2022

Cu toate acestea, deși videoclipul este real, afirmația este înșelătoare, deoarece copilul din imagini nu era singur. Unele dintre postările care au fost publicate pe Facebook în limba română au distribuit o versiune a videoclipului cu logo-ul și burtiera CNN. Canalul american de știri a creditat însă filmarea agenției de știri Reuters.

AFP a constatat că înregistrarea video a fost difuzată ca parte a unui reportaj CNN publicat pe 7 martie 2022. Prezentatorul nu a spus însă că băiatul a trecut singur frontiera. Vorbind despre ucrainenii care au devenit refugiați peste noapte, el a spus: „Este greu de imaginat cum se simte asta până când nu-l vezi pe acest băiețel chiar peste graniță, în Polonia, mergând singur în fața adulților”.

Cu toate acestea, este posibil ca titlul acestui reportaj să fi fost interpretat greșit, deoarece citește: „O înregistrare video arată un băiețel plângând în timp ce trece singur granița în Polonia”. Dar textul care însoțește reportajul spune clar: „O înregistrare video arată un băiețel care trece granița în Polonia, mergând înaintea unui grup de adulți”.

Image
Captură de ecran din reportajul CNN realizată pe 25 martie 2022. Cercurile roșii care evidențiază faptul că este vorba despre un videoclip original Reuters au fost adăugate de AFP

Contactată de AFP și răspunzând la afirmațiile înșelătoare care circulă pe social media, agenția Reuters a precizat într-un email din 21 martie 2022 că: „Băiatul de la începutul videoclipului nu este un minor neînsoțit, mama sa poate fi văzută mergând în grupul din fața lui în a doua parte a filmării”.

În a doua parte a videoclipului, în captura de ecran de mai jos, se poate vedea, într-adevăr, un grup de oameni care merg în fața băiatului:

Image
Captură de ecran din reportajul CNN care arată grupul de oameni care merge în fața băiatului realizată pe 25 martie 2022

Poliția de frontieră poloneză a precizat, de asemenea, că imaginile nu arată un copil care traversează granița dintre Ucraina și Polonia „singur”.

„Am dori să vă informăm că, spre deosebire de informațiile care, din păcate, au fost distribuite în mass-media, Valerij, în vârstă de 4 ani, din Ucraina, nu a trecut granița singur, el era împreună cu familia sa”, spune o declarație postată aici pe contul de Twitter al Poliției de Frontieră din Polonia pe 8 martie 2022.

În timp ce băiatul din videoclip nu a călătorit singur pentru a fugi din Ucraina, un alt băiat a făcut acest lucru. După cum a relatat AFP pe 6 martie, un băiat de 11 ani a trecut granița din Ucraina în Slovacia doar cu o pungă de plastic, un pașaport și un număr de telefon scris pe mână. Mama băiatului a declarat că și-a urcat fiul într-un tren spre Slovacia deoarece nu a putut pleca pentru că trebuie să aibă grijă de propria mamă cu handicap.

Image
Femei cu copiii lor trec granița ucraineană în Polonia, la punctul de trecere a frontierei Medika, pe 8 martie 2022 ( AFP / Louisa GOULIAMAKI)

O lună de război în Ucraina a dus la strămutarea a 4,3 milioane de copii - mai mult de jumătate din populația infantilă a țării, estimată la 7,5 milioane de copii, a transmis Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) pe 24 martie. Acest număr include peste 1,8 milioane de copii care au trecut în țările vecine ca refugiați, dar și 2,5 milioane care sunt acum strămutați în interiorul Ucrainei.

„Războiul a provocat una dintre cele mai rapide strămutări de copii pe scară largă de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat șefa UNICEF, Catherine Russell.

În total, peste 3,72 milioane de ucraineni au fugit din țară în urma invaziei Rusiei, potrivit Organizației Națiunilor Unite, iar peste 2,2 milioane dintre aceștia au trecut granița spre Polonia. Datele privind sosirile în țările vecine Ucrainei reprezintă doar trecerile de frontieră în țara respectivă. Mulți dintre cei care se îndreaptă spre vest din Ucraina - în Polonia, Ungaria și Slovacia - călătoresc apoi mai departe în alte țări europene din zona Schengen.

28 martie 2022 Acest articol a fost actualizat cu data la care a fost primit răspuns agenției Reuters.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne