Această fotografie a fost făcută la finala Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 din Franța, nu la un protest împotriva vaccinuriilor

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O postare pe Facebook, care arăta o fotografie cu o adunare de sute de mii de persoane, și care susține că aceasta a fost făcută în timpul unui protest împotriva vaccinării la Paris a fost distribuită de mii de ori în iulie 2021 în Republica Moldova și alte țări. Afirmația este totuși falsă: fotografia arată o mulțime de oameni care sărbătoresc câștigarea Cupei Mondiale din 2018 de către Franța, și nu o demonstrație recentă din Paris.

„Franţa 2 milioane vor să aibă dreptul să aleagă pentru sănătatea şi viaţa lor!”, spune această postare de pe Facebook făcută de utilizator din Republica Moldova, care distribuie imaginea unui mare bulevard din Paris plin în totalitate de oameni, în timp ce o persoană aflată în prim-plan ține ridicat un steag francez. La sfârșitul textului, autorul a adăugat un emoji care reprezintă o seringă, o referință clară la vaccinarea împotriva Covid-19. Postarea a fost distribuită de peste 1,300 de ori din 19 iulie 2021

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 21 iulie 2021

Aceeași imagine a fost distribuită începând cu 17 iulie 2021 în mai multe limbi, inclusiv în franceză și engleză, susținând sau sugerând că fotografia a fost făcută în timpul protestelelor din 17 iulie 2021 din Franța împotriva pașapoartelor de vaccinare. Cu toate acestea, AFP a constatat că imaginea cu mulțimea numeroasă adunată pe Champs-Elysées nu a fost făcută cu ocazia demonstrației din Paris, ci de fapt după victoria Franței în Cupa Mondială din anul 2018 și a demontat aceste afirmații aici.

O căutare inversă de imagini pe Google arată că această fotografie, care înfățișează bulevardul Champs-Elysees din Paris, nu a fost făcută în timpul protestului din 17 iulie 2021 împotriva pașapoartelor de vaccinare.

Fotografia a fost făcută de fotograful Agence France-Presse, Ludovic Marin, pe 15 iulie 2018, când susținătorii echipei franceze de fotbal au sărbătorit victoria echipei naționale „Les Bleus” în finala Cupei Mondiale FIFA.

„Această imagine a fost făcută din vârful Arcului de Triumf pe 15 iulie 2018 și arată oameni care sărbătoresc victoria Franței în ultimul meci de fotbal al Cupei Mondiale Rusia 2018 dintre Franța și Croația, pe bulevardul Champs-Elysees din Paris”, spune descrierea fotografiei pe site-ul AFP.

Peste 110,000 de oameni au protestat în toată Franța, pe 17 iulie 2021, împotriva măsurii propuse pentru a reduce răspândirea Covid-19, inclusiv împotriva vaccinării obligatorii pentru persoanele care lucrează în sistemul de sănătate și a permisului de sănătate, potrivit Ministerului de Interne francez. Dar doar o minoritate a manifestanților se aflau însă la Paris.

Oamenii se adună să protesteze față de măsurile sanitare la Paris pe 17 iulie 2021. ( AFP / BERTRAND GUAY)

Câteva marșuri au avut loc în capitala Franței, principalul atrăgând peste 10,000 de oameni. A început în centrul orașului și s-a încheiat în fața clădirii ministerului francez al Sănătății. În total, Ministerul de Interne a identificat 136 de mitinguri care au implicat 114,000 de persoane: 18,000 la Paris împărțite în mai multe procesiuni și alte 96,000 în restul țării.

COVID-19