
Acest interviu cu un medic belgian a fost scos din context și nu dovedește că vaccinurile împotriva Covid-19 sunt ineficiente
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 14 Decembrie 2021, la 15:37
- 7 minute de citit
- De: Marie GENRIES, AFP Belgia
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„I-am verificat ieri, toți sunt v@xinați!”, se arată în descrierea acestei postări de pe Facebook din 13 noiembrie 2021, distribuită de peste 2,200 de ori de atunci.
Postarea prezintă un scurt videoclip dintr-o emisiune TV filmată într-un spital belgian unde un medic este văzut spunând în limba flamandă: „În acest moment, aici, vedem că majoritatea pacienților au infecții breakthrough (postvaccinare - n.r). Acest lucru este diferit de ceea ce vedeam acum câteva săptămâni, când majoritatea pacienților din terapia intensivă erau nevaccinați. Nu mai este așa. Pacienții (infectați cu Covid, n.r) pe care îi avem la terapie intensivă în spitale (din rețeaua GZA), pe care i-am verificat ieri, erau cu toții vaccinați”.

Același videoclip a fost distribuit aici într-un articol publicat de portalul ActiveNews, pe care mai mulți utilizatori l-au postat ulterior pe Facebook (aici, aici). Titlul articolului spune că aceasta este o „mărturie a unui medic din Belgia” care spune că „spitalul nostru e plin de vaccinați la Terapie Intensivă”. Titlul adaugă că „cei care credeau că în spital ajung doar nevaccinați, se înșală!”.
„Mulțumim pentru că ați spus adevărul că dacă ne vaccinăm ce ne așteaptă că vaccinul nu ne imunizează ci împrăștie virusul și ne ucide, de fapt de accea este creat, să lichideze populația planetei”, spune un comentariu la una dintre postările care distribuie articolul.
Același videoclip a fost distribuit în mai multe alte limbi precum franceză, germană, sârbă, precum și în poloneză. AFP Belgia a demontat afirmațiile înșelătoare aici.
Cu toate acestea, videoclipul a fost tăiat și scos din context, a explicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a spitalului. Potrivit datelor oficiale din Belgia de la sfârșitul lunii octombrie 2021, vaccinarea a prevenit „aproximativ 30,000 de spitalizări de la începutul campaniei”.
Filmare scoasă din context
Videoclipul îl prezintă pe medicul Kristiaan Deckers și a fost filmat la Spitalul Sint-Augustinus din Anvers, care este deținut de grupul de spitale GZA. O căutare cu cuvinte cheie în flamandă a dus la un reportaj original cu durata de un minut și jumătate, care a fost difuzat pe 5 noiembrie 2021 de canalul regional de televiziune al provinciei Anvers, ATV.
Videoclipul distribuit pe rețelele de socializare a fost tăiat. De fapt, în reportajul TV original, imediat după ce Dr. Deckers declară că toți pacienții de ATI sunt vaccinați, un reporter adaugă: „Aceștia sunt de obicei oameni cu alte infecții subiacente și ale căror sisteme imunitare sunt adesea deja slăbite. Vârsta medie a pacienților cu infecție penetrantă (în grupul spitalicesc GZA) este între 55 și 60 de ani”.
„Infecția breakthrough” (postvaccinare - n.r) se întâmplă atunci când oamenii se infectează în continuare cu virusul, în ciuda faptului că sunt complet vaccinați.
Întrebată pe 18 noiembrie 2021 despre filmare, o purtătoare de cuvânt a rețelei de spitale GZA a declarat pentru AFP că acest videoclip a fost folosit „în afara contextului”. „Este adevărat că în ziua interviului, toți pacienții (Covid-19 - n.r) din unitățile noastre de terapie intensivă erau complet vaccinați, dar 80% dintre ei sufereau de afecțiuni care le-au compromis sistemul imunitar”, a spus managerul de comunicare al grupului GZA Hilde Brem.
Ea a mai spus că, începând cu 18 noiembrie 2021, la două săptămâni după interviu, proporția pacienților cu Covid-19 complet vaccinați din unitățile de terapie intensivă ale rețelei spitalicești a scăzut la 62%.
Departamentul de comunicare al spitalelor GZA a declarat apoi pentru AFP că, pe 25 noiembrie, 11 pacienți cu Covid-19 se aflau la terapie intensivă, dintre care 7 au fost vaccinați (64%). Din nou, marea majoritate a pacienților vaccinați au avut comorbidități semnificative, a spus ea.
Pe 23 noiembrie 2021, rețeaua spitalicească a publicat pe site-ul său un articol VRT - în olandeză - în care Kristian Deckers a declarat că o înregistrare a interviului său a fost scoasă din context și a spus: „Recomandăm ca persoanele cu sistem imunitar slab să se vaccineze cât mai mult posibil”.
Un număr mic de persoane în vârstă nevaccinate în Belgia
Pe 12 decembrie 2021, 76% din întreaga populație belgiană fusese complet vaccinată, potrivit celor mai recente date actualizate zilnic de la Institutul de Sănătate Publică Sciensano. Această rată este de peste 88% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, în timp ce procentul celor vaccinați cu vârsta de peste 55 de ani este de peste 90%.
În Belgia, „am început cu vaccinarea celor mai vulnerabili”, a declarat pentru AFP Niko Speybroeck, epidemiolog la Universitatea Catolică din Leuven (UCL), pe 25 noiembrie 2021. Persoanele în vârstă sau persoanele cu comorbidități au fost vaccinate încă din ianuarie 2021. Cu toate acestea, protecția oferită de vaccinuri a scăzut de-a lungul timpului, iar tulpinile Delta și Omicron au complicat situația, determinând mai multe țări, precum Franța și Belgia, să accelereze administrarea celei de-a treia doză de vaccinuri Covid-19.
În provincia Anvers, unde se află spitalul Sint-Augustinus, aproape că nu există persoane de peste 65 de ani care să nu fi fost vaccinate. Pe 12 decembrie 2021, rata vaccinării complete pentru această categorie ajungea la aproape 96%.
Prin urmare, faptul că majoritatea pacienților care ajung în spital sunt vaccinați nu este surprinzător, a spus Niko Speybroeck: „Dacă 100% din populație ar fi vaccinată, am avea 100% din pacienții vaccinați în spital”, iar acest lucru nu înseamnă că vaccinul nu protejează.
Multe autorități din domeniul sănătății, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, precum și Ministerul Sănătății din România, reamintesc că protecția împotriva formelor severe de Covid-19, precum și împotriva spitalizării și decesului oferită de vaccinuri este ridicată.
Adulții nevaccinați sunt numărul dominant în spitale
Pentru a compara numărul de vaccinați și nevaccinați din spital, trebuie să începeți prin a „compara ratele de incidență a celor vaccinați și nevaccinați”, spune Niko Speybroeck. Deci, în acest caz, întrebarea este câte persoane vaccinate au fost internate la terapie intensivă în raport cu populația generală vaccinată, adică procentul persoanelor nevaccinate. Acest lucru a fost făcut de Institutul Belgian de Sănătate Publică.
Pentru perioada 18-31 octombrie 2021, scrie institutul pe site-ul său, „riscul de spitalizare este redus cu 88% la pacienții complet imunizați cu vârsta cuprinsă între 18-64 de ani. Riscul de complicații la terapie intensivă este redus cu 93% pentru acest grup”.

Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, riscul de spitalizare a fost redus cu 63%, iar riscul de internare la terapie intensivă cu 75% în aceeași perioadă.

Institutul Sciensano scrie așadar că „rezultatele belgiene arată că vaccinarea completă împotriva Covid-19 oferă o protecție eficientă împotriva formelor severe de boală, chiar și după infectarea cu varianta Delta”, amintind „importanța combinării vaccinării cu alte măsuri preventive (igiena mâinilor, purtarea măștii, păstrarea distanței fizice etc.)”.
Numărul de spitalizări înainte de începerea procesului de vaccinare a urmărit îndeaproape numărul de nou infectați. Dar de când a început vaccinarea împotriva Covid-19, numărul de spitalizări a crescut mult mai puțin decât numărul de noi infectări, ceea ce indică faptul că vaccinurile protejează împotriva formelor severe de boală.

Situația nu este aceeași în lume. De exemplu, în Statele Unite, conform datelor de la CDC, colectate în septembrie 2021, o persoană nevaccinată avea de 14 ori mai multe șanse de a muri din cauza infecției cu coronavirus decât o persoană care a primit vaccinul.
Potrivit unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică de la sfârșitul lunii octombrie 2021, în perioada 27 decembrie 2020 – 31 octombrie 2021, 140,470 de persoane (2,2% din totalul persoanelor complet vaccinate) au avut un test pozitiv la infecția cu virusul SARS-CoV-2 după ce au primit a doua doză de vaccin. În aceeași perioadă, 1,264 de persoane (0,02% din totalul persoanelor complet vaccinate) au murit din cauza Covid-19.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne