Președintele american Joe Biden vorbește în timpul unei conferințe virtuale a oficialilor Agenției Federale de Management al Urgențelor despre pregătirile pentru uraganul Ida, în auditoriul South Court de la Casa Albă din Washington, DC, pe 28 august 2021. ( AFP / Saul LOEB)

Președintele SUA Joe Biden nu s-a referit la faptul că vaccinurile Covid-19 protejează împotriva unui uragan în acest videoclip

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip cu președintele american Joe Biden spunând că „o parte vitală a pregătirii pentru sezonul uraganelor este să vă vaccinați acum” a fost distribuit de mii de ori pe social media, sugerând că el a susținut că vaccinurile protejează împotriva uraganelor. Dar videoclipul a fost tăiat într-un mod înșelător. După ce a făcut această declarație, Biden a explicat că, în cazul unei evacuări din cauza unui uragan, nevoia de a face față unei infecții cu Covid-19 nu trebuie adăugată pe lista pericolelor cu care se confruntă o persoană.

„Vine furtuna peste ei!!”, spune această postare pe Facebook din 24 noiembrie 2021, distribuită de peste 5,000 de ori de atunci. Postarea prezintă un scurt videoclip cu președintelele american Joe Biden într-o conferință de presă în care spune: „Permiteți-mi să fiu clar: dacă vă aflați într-un stat în care uraganele lovesc adesea, cum ar fi Florida sau Coasta Golfului sau în Texas, o parte vitală în pregătirea pentru sezonul uraganelor este să te vaccinezi acum”. „Totul este mai complicat dacă nu ești vaccinat când un uragan sau un dezastru natural lovește”, adaugă el. Același videoclip a fost postat aici fără nicio descriere în afară de o față zâmbitoare.

„Și dacă e cutremur la fel ... câtă prostie”, spune un utilizator, în timp ce altul adaugă ironic că „Vaccinul te protejează de uragan”.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 14 decembrie 2021

Totuși, Biden nu a spus că vaccinurile vor proteja persoanele de uragane, ci s-a referit mai degrabă la faptul că oamenii ar trebui să se vaccineze pentru a preveni infectarea cu Covid-19 în cazul în care vor trebui să-și evacueze casa și să rămână într-un adăpost.

Pe 10 august 2021, președintele SUA a avut o întâlnire cu câțiva oficiali cu atribuții în siguranța publică, inclusiv cu administratorul Agenției Federale de Management al Urgențelor (FEMA), Deanne Criswell, și consilierul medical șef și directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), Dr. Anthony Fauci, precum și cu membri ai Securității Interne pentru a discuta despre modul în care pandemia de Covid-19 afectează pregătirea pentru uragane.

„Au discutat despre eforturile în curs de a proteja sănătatea publică, de a îmbunătăți pregătirea și de a adapta operațiunile de răspuns și de recuperare pentru a face față provocărilor efectelor combinate ale uraganelor și răspândirii variantei Delta”, explică Casa Albă aici.

O transcriere completă, precum și un videoclip de la întâlnire au fost, de asemenea, publicate de Casa Albă și îl arată pe Biden vorbind despre provocările care apar atunci când varianta Delta a Covid-19 și dezastrele naturale se întâlnesc. „Când aceste crize se intersectează, se agravează una pe cealaltă”, spune Biden.

Biden continuă: „Cu varianta Delta, asistăm la o pandemie a celor nevaccinați. Cazurile și spitalizările cresc mai rapid în statele cu rate scăzute de vaccinare, cum ar fi Florida, Texas, Louisiana, Alabama și Mississippi, care sunt statele care, din cauza faptului că sunt predispuse la un uragan, sunt statele care sunt cele mai expuse riscului”. El adaugă că, dacă „lovește un dezastru natural, trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți să fim protejați și împotriva Covid-19”.

Următoarea parte a discursului său a fost cea tăiată și folosită în postările pe rețelele sociale. „Permiteți-mi să fiu clar: dacă vă aflați într-un stat în care uraganele lovesc adesea, cum ar fi Florida sau Coasta Golfului sau în Texas, o parte vitală a pregătirii pentru sezonul uraganelor este să vă vaccinați”, spune Biden, adăugând că „Totul este mai complicat dacă nu ești vaccinat când un uragan sau un dezastru natural lovește”.

Dar în videoclipul mai lung publicat de Casa Albă, Biden poate fi auzit și explicând că: „Dacă ajungi să fii nevoit să evacuezi, dacă ajungi să stai într-un adăpost, nu vrei să adaugi Covid-19 pe lista pericolelor cu care te vei confrunta”.

Instrucțiunile oficiale privind gestionarea uraganelor din SUA includ, de asemenea, aceleași sfaturi. Pe lângă aprovizionarea cu alimente, apă și medicamente de urgență, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomandă și vaccinarea împotriva Covid-19 printre pregătile pentru un uragan sau o furtună tropicală.

„Planificarea pentru sezonul uraganelor și alte dezastre potențiale poate fi stresantă, iar în timpul pandemiei de coronavirus 2019 (Covid-19), poate fi așa mai ales. Planificarea ta poate fi diferită în acest an din cauza necesității de a te proteja pe tine și pe ceilalți de Covid-19”, spune agenția de sănătate.

„Vaccinurile împotriva Covid-19 vă ajută să vă protejați împotriva îmbolnăvirii sau grav îmbolnăvirii cu Covid-19 și, de asemenea, pot ajuta la protejarea oamenilor din jurul vostru”, explică CDC, care, de asemenea, încurajează oamenii să „urmeze recomandările de distanțare socială” atunci când își verifică vecinii și prietenii.

La sfârșitul lunii august 2021, la câteva săptămâni după discursul lui Biden, uraganul Ida sa izbit de Coasta Golfului ca un uragan de categoria 4, provocând pagube mari în sudul Statelor Unite înainte ca rămășițele furtunii să treacă prin nord-est, făcând și mai multe ravagii acolo. Mass-media a raportat 91 de decese cauzate de uraganul Ida în nouă state în perioada 29 august - 9 septembrie 2021.

Pe 14 decembrie 2021, peste 72% din populația SUA a fost vaccinată împotriva Covid-19 cu cel puțin o doză de vaccin, în timp ce aproape 61% a fost vaccinată complet. De la începutul pandemiei, SUA au înregistrat peste 50 de milioane de cazuri de Covid-19 și peste 796 de mii de decese.

COVID-19 VACCINARE CLIMAT