Microsoft a lansat jocul „Omikron”, dar nu este creatorul acestuia și nu există nicio legătură cu Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Postări care leagă un joc online numit „Omikron: The Nomad Souls”, lansat de compania lui Bill Gates, Microsoft , în 1999, de noua tulpină Covid-19 numită Omicron, au fost distribuite de mii de ori în ultimele două săptămâni. Utilizatorii rețelelor sociale sugerează că nu este o coincidență, ci un indiciu că pandemia actuală a fost planificată. Dar este greșit ca cele două să fie asociate. Însă, deși jocul există și a fost lansat de Microsoft, nici compania, si nici Gates nu au fost implicați în crearea lui. Și nu are nimic de-a face cu Covid-19.

Asemenea afirmații fac parte din șirul de conspirații conform cărora anumite figuri, inclusiv Gates, au provocat focarul de Covid-19 pentru propriul profit și interes. Alte conspirații susțin că pandemia este o încercare de a controla oamenii, inclusiv prin vaccinare.

„Asta nu poate fi o coincidență! Cineva își bate, pur și simplu, joc de o întreagă planetă”, se arată la începutul aceastei postări de pe Facebook din 7 decembrie 2021. Postarea continuă: „În 1999, Windows-ul Gates a lansat un joc online numit Omikron: The Nomad Souls (Omikron: Suflete călătoare), în care este vorba despre niște demoni care se prefac a fi humanoizi ca să-i atragă, prin diferite mijloace, pe oameni pentru a le fura sufletele”.

Utilizatorul ajunge la concluzia că „așa ceva nu poate fi o coincidență și nici o explicație logică nu se poate găsi”. Postarea a fost distribuită de peste 1,200 de ori de atunci. Afirmații similare mai pot fi găsite aici și aici.

Utilizatorii rețelelor sociale cred că acest joc este dovada că pandemia de Covid-19 a fost planificată, legând jocul de varianta numită Omicron, depistată în noiembrie 2021. „Totul e conspirație sinistră, programată satanic! Oculta își realizează programul pas cu pas”, spune un comentariu.

Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 17 decembrie 2021

Dar aceste postări sunt înșelătoare. Deși este adevărat că un joc numit „Omikron: The Nomad Soul” există și a fost disponibil pentru platformele Microsoft, nu există nicio legătură cu evenimentele curente. Nici Gates, nici compania sa nu au fost implicate în crearea jocului, care a fost dezvoltat de o companie independentă.

Omikron: The Nomad Soul”, un joc de aventură lansat în noiembrie 1999, a fost dezvoltat de Quantic Dream, un dezvoltator și editor francez de jocuri video cu sediul la Paris. Compania a fost fondată în 1997 de David Cage, scriitor și regizor al mai multor jocuri video. Cage a scris și regizat „Omikron”. Întreaga echipă care a lucrat la jocul video poate fi găsită aici.

Jocul a fost publicat de editorul britanic de jocuri video, Eidos Interactive (o companie cumpărată în 2009 de Square Enix), care l-a lansat pentru Microsoft Windows în noiembrie 1999 și pentru consolă de jocuri video pentru acasă Dreamcast în iunie 2000. Jocul este încă disponibil astăzi pentru cumpărare pe multe platforme, cum ar fi pe Amazon aici, precum și prin serviciile de distribuție digitală a jocurilor video Steam aici și Gog aici. De asemenea, jucătorii pot cumpăra jocul și de pe site-ul Square Enix.

Quantic Dream este cunoscut și pentru dezvoltarea altor jocuri video precum „Beyond: Two Souls”, „Detroit: Become Human” și lucrează în prezent la „Star Wars Eclipse”. Și celelalte jocuri ale companiei au fost publicate pe platforma Microsoft.

Omikron, un oraș fictiv

„Omikron” este numele principalului oraș dintr-un număr total de cinci aflate pe planeta Phaenon, unde are loc jocul de aventură, și este un loc futurist care a devenit de nelocuit de la dispariția singurului său soare.

Cântărețul și compozitorul englez David Bowie a făcut și el parte din jocul video, având rolul ființei virtuale Boz. Muzicianul a permis și ca o interpretare grafică fantastică să fie făcută după el pentru acest rol. În plus, soția sa, supermodelul Iman Abdulmajid, a făcut și ea parte din distribuție, ca model pentru unul dintre personaje (Iman 631), după cum a relatat baza de date care cuprinde informații despre jocurile video MobyGames. Bowie a oferit și coloana sonoră a jocului.

Un citat special din personajul Boz i-a determinat pe teoreticienii conspirației să creadă că jocul este dovada că noua variantă de coronavirus face parte dintr-un plan guvernamental (aici). „Treziți-vă, oameni din Omikron! Reshev și guvernul său corupt vă alină la somn pentru a vă controla mai bine. V-au transformat în marionete care sunt manipulate de Ix și demoni. Alăturați-vă Celor Treziți și ridicați-vă pentru a lupta pentru libertatea voastră. Împreună putem câștiga”, spune personajul.

Jocul „nu este dezvoltat de Microsoft/Gates”

După ce a urmărit istoria jocului prin sursele online prezentate mai sus, AFP a contactat echipa Microsoft pentru comentarii.

„Acest joc video nu a fost dezvoltat de Microsoft/Bill Gates”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft pentru AFP într-un email din 17 decembrie 2021.

Căutările online arată, de asemenea, că Microsoft a creat în 2000 o divizie de producție de jocuri video numită Xbox Game Studios (cunoscut anterior ca „Microsoft Game Studios” și „Microsoft Studios”), care lucrează cu companii terțe și alte studiouri pentru a ajuta la dezvoltarea și publicarea de jocuri video sub numele companiei lor pentru platformele Xbox, Xbox 360, Xbox One, Steam și Windows Store.

Xbox Game Studios are sub aripa companiei 23 de studiouri de dezvoltare de jocuri, dar Quantic Dream nu este unul dintre ele.

Despre ce este „Omikron”?

Pe site-ul său, editorul Square Enix descrie „Omikron: The Nomad Soul” ca fiind un joc de aventură cu împușcături și mișcări de luptă. „Răspunzând cererilor disperate ale unui personaj misterios dintr-o altă dimensiune, sufletul tău trebuie să intre în orașul întunecat și futurist Omikron”. „Acest lucru anunță începutul unei aventuri epice printr-o lume paralelă din ce în ce mai ciudată și orbitoare, în care încerci să rezolvi numeroasele puzzle-uri care te împiedică să scapi cu viață”, se arată în descrierea lor.

Potrivit site-ului american de jocuri video Gamespot, în „Omikron” jucătorii au capacitatea de a încarna diferite personaje sau de a realiza puzzle-uri care „implică potrivirea modelelor, aritmetică simplă, comisioane plictisitoare și unele ghiciri”.

Varianta Omicron, numită alfabetic

Varianta Omicron a Covid-19 a fost detectată de oamenii de știință din Africa de Sud. Deoarece varianta are un număr mare de mutații, OMS a clasificat-o pe 26 noiembrie ca fiind o variantă care determină îngrijorare.

OMS numește variante de îngrijorare în ordinea alfabetului grecesc (explicația OMS este aici). Literele „Nu” și „Xi” au fost sărite din motive de claritate, „Nu” sună similar cu cuvântul „nou” și „Xi” este un nume de familie comun.

Această fotografie făcută pe 2 decembrie 2021 prezintă o seringă și un ecran care afișează variantele principale ale SARS-Cov-2: Alpha, Beta, Delta, Gamma și Omicron, în Toulouse. ( AFP / Lionel BONAVENTURE)

Bill Gates, cunoscut cel mai bine ca fiind co-fondatorul Microsoft în 1975, a lansat Fundația Bill și Melinda Gates împreună cu fosta sa soție, Melinda, în 2000. Potrivit site-ului său, Fundația a cheltuit de atunci un total de 53,8 miliarde de dolari pentru finanțare filantropică. Dezvoltarea și distribuirea vaccinurilor Covid-19 este una dintre prioritățile Fundației. Până în decembrie 2020, Fundația Bill și Melinda Gates a investit un total de 1,75 miliarde de dolari în combaterea Covid-19, inclusiv în finanțarea pentru Covax, o inițiativă globală de asigurare a accesului echitabil la vaccinurile Covid-19.

AFP a mai verificat anterior afirmații false cu privire varianta Omicron, arătând că nu există nicio planificare în lansarea acesteia, precum și că nu a existat niciun film numit „Varianta Omicron” lansat în anii 1960 despre un virus care ucide omenirea.

AFP a verificat, de asemenea, mai multe afirmații false despre Bill Gates, precum că ar fi cerut o reducere a populației prin vaccinare obligatorie și că este implicat în planificarea pandemiei de Covid-19.

COVID-19 VACCINARE