Președintele Republicii Moldova nu a cerut sistarea tuturor zborurilor cu Rusia înainte de alegerile parlamentare anticipate

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 9 Iulie 2021, la 18:39
  • Actualizat pe 9 Iulie 2021, la 18:56
  • 5 minute de citit
  • De: AFP România
Un material de știri a fost distribuit de câteva zeci de ori pe Facebook, susținând că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a insistat asupra suspendării zborurilor către și dinspre Federația Rusă înainte de alegerile parlamentare anticipate, astfel încât cetățenii moldoveni să nu se poată întoarce acasă să voteze. Această afirmație este totuși falsă. Mai multe autorități locale, inclusiv Administrația Prezidențială și Guvernul din Moldova, au declarat pentru AFP că o astfel de cerere nu a fost făcută. Zborurile între Rusia și Moldova sunt deschise și biletele pot fi achiziționate inclusiv în weekendul electoral, așa cum arată site-urile companiilor aeriene. 

„EXCLUSIV // Președintele Maia Sandu a cerut sistarea tuturor zborurilor spre și dinspre Federația Rusă”, se arată în descrierea mai multor postări de pe Facebook aici și aici, distribuite de câteva zeci de ori. Postările distribuie o știre publicată de un portal local de știri, Telegraph.md. O știre similară a fost distribuită în aceeași zi pe Facebook aici de Primul în Moldova, un post de televiziune local din Republica Moldova fondat în 2018, în prezent deținut de omul de afaceri rus Igor Ceaika. Canalul de știri Primul în Moldova citează materialul publicat de Telegraph.md. 

Image
Captură de ecran a materialului publicat pe Facebook realizată pe 9 iulie 2021

 

Materialul publicat de Telegraph.md susține că „președintele țării, Maia Sandu, insistă asupra suspendării zborurilor către și dinspre Federația Rusă”, precum și că „Surse apropiate Președinției ne-au informat că în această săptămână Maia Sandu a avut deja mai multe discuții cu factori de decizie de la Chișinău și a cerut, în mod expres, sistarea transportului AVIA cu Federația Rusă”. AFP a aflat în urma unei căutări că AVIA nu este o companie aeriană, ci că mai degrabă termenul se referă la transportul aviatic în general. 

Potrivit aceleiași surse, „motivul oficial invocat de Maia Sandu este tendința pandemică negativă din Rusia”, dar neoficial decizia este „legată de alegerile parlamentare anticipate”, pentru că președintele Moldovei „crede că până la scrutinul din 11 iulie ar putea reveni acasă câteva mii de cetățeni moldoveni, care votează forțele de stânga”. 

AFP a contactat mai multe autorități din Republica Moldova, întrebând dacă președinta Maia Sandu a făcut o astfel de cerere și a verificat dacă zborurile dintre Moldova și Rusia sunt suspendate în prezent. Autoritățile locale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene și Președinția Republicii Moldova au negat aceste afirmații. 

„Nicio cerere de suspendare a călătoriei cu avionul”

Contactat telefonic de AFP pe 6 iulie 2021, purtătorul de cuvânt al președintelui Republicii Moldova, Sorina Ștefârță, a transmis că „nu a existat o solicitare a doamnei Maia Sandu de a suspenda curse aviatice”. 

AFP a întrebat și Aeroportul Internațional Chișinău dacă a primit o astfel de cerere, dar un purtător de cuvânt a spus această „solicitare și întrebările puse nu țin de administrația aeroportului”, redirecționând însă agenția către Autoritatea Aeronautică Civilă. 

Autoritatea Aeronautică Civilă, care este autoritatea administrativă pentru de certificare, supraveghere şi control în domeniul aviației civile din Moldova, a negat că o astfel de solicitarea a fost făcută. 

„Autoritatea Aeronautică Civilă nu a fost informată despre o asemenea decizie. Zborurile spre/din Republica Moldova spre Federația Rusă se desfășoară în conformitate cu programul de zbor. Operatorii aerieni nu au anunțat despre careva schimbări”, a transmis pentru AFP Irina Bodolica, purtătorul de cuvânt al autorității locale, pe 7 iulie 2021. 

„Ținând cont de faptul ca în Republica Moldova duminică se vor desfășura alegerile parlamentare, veridicitatea unor știri lăsa loc de interpretări”, a adăugat ea. 

Autoritatea Aeronautică Civilă a mai explicat că acest tip de decizie poate fi luată de „Executiv, Ministerul Afacerilor Externe sau CNSP (Comisia Națională pentru Situații de Urgență care abrogă cursele charter în timpul pandemiei, odată cu închiderea spațiului aerian din RM și alte state)”. 

În ceea ce privește zborurile din Republica Moldova către Rusia, autoritatea a adăugat că „în prezent, zborurile spre Federația Rusă se efectuează conform orarului de zbor, fiind permise în continuare doar zborurile esențiale (adică sunt admiși la bord doar pasagerii care pot prezenta actele confirmative de acces pe teritoriul țării de destinație: tratament, contract de muncă, viza de reședință, studii s.a)”. De la 1 septembrie Rusia va permite accesul tuturor cetățenilor moldoveni, care vor putea prezenta dovada vaccinării sau un test PCR negativ efectuat cu cel mult 3 zile înainte de zbor, după cum arată relatările din mass-media, fapt confirmat și de Autoritatea Aeronautică Civilă. 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a confirmat de asemenea pentru AFP într-un email transmis pe 8 iulie 2021 că această cerere nu a fost făcută de președinție. 

„După verificarea cu autoritățile competente din Republica Moldova (Administrația președintelui și Guvernul), Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene vă informează că o astfel de declarație/solicitare/din partea Președintelui Republicii Moldova nu a fost efectuată”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al ministerului în emailul trimis către AFP. „Iar articolul la care faceți referință nu citează o sursă credibilă/verificată”, a adăugat el. 

Și HiSky, o companie aeriană moldovenească cu sediul la Chișinău, Moldova, a declarat pentru AFP la 7 iulie 2021 că nu a primit o astfel de cerere din partea președinției. 

„HiSky nu a primit nicio notificare/solicitare din partea președintei Maia Sandu sau a Comisiei pentru situații excepționale sau a vreunei alte autorități din Republica Moldova privind sistarea zborurilor. Zborurile dinspre Federația Rusă spre Republica Moldova au loc conform orarului prestabilit”, a declarat telefonic pentru AFP un ofițer de presă al companiei.  

Departamentul de fact-checking al AFP a trimis cereri și către alte două companii aeriene moldovenești, Air Moldova și FlyOne, dar nu a primit niciun răspuns din partea lor până la momentul publicării materialului. 

Pe site-urile agențiilor de rezervări (aici), ambele companii aeriene au zboruri din Rusia către Moldova în zilele dinaintea alegerilor parlamentare anticipate care vor avea loc în Moldova pe 11 iulie 2021, dar și inclusiv în ziua alegerilor.

Image
Captura de ecran a site-ului AirMoldova cu zboruri care pot fi rezervate în weekendul alegerilor parlamentare, realizată pe 9 iulie 2021 ( Valentina-Paula CABESCU)

Moldova este deservită în Europa de mai multe companii aeriene precum Aeroflot, Turkish Airlines, Lufthansa, Austrian Airlines, LOT sau Tarom. Mai multe companii deservesc linia aeriană Rusia-Moldova, printre care Air Moldova, FlyOne și HiSky, dar și Aeroflot, Ryanair sau Wizzair (aici pot fi găsite alte exemple de bilete de avion între cele două țări).

Alegerile parlamentare anticipate urmează să fie organizate în Republica Moldova pe 11 iulie 2021, după ce președinta Maia Sandu a dizolvat Parlamentul pe 28 aprilie 2021. Așa cum au arătat alegerile prezidențiale desfășurate în noiembrie 2020, cetățenii moldoveni din Diaspora pot întoarce decisiv rezultatele alegerilor.

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Chișinău a decis pe 23 iunie 2021 să deschidă 150 de secții de votare în diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, care sunt însă considerate a fi insuficiente întrucât peste 100,000 de moldoveni din afara țării așteaptă să voteze. 

Pe 21 iunie 2020, CEC a anunțat că, la finalul procedurii de actualizare a listelor electorale, un număr total de 3,282,837 de cetățeni cu drept de vot au fost înregistrați în Registrul de Stat al Alegătorilor.

Potrivit Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (aici) din totalul de 150 de secții de votare, în Federația Rusă vor fi organizate 17 secții de votare, dintre care 12 se află în regiunea Moscovei, patru în Sankt-Petersburg, unul în Tula și altul în Kaluga. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne