Acest videoclip arată o demonstrație masivă în Haiti în 2019, nu în Cuba

Un videoclip care arată o mulțime în mișcare a circulat în luna iulie 2021 în postările de pe rețelele sociale cu afirmația că filmarea a fost realizată în Cuba, în timpul protestelor anti-guvernamentale din acest an. Cu toate acestea, scena, distribuită de peste o sută de mii de ori în diferite limbi, a avut loc în Haiti în octombrie 2019, într-un protest în care se cerea demisia președintelui de atunci Jovenel Moise.

„Cuba - Marea trezire!”, spune această postare pe Facebook din 14 iulie 2021, care a fost distribuită de peste 93,000 de ori de atunci. „Toată Cuba cu mic cu mare în strada împotriva Dictaturi și Vaxxinării Obligatorii (Forțate)”, citește o altă postare in 16 iulie 2021 distribuită de peste 11,000 de ori. Ambele postări distribuie un videoclip care arată o mulțime de protestatari cântând și plimbându-se.

Image
Captură de ecran cu una dintre postării false pe Facebook realizată pe 22 iulie 2021

 

Același videoclip cu afirmații similare a fost distribuit în mai multe alte limbi, spre exemplu în Spaniolă și Portugheză. AFP Uruguay a găsit videoclipul original și a demontat afirmațiile false aici

O căutare inversă de imagini pentru unul dintre cadrele din videoclip pe Google, efectuată prin intermediul Instrumentului InVid-WeVerify, a găsit această postare pe Twitter făcută de publicația rusească Redfish. Videoclipul publicat are menționat numele capitalei haitiene, Port-au-Prince, și data la care s-ar fi întâmplat evenimentul, 13 octombrie 2019. Postarea de pe Twitter care însoțește filmarea spune: „Mii de protestatari au ieșit pe străzile din Haiti împotriva guvernului și FMI (Fondului Monetar Internațional - n.r)”.

În urma unei căutări în aplicația TweetDeck, folosind cuvântul-cheie „Haiti” și un filtru pentru rezultatele astfel încât acesta să afișeze doar postări din perioada 10-20 octombrie 2019, au fost găsite mai multe postări care distribuie același videoclip (aici, aici, aici).

Videoclipul a fost, de asemenea, publicat de jurnalista Sandra Lemaire de la Voice of America (VOA News), un post de televiziune internațional cu sediul în Statele Unite. În postare, Lemaire spune că „au existat rapoarte conform cărora marșul artiștilor haitieni de astăzi a atras cea mai mare mulțime de până acum și acest videoclip pare să susțină acest lucru”. Jurnalista dă credit pentru materialul audiovizual reporterului Alexandre Joram, corespondent VOA în Haiti.

O căutare pe pagina de Instagram a televiziunii VOA din Haiti, VOA Kreyòl, a găsit aceeași secvență publicată pe 13 octombrie 2019.

Și acolo este, de asemenea, specificat că videoclipul arată „o mulțime mare în timpul marșului artiștilor haitieni de astăzi” și că „unii spun că este cea mai mare demonstrație de până acum pentru a cere demisia președintelui”. Pentru videoclip i se acordă din nou credit jurnalistului local Alexandre Joran.

Image
Protestatarii mărșăluiesc pentru a cere demisia președintelui haitian de atunci Jovenel Moise în Port-au-Prince pe 13 octombrie 2019. ( AFP / Chandan Khanna)

Demonstrația prezentată în videoclipuri a fost a fost cerută pe 13 octombrie 2019 de artiștii populari din Haiti cu scopul de a cere demisia președintelui de atunci Jovenel Moise. După cum se vede în fotografii, o mare parte din protestatari purtau tricouri albe, așa cum era stipulat în sloganul stabilit de artiștii organizatori ai marșului.

Protestul a fost organizat într-un context în care au avut loc mai multe mobilizări care au început la sfârșitul lunii august 2019 și în care s-au cerut explicații din partea guvernului condus de Moise pentru lipsa de alimente și combustibil din țară.

Moise a fost asasinat în primele ore ale zilei de 7 iulie 2021 de o echipă armată formată din străini, care a intrat în reședința prezidențială din Port-au-Prince și l-a împușcat. 

Mass-media a relatat demonstrațiile care au izbucnit în mai multe orașe din Cuba pe 11 iulie 2021, în care oamenii au scandat: „Libertate!”, „Patrie și viață!” și „Jos dictatura!”. Acestea au avut loc pentru că țara trece prin cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani, intensificată de lipsa de alimente și medicamente. Datorită acestor proteste, pe 15 iulie 2021 guvernul a anunțat ridicarea temporară a restricțiilor privind cantitatea de alimente și medicamente pe care călătorii le pot aduce în țară. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne