Acest videoclip care îl arată pe secretarul de stat Raed Arafat a fost alterat

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip care îl arată pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, într-o conferință de presă, spunând că „dacă e nevoie, revenim la cifrele care le-am avut până acum, în care să înceapă să crească numărul cazurilor și numarul decedaților” este distribuit pe rețelele sociale cu afirmații că acest lucru demonstrează că autoritățile falsifică cifrele Covid-19. Dar videoclipul însuși este falsificat și, prin urmare, interpretarea lui este falsă. AFP a analizat întreaga conferință de presă și a constatat că Arafat se referea de fapt la personalul medical, care, în cazul unui al cincilea val de infectări cu Covid-19, este gata să revină în aceleași numere la datorie.

„Arafat, dacă e nevoie, crește cifrele din pix! O spune cu gura lui, iată dovada audio/video că toate cifrele plandemiei sunt făcute din pix! Arafat a uitat că se află într-o ședință publică și a spus lucrurile exact ca atunci când planifică ei mersul plandemiei cu ușile închise”, spune această postare de pe Facebook din 1 decembrie 2021, distribuită de peste 20,000 de ori de atunci. Același videoclip a fost postat cu afirmații similare aici, aici și aici și a fost distribuit de zeci de mii de alți utilizatori.

Toate postările distribuie un videoclip scurt scos dintr-o conferință de presă care îl arată pe Raed Arafat. În videoclip, șeful DSU este auzit spunând că „dacă e nevoie, revenim la cifrele care le-am avut până acum, în care să înceapă să crească numărul cazurilor și numărul decedaților”.

Potrivit postărilor, acest lucru arată că Arafat ar fi recunoscut faptul că autoritățile falsifică statisticile Covid-19 cu privire la noile cazuri și decese. „Această declarație reprezintă dovada faptului că toate cifrele plandemiei reflectă anumite interese, nicidecum realitatea. Ce poate fi mai clar de atât? Arabul spune cu gurița lui, de voie și nesilit de nimeni ceea ce știm cu toții. Că totul este din pix, că totul este o uriașă minciună”, susține același utilizator.

Sute de alte comentarii la postare îl acuză pe șeful DSU de crimă. „Un criminal care toate cifrele de Covid le-a făcut din pix!”, spune unul dintre ele.

Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 7 decembrie 2021

În videoclipul distribuit, Arafat este auzit spunând: „Nu se pune problema să ne oprim și să spunem că totul este ok. Mesajul care s-a dat la tot sectorul - să nu stăm relaxați, să nu lăsam gardul (sic!) jos cum se spune, deci rămânem pregătiți, asta ne permite starea de alertă în care suntem”. El adaugă: „Și dacă e nevoie, revenim la cifrele pe care le-am avut până acum, care să înceapă să crească, și numărul cazurilor, și numărul decedaților”.

Cu toate acestea, videoclipul are scurte întreruperi. După cum a constatat AFP, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că părți din videoclip au fost tăiate.

Aceeași înregistrare falsificată a fost, de asemenea, publicată în format audio în acest articol din 7 decembrie 2021, care afirmă că afirmațiile șefului DSU sunt scoase dintr-o conversație secretă. Sunetul însă provine de la aceeași conferință de presă.

Arafat vorbea despre personalul medical aflat în serviciul Covid-19

Pe 19 noiembrie 2021, secretarul de stat Raed Arafat, alături de secretarii de stat Andrei Baciu și Ion Sorin și reprezentanta INSP Florentina Furtunescu, a susținut conferința de presă săptămânală a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pentru a prezenta situația Covid-19 pentru saptamana precedentă.

La aceeași conferință, Arafat a detaliat și o nouă decizie luată de guvern în ziua respectivă privind relaxarea unora dintre măsurile luate împotriva răspândirii virusului Sars-CoV-2 cu ocazia Zilei Naționale a României din 1 decembrie; inclusiv să permită mai multor persoane să participe la competiții sportive, spectacole, concerte, festivaluri, cursuri de formare, ateliere sau conferințe.

Conferința de presă a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății aici și pe cea a Departamentului pentru Situații de Urgență, iar înregistrarea de 50 de minute a acesteia poate fi găsită aici.

La minutul 37:30 din conferința de presă, Arafat a fost întrebat de unul dintre reporteri cum se pregătește România pentru un posibil nou val de infectări cu Sars-CoV-2: „Discutați săptămâna trecută despre un posibil val cinci, suntem într-o zonă bună acum, dar dacă vine acest val cum ne pregătim să nu mai fim luați prin surprindere?”.

La această întrebare, șeful DSU a răspuns (de la minutul 37:50 la minutul 39:15) că: „Nu se pune problema să ne oprim și să spunem că totul este ok. Mesajul care s-a dat și din partea colegilor de la Ministerul Sănătății, și din partea DSU-lui la tot sectorul, fie sectorul de urgență, fie sectorul spitalicesc, tot mesajul este că să nu stăm relaxați că totul e ok”.

El a adaugat că „e adevărat, e o perioadă care pentru colegii medici e foarte importantă pentru că scade presiune încet, încet, dar nu lăsăm gardul (sic!) cum se spune, rămânem pregătiți ca să creștem din nou capacitatea și să creștem din nou activitatea din secții dacă trebuie”, și că deși „detașarea personalului este în scădere, mobilizarea personalului medical este în scădere”, „oricând apare o situație, va trebui să revenim”. A concluzionat că „asta ne permite starea de alertă în care suntem.”

Raed Arafat a continuată apoi să facă referire la cadrele medicale: „Adică lăsăm situația să se liniștească, dar dacă e nevoie să revenim, normal că vom reveni. Echipamentele sunt, aparatele sunt, paturile sunt exact cum au fost până acuma. Și dacă e nevoie, revenim la cifrele pe care le-am avut până acum”. Înainte de a-i da cuvântul secretarului de stat Andrei Baciu, Arafat a conchis: „Sperăm să nu fie nevoie și singura soluție rămâne ca cât mai mulți să se vaccineze, înainte să ajungem într-un alt nou ciclu de un alt nou val care să înceapă să crească și numărul cazurilor și numărul decedaților”.

Această parte a fost tăiată și rearanjată în videoclipurile virale de pe Facebook. După cum se vede, șeful DSU s-a referit de fapt la faptul că, dacă va fi nevoie, sistemul medical va reveni la avea același număr de personal medical detașat pentru cazurile de Covid-19 în scenariul unui al cincilea val de infectări; nu a admis faptul că cifrele Covid-19 sunt falsificate de autorități așa cum este sugerat în postările de pe rețelele sociale.

Pe 8 decembrie 2021, România a înregistrat peste 1,78 milioane de cazuri de Covid-19 de la începutul pandemiei. Peste 57 de mii de persoane diagnosticate cu infecția SARS-CoV-2 au decedat în acest interval. După ce s-a luptat cu cel de-al patrulea val de infectări încă de la jumătatea lunii octombrie, ajungând și până la aproape 19,000 de cazuri zilnice, țara a început să înregistreze o scădere a infectărilor odată cu sfârșitul lunii noiembrie, în prezent înregistrând sub 1,500 de cazuri zilnic.

Guvernul a decis să impună noi restricții persoanelor care sosesc în România, inclusiv carantină pentru persoanele nevaccinate care sosesc din statele membre ale UE, Spațiului Economic European sau Confederației Elvețiene. O nouă decizie de ridicare a unora dintre restricțiile interne, inclusiv de eliminare a cerinței privind purtarea măștii în toate spațiile deschise care nu sunt aglomerate, a fost luată pe 7 decembrie înaintea sărbătorilor de iarnă.

16 decembrie 2021 Acest material a fost actualizat pentru a menționa un articol care a publicat aceeași înregistrare în format audio.
COVID-19