Nu toate vaccinurile Covid-19 au aceeași dată de expirare

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 19 August 2021, la 10:03
  • 6 minute de citit
  • De: Paula CABESCU, AFP România
O imagine a unui flacon de vaccin având ca dată de expirare 14 august 2021 a fost distribuită de mii de ori pe Facebook în ultimele săptămâni cu afirmații că toate vaccinurile Covid-19 expiră la această dată și de aceea autoritățile sanitare au grăbit oamenii să se vaccineze. Această interpretare este însă falsă: nu toate vaccinurile Covid-19 au aceeași dată de expirare. Data de expirare se modifică în funcție de momentul la care un lot de vaccin este produs. Vaccinurile pot fi utilizate chiar și după data de expirare, dar asta ar însemna că vor fi mai puțin eficiente.

„Serul otrăvitor expiră pe 14 august 2021. De aceea amenință, șantajează și terorizează lumea cu tot felul de minciuni! Orice-ar fi nu mai ascultați minciunile ”, spune această postare de pe Facebook din 31 iulie 2021, distribuită de peste 8,700 de ori de atunci. Afirmații similare au fost postate aici și aici. Postările distribuie o imagine a unui flacon de vaccin care are o dată de expirare pe 14 august 2021.

Image
Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 17 august 2021.

Afirmația că aceasta este data de expirare a tuturor vaccinurilor Covid-19 este falsă. Nu există o dată de expirare unică pentru vaccinuri. Și, în orice caz, nu există dovezi că vaccinurile Covid-19 devin dăunătoare după data de expirare, chiar dacă pot fi mai puțin eficiente împotriva virusului.

Da, acesta este un flacon al unui vaccin Covid

O căutare inversă a imaginii pe Google a constatat că aceeași imagine a fost publicată la mijlocul lunii iulie 2021 de un website grecesc aici și redistribuită de alte bloguri (aici, aici). Articolele spuneau că „multe vaccinuri din Grecia expiră la 14 august 2021, lucru legat de efortul depus de guvern în ultimele zile pentru a convinge imediat cetățenii să fie vaccinați”.

Însă chiar și blogurile grecești arată clar că vaccinurile au date de expirare diferite și avertizează că, dacă nu sunt utilizate la timp, vor fi aruncate. Ei nu spun că 14 august 2021 este singura dată de expirare, așa cum susțin postările false de pe Facebook.

AFP a găsit numărul lotului vaccinului din imaginea de pe Facebook și în acest document publicat pe website-ul Regiunii Västerbotten aflată în administrația consiliului județean suedez Västerbotten. Documentul, din data de 7 iulie 2021, arată că numărul este într-adevăr un lot al producătorului de vaccin Moderna.

O imagine postată aici de un ziar canadian arată același număr de lot și dată de expirare pe una dintre sticle, confirmând că acesta este un vaccin Covid-19 dezvoltat de compania Moderna.

Image
Captură de ecran a website-ului The Peterborough Examiner realizată pe 18 august 2021. Cercul roșu care arată același număr lot și data expirării a fost adăugat de AFP.

Moderna este o companie farmaceutică și biotehnologică americană care a dezvoltat unul dintre vaccinurile care există împotriva virusului SARS‑CoV‑2 care provoacă boala Covid-19. Vaccinul lor Spikevax este autorizat pentru utilizare de urgență de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Ce este data de expirare?

Aceasta este data „inclusiv până la care produsul este așteptat să rămână conform cu specificațiile, dacă este depozitat potrivit recomandărilor”, spune acest ghid de vaccinare al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Se stabilește în mod individual pentru fiecare lot prin adăugarea perioadei de valabilitate la data fabricației sau la data de începere a ultimului test de potență.” Aceasta înseamnă că fiecare lot de vaccin va avea propria dată de expirare, în funcție de momentul în care a fost fabricat.

După data de expirare a medicamentelor și vaccinurilor „unele dintre ingrediente ar putea fi inutile, putând lăsa persoanele vulnerabile la boala împotriva căreia ar trebui protejate sau ingredientele în sine ar putea deveni dăunătoare”, spune Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) aici.

Majoritatea vaccinurilor au o dată de expirare de aproximativ trei ani, dar producătorii de vaccinuri Covid-19 au fost și mai precauți cu estimarea lor, iar vaccinurile au fost etichetate cu o dată de expirare de doar 3 până la 6 luni, spune GAVI.

Data de expirare „reflectă perioada de timp în care se așteaptă ca produsul să rămână stabil, să își păstreze identitatea, rezistența, calitatea și puritatea, atunci când este depozitat corespunzător în conformitate cu condițiile de depozitare de pe etichete”, spune FDA.

Cu toate acestea, vaccinurile autorizate pentru utilizare de urgență nu au date de expirare fixe, iar datele de expirare ale acestora pot fi prelungite pe baza datelor transmise de producători. Prin urmare, dacă vaccinurile sunt depozitate în condiții adecvate, data de expirare poate fi prelungită.

Image
Un flacon al vaccinului Moderna Covid-19 la primul centru de vaccinare Covid-19 din Belgia pe 2 februarie 2021 la Bruxelles. Data de expirare a vaccinului înscrisă pe flacon este 11 august 2021, diferită de cea din pozele virale de pe Facebook. Data a fost mărită folosind o lupă de către AFP România. ( AFP / Kenzo TRIBOUILLARD)

Prelungirea datei de expirare

Mai mulți producători au solicitat și au primit deja prelungiri ale termenului de valabilitate pentru vaccinul lor. Pe 28 iulie 2021, FDA a autorizat o prelungire pentru durata de valabilitate dozelor ținute la frigider pentru vaccinul Janssen împotirva Covid-19, permițând acum stocarea produsului la o temperatură de 2-8 grade Celsius timp de 6 luni în loc de 4 luni și jumătate.

Aceasta a fost a doua prelungire acordată de FDA. Vaccinul Janssen a fost autorizat pentru prima dată cu recomandarea de a fi depozitat timp de 3 luni, dar compania a solicitat în iunie 2021 să se prelungească durata de valabilitate a vaccinului la 4,5 luni. Extensiile au fost acordate în urma unei analize amănunțite a datelor transmise de Janssen.

Nu există informații că vaccinurile expirate sunt dăunătoare

În mai 2021 nu existau încă date care să arate că administrarea unui vaccin Covid-19 expirat este periculoasă, potrivit experților de la Health Desk, care oferă opinii de specialitate și cercetări bazate pe dovezi privind vaccinurile Covid-19. Cu toate acestea, anumite ingrediente pot înceta să funcționeze după expirare, ceea ce ar putea face un vaccin mai puțin eficient. „Folosirea unui vaccin expirat ar putea provoca reacții dăunătoare, dar nu sunt multe cazuri documentate cu privire la acest lucru”, au spus experții.

În iunie anul acesta, aproape 900 de newyorkezi au fost vaccinați din greșeală cu vaccinuri Pfizer împotriva Covid-19 expirate. Oficialii orașului au spus că nu există riscuri, dar pacienții au fost contactați pentru a obține doze înlocuitoare pentru a fi protejați în totalitate, potrivit CBS News.

Majoritatea țărilor aruncă vaccinurile Covid-19 după expirare

În aprilie 2021, OMS a îndemnat națiunile africane care au nevoie de vaccinuri Covid-19 să nu distrugă loturile care expiraseră în cazul în care ar mai putea fi utilizate. Cu toate acestea, țări precum Malawi și Sudanul de Sud au decis să distrugă zeci de mii de doze.

În România, aproximativ 35,000 de doze de vaccin produse de AstraZeneca, care au expirat pe 30 iunie au fost distruse pentru că nu au fost folosite la timp. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a subliniat că dozele care se apropie de data de expirare sunt trimise mai întâi acolo unde există cerere de vaccinare. Dacă dozele expiră, acestea sunt distruse prin același mecanism ca și medicamentele, care este o procedură costisitoare.

Image
Un cadru medical ține un flacon cu vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 în Ventspils, Letonia, pe 30 martie 2021. Data de expirare a acestui flacon a fost în iunie 2021. ( AFP / Gints IVUSKANS)

Mii de doze de vaccin Covid-19 au fost aruncate în mai multe țări deoarece nu au fost utilizate înainte de data de expirare, de exemplu, așa cum a fost relatat aici despre Europa.

Pe 18 august 2021, peste 4,8 milioane de doze de vaccin Covid-19 fuseseră administrate la nivel mondial, iar peste 1,85 milioane de persoane fuseseră vaccinate.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne