Această imagine nu arată un ambalaj pentru vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 din 2018

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O imagine a ambalajului pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca care pare a fi datat cu anul 2018 a fost distribuită pe Facebook de sute de ori din iulie 2021. Însă imaginea a fost modificată : data a fost adăugată ulterior. Mai mult, AstraZeneca a negat pentru AFP că ar fi avut ambalaje pentru vaccinul Covid-19 în 2018, cu doi ani înainte ca pandemia de coronavirus să fie declarată oficială.

Postări multiple (aici, aici) pe Facebook distribuie o imagine a ambalajului vaccinului AstraZeneca, susținând că „vaccinurile covid erau deja pre-făcute înainte de PANDEMIE”, deoarece cutia arată că „data producției este 15 iulie 2018”.

„Vaccinurile pentru pandemia de covid declarată oficial în februarie 2020 au fost fabricate deja din iulie 2018. Nici acum nu ne trezim?”, spune aici una dintre aceste postări înșelătoare. Postările au fost distribuite de peste 2,000 de ori de la sfârșitul lunii iulie.

Afirmații similare au fost distribuite și în alte limbi, inclusiv în engleză, germană și finlandeză. AFP Finlanda a demontat imaginea falsă aici.

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 12 august 2021

Imaginea distribuită în postările de pe Facebook pare să arate ambalajul unui vaccin Covid-19 dezvoltat de către AstraZeneca, o companie farmaceutică și biotehnologică, producătoare a unui vaccin împotriva coronavirusului, în prezent aprobat în Uniunea Europeană. În colțul din stânga sus al imaginii înșelătoare, încercuită cu roșu, există o serie de numere care seamănă cu o dată: 2018.07.15. Acest lucru ar însemna că ambalajul a fost datat cu doi ani înainte ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declare focarul de Covid-19 o urgență globală pentru sănătate în Ianuarie 2020.

Data adăugată ulterior

AFP a folosit o căutare inversă a imaginii pentru a afla originea fotografei. Potrivit rezultatelor căutării, imaginea pare să fi fost manipulată.

O căutare inversă a imaginii arată că aceeași imagine a ambalajului pentru vaccinul AstraZeneca Covid-19 circula deja pe social media în noiembrie 2020. Din imaginile publicate anterior, deși identice cu imaginea din postarea de pe Facebook, lipsește însă data din colțul din stânga sus.

Publicată pe 12 noiembrie 2020, o altă postare înșelătoare pe Facebook prezintă trei imagini diferite care par să prezinte același ambalaj de vaccin împotriva Covid-19 ca postarea publicată în iulie 2021.

Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 12 august 2021

„Ieri am primit un mesaj de la un angajat care lucrează într-o companie care produce ambalaje pentru medicamente”, scrie postarea în lmba engleză. De asemenea, postarea publicată în noiembrie a pus sub semnul întrebării intervalul de timp în care a fost produs ambalajul: „Producția ambalajelor care conțin compoziția vaccinului a început, așadar, chiar înainte de a se anunța că vaccinul a fost deja inventat”.

De asemenea, această afirmație a fost revizuită de verificatorii independenți de știri false. Reuters a relatat în noiembrie 2020 că postarea de pe Facebook a sugerat în mod fals că începutul lucrărilor la crearea ambalajelor pentru vaccinul Covid-19 sunt dovezi că pandemia a fost planificată.

Imaginea originală a ambalajului vaccinului a fost, de asemenea, publicată pe Twitter de un cont numit Citizen Journalist's Network pe 15 noiembrie 2020, care a scris că acesta este „un eșantion de ambalaj care așteaptă ca linia de producție a vaccinului să intre în plină desfășurare”.

Imaginile cu ambalajul vaccinului din postările din noiembrie 2020 și iulie 2021 sunt aproape identice. Imaginea pare să prezinte același ambalaj, cu exact aceleași etichete. În colțul din dreapta sus, ambele imagini au numărul 108438/3, de exemplu. Singura diferență dintre imagini este că în imaginea din iulie 2021 există seria de numere în colțul din stânga sus al imaginii. De fapt, numerele par să fi fost editate ulterior, deoarece fontul și rezoluția par să fie diferite de restul imaginii.

Captura de ecran a imaginii distribuite în noiembrie 2020 (stânga) versus captura de ecran a imaginii modificate distribuite în iulie 2021 (dreapta), realizate pe 26 iulie 2021

Mai mult, data de producție nu este listată pe ambalajul AstraZeneca Covid-19: documentul cu informații despre produs pentru vaccinul AstraZeneca nu cere prezentarea acesteia. În schimb, sunt incluse numerele lotului și seriei.

Imaginea de mai jos arată etichetarea corectă a datei de expirare, cu abrevierea EXP clar vizibilă înainte de dată.

O cutie cu vaccinul AstraZeneca este prezentată la compania angro farmaceutică Hungaropharma din Budapesta, Ungaria, pe 6 februarie 2021. Imaginea a fost mărită de departamentul de fact-checking a AFP pentru a afișa îndeaproape data de expirare. ( POOL / MTI / AFP / ZOLTAN MATHE)

AstraZeneca dezminte

AFP a contactat compania AstraZeneca pentru a verifica afirmațiile. Compania a respins acuzațiile potrivit cărora ambalajul pentru vaccinul Covid-19 era deja disponibil în 2018.

„Pot confirma că AstraZeneca nu a avut deja ambalaje pentru vaccinul Covid-19 în 2018”, a declarat pentru AFP Kim Blomley, directorul global pentru Relații Media de la AstraZeneca pe 26 iulie 2021.

Compania a subliniat că vaccinul Covid-19 a fost aprobat pentru utilizare de urgență în Marea Britanie de către agenția de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale (MHRA) pe 30 decembrie 2020.

Mai mult, Universitatea Oxford și AstraZeneca au anunțat împreună simultan semnarea acordului de referință pentru dezvoltarea și potențială distribuție pe scară largă a unui vaccin Covid-19 pe 30 aprilie 2020, astfel încât fabricarea versiunii lor ar fi putut începe legal numai după această dată, așa cum a explicat șiaici purtătorul de cuvânt al Oxford Vaccine Group pentru AFP.

Cazurile de SARS-CoV-2 au fost raportate pentru prima dată de Organizația Mondială a Sănătății pe 4 ianuarie 2020, iar pandemia a fost declarată oficial pe 11 martie 2020.

AFP a mai verificat anterior afirmații false că vaccinul AstraZeneca Covid-19 ar fi fost dezvoltat înainte de pandemie. Afirmația actuală intră în aceeași categorie de teorii ale conspirației conform cărora pandemia de coronavirus a fost planificată. AFP a verificat afirmații similare aici și aici, precum și în limba română aici și aici.

Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE