Nu există dovezi că președinții din Haiti, Tanzania și Burundi au murit din cauza atitudinilor negative față de vaccinurile Covid-19

Sute de utilizatori ai rețelelor sociale au sugerat în mod fals în iulie 2021 că există o legătură între decesele președinților din Haiti, Tanzania și Burundi și presupusul lor refuz de a distribui vaccinuri împotriva Covid-19. Președintele haitian Jovenel Moïse a fost ucis într-un atac brutal, dar era de fapt un susținător al vaccinurilor. Președintele tanzanian John Magufuli a murit și s-a opus vaccinurilor, dar nu există dovezi pentru a confirma o legătură între acest lucru și moartea sa. La fel și pentru președintele din Burundi, Pierre Nkurunziza, un corona-sceptic care a murit de fapt în iunie 2020, cu mult înainte ca vaccinurile să fie disponibile.

„Trei țări de pe Pământ au refuzat vaccinul anti-covid, iar acum toți cei trei președinți sunt morții”, citește textul suprapus acestei imagini publicate împreună cu afirmația: „Conspirații...” și distribuită pe Facebook de peste 1,800 de ori din 11 iulie 2021. Imaginea conține fotografii cu trei foști președinți: John Magufuli din Tanzania, Pierre Nkurunziza din Burundi și Jovenel Moïse din Haiti.

Câteva articole care distribuie aceleași informații (aici, aici) au fost, de asemenea, postate pe Facebook și distribuite de câteva sute de ori. Unul dintre articolele distribuite (aici) a fost publicat de ActiveNews, un site din România care pretinde că publică „informații și știri necenzurate, analize și opinii conservatoare, dedicate apărării vieții, familiei, credinței și culturii naționale”, dar considerat sursă de teorii ale conspirației și dezinformări. AFP a mai verificat în trecut conținut fals publicat de acest portal.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 30 iulie 2021

Afirmații similare au fost distribuite în mai multe limbi, inclusiv în engleză, franceză, spaniolă și poloneză. Posibila legătură dintre decesele și pozițiile cu privire la vaccinare ale celor trei președinți africani a fost demontată de AFP Polonia.

Președintele asasinat din Haiti nu a refuzat toate vaccinurile Covid-19

În dimineața zilei de 7 iulie 2021, fostul președinte din Haiti a fost împușcat mortal în reședința sa. Președintele Jovenel Moïse a murit la vârsta de 53 de ani în propriul dormitor, în care a intrat „un grup de vorbitori de limbă engleză și spaniolă”, potrivit declarației lui Claude Joseph, prim-ministrul din acea perioadă al țării francofone. Soția lui Moïse a fost și ea rănită.

Haiti este una dintre cele mai sărace țări din regiune și printre cele 92 de țări acoperite de sistemul Covax (o inițiativă globală de a oferi țărilor sărace vaccinuri împotriva coronavirusului). Haiti nu a refuzat direct toate vaccinurile Covid-19 în timpul președinției lui Jovenel Moïse - ci doar pe cele AstraZeneca. Pe 6 aprilie, guvernul țării a refuzat să accepte 756,000 de doze de vaccin AstraZeneca ca parte a ofertei OMS, potrivit publicației locale Haitilibre.

„Ministrul Sănătății, Greta Roy Clément, a confirmat miniștrilor și primului ministru Jouthe că a scris către Alianța Gavi (alianța globală pentru vaccinuri și imunizare) pentru a respinge donația oferită de OMS de vaccinuri AstraZeneca și pentru a le cere să le înlocuiască cu un alt vaccin mai potrivit pentru țară, menționând că există și alte vaccinuri, citând vaccinul Janssen (Ad26.COV2.S) de la Johnson & Johnson sau pe cel al Moderna”, scrie sursa citată

Motivele deciziei au fost atât îngrijorările cu privire la siguranța vaccinului AstraZeneca (risc rar de formare a cheagurilor de sânge), cât și lipsa infrastructurii pentru un vaccin cu două doze care necesită temperaturi speciale de depozitare și transport.

„Haiti nu a respins oferta de vaccinuri de la Covax”, a declarat directorul general al Ministerului Sănătății din Haiti, Laure Adrien, într-un interviu telefonic. „Tot ce am cerut a fost să schimbe vaccinul pe care ni l-au oferit, a declarat el agenției Bloomberg, potrivit unui articol publicat pe 8 iulie 2021. El vorbise deja despre necesitatea vaccinării încă de la începutul primăverii.

Pe 14 iulie, primul lot de 500,000 de doze de vaccinuri Covax a ajuns în cele din urmă la Port au Prince, a transmis UNICEF într-un comunicat de presă din ziua respectivă. Potrivit unei postări pe Facebook al ministerului Sănătății din Haiti, „500,000 de doze de Moderna donate de guvernul SUA prin COVAX au fost trimise în Haiti”.

Image
Ministrul Sănătății din Haiti, Marie Greta Roy Clément, la o conferință de presă la Port-au-Prince pe 14 iulie 2021 ( PAHO/WHO / Tristan Rousset)

A fost asasinarea președintelui Jovenel Moïse legată de vaccinările împotriva Covid-19? Nu există dovezi în acest sens, iar faptul că guvernul a cerut schimbarea tipului de vaccin în aprilie, cu trei luni înainte de atac, contrazice teza care leagă moartea sa de vaccinuri.

Conform informațiilor disponibile astăzi, președintele Haiti a fost asasinat de un comando armat de mercenari străini, foști soldați columbieni. Până acum, poliția din Haiti a arestat aproximativ 20 de mercenari columbieni și declară că au descoperit o conspirație organizată de un grup de haitieni cu legături în străinătate, deși unele detalii rămân neclare. Pe 20 iulie 2021, un nou guvern, condus de Ariel Henry, a preluat puterea.

Haiti se luptă cu o profundă criză instituțională de câțiva ani. Opoziția nu a recunoscut niciodată victoria lui Moise la alegerile din noiembrie 2016, iar parlamentul a fost suspendat în ianuarie 2020.

Președintele Jovenel Moise și șoferul de taxi

Informații potrivit cărora președintele Moïse ar fi criticat vaccinurile au circulau pe rețelele de socializare în limba spaniolă în luna iulie 2021 (aici, aici, aici). Se presupune că acesta ar fi spus: „Nu privesc favorabil problema vaccinurilor. Nu cred că liderii pe care îi avem pot verifica credibilitatea acestor vaccinuri odată ce vor ajunge (în țară - n.r). Nu cred în aceste vaccinuri”.

Cu toate acestea, o căutare pe Google a acestui citat nu a confirmat faptul că Jovenel Moise a făcut această declarație. În schimb, s-a dovedit că a fost făcută de de Moise Pierre, un rezident haitian care a fost citat într-un articol al agenției spaniole de știri EFE.

Moise Pierre (Moise este prenumele său, Pierre este numele său de familie) nu este președintele statului Haiti, ci, așa cum a confirmat el însuși, „un student care își plătește studiile lucrând ca șofer de taxi pe motocicletă”.

Ce a spus președintele Moise despre vaccinări? „Vom avea vaccinuri împotriva coronavirusului”, potrivit unei afirmații făcută într-un discurs de comemorare a steagului haitian pe 18 mai 2021. Moise a cerut populației să ia măsuri pentru a evita contaminarea până la sosirea vaccinurilor. „Puneți-vă măști, respectați distanțarea socială, spalați-vă pe mâini, haideți să încetăm să ne ghemuim”, a recomandat el. Declarația sa dovedește că nu s-a opus vaccinurilor Covid-19.

Sprijinul pentru vaccinare este demonstrat și de poziția guvernului haitian și de videoclipurile (aici, aici) publicate de ministerul Sănătății pe Facebook, care conțin apeluri în favoarea vaccinării. În plus, la sfârșitul lunii iunie, ministerul a permis sectorului privat să cumpere vaccinuri.

Moartea președintelui „corona-sceptic” al Tanzaniei

Președintele Tanzaniei, John Magufuli, a murit în martie 2021 din cauza unor probleme cardiace, potrivit autorităților de stat. Dar, potrivit opoziției, el a murit din cauza Covid-19, deși acest lucru nu a fost dovedit până acum. Înainte de a muri, bărbatul în vârstă de 61 de ani era un „corona-sceptic” ferm, potrivit revistei medicale The Lancet. În iunie 2020, Magufuli a anunțat că țara era „liberă” de Covid-19 datorită intervenției lui Dumnezeu. Apoi a ordonat redeschiderea școlilor din țara est-africană.

„Ar trebui să fiți fermi. Vaccinările sunt periculoase. Dacă Omul Alb ar putea să inventeze vaccinuri, ar trebui să găsească un vaccin împotriva SIDA acum; ar găsi un vaccin împotriva tuberculozei acum; ar găsi un vaccin împotriva malariei acum; ar găsi un vaccin împotriva cancerului acum”, a spus președintele la sfârșitul lunii ianuarie 2021, potrivit The Lancet.

Tanzania nu a dat vina pe Organizația Mondială a Sănătății pentru moartea președintelui și nici pe alte instituții internaționale.

Noul președinte, Suluhu Samia, a încurajat oamenii pe Twitter să respecte distanța socială.

Țara și-a început campania de vaccinare pe 28 iulie 2021, când noul președinte a fost vaccinat împotriva Covid-19 cu serul Janssen.

Moartea președintelui din Burundi

Președintele Pierre Nkurunziza a murit la vârsta de 55 de ani, pe 8 iunie 2020, cu câteva luni înainte ca vaccinurile Covid-19 să fie autorizate. Cauza oficială a morții fostului profesor de educație fizică a fost insuficiența cardiacă, așa cum AFP a relatat aici.

Care este situația din Burundi acum? Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății Publice și SIDA, dr. Jean-Bosco Girukwishaka, a transmis într-un email către AFP pe 17 iulie 2021 că:

„Burundi nu a început încă o campanie de vaccinare, în ciuda faptului că a permis utilizarea vaccinului de către personalul ONU și unele ambasade din Burundi. Guvernul preferă să aștepte înainte de a lua o decizie până când vom înțelege bine efectele acestor vaccinuri, mai ales că nu există nicio urgență, deoarece pandemia a fost cuprinsă până acum în țară. Guvernul a implementat o politică de „Ndakira, Sinandura kandi Sinandukiza Covid-19” (care se traduce prin “Voi vindeca, nu voi infecta sau răspândi Covid-19”), care implică examinarea și tratarea cazurilor pozitive cât mai curând posibil și prevenirea acestora prin utilizarea barierelor”, a spus el.

Deși succesorul lui Nkurunziza, Evariste Ndayishimiye nu a introdus vaccinarea, el crede că coronavirusul este cel mai mare dușman al țării.

Unele dintre postările false (aici, aici) au susținut fără dovezi că trei dintre președinți au fost uciși pentru că fiecare dintre ei avea în posesia sa dovezi secrete, fie despre „trafic de persoane”, fie despre o conspirație mondială de a crea o pandemie.

Căutările AFP nu au putut găsi nicio informație cu privire la aceste afirmații care să le poată dovedi exactitatea.

Acestea susțin, de asemenea, că fostul președinte al Burundi „a expulzat OMS din țara sa”. Pe 12 mai 2020, Pierre Nkurunziza a expulzat patru oficiali din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu doar câteva zile înainte ca țara să fie pe cale să organizeze alegeri. AFP a văzut scrisoarea semnată de președinte și a relatat aici că aceasta nu precizează niciun motiv pentru această decizie.

Moartea fostului președinte din Zambia

Mulți alți utilizatori au postat aceeași afirmație (aici, aici, aici) ca memă, folosind o secvență din serialul TV The Office, dar l-au menționat pe fostul președinte al Zambiei Kenneth Kaunda în locul președintelui burundian.

Fostul președinte al Zambiei Kenneth Kaunda a murit pe 17 iunie 2021, la vârsta de 97 de ani. El a fost internat într-un spital militar din capitala Lusaka cu câteva zile mai devreme, pe 14 iunie 2021.

Asistentul său a confirmat a doua zi, pe 15 iunie 2021, că Kaunda este tratat pentru pneumonie și a spus că starea lui se îmbunătățește. „Este tratat pentru pneumonie, dar nu are Covid”, asistentul său administrativ Rodrick N'golo a declarat pentru AFP, risipind zvonurile conform cărora nonagenarul ar fi contractat coronavirusul. El a vorbit și despre faptul că fostul președinte s-a luptat cu pneumonia în trecut: „Problema pneumoniei apare regulat și de fiecare dată când auziți că este în spital, este din cauza pneumoniei”.

Kenneth Kaunda a fost primul președinte al Zambiei și a condus țara sud-africană timp de 27 de ani, din 1964 până în 1991, când, după revolte violente, a acceptat alegeri libere și a fost învins. Actualul președinte al Zambiei este Edgar Lungu, care ocupă funcția de al șaselea președinte al țării din 25 ianuarie 2015.

AFP nu a putut găsi nicio poziție publică a lui Kaunda cu privire la Covid-19 sau vaccinuri. Cu toate acestea, țara nu era împotriva vaccinării în momentul morții fostului președinte.

Zambia a lansat campania de vaccinare împotriva Covid-19 pe 14 aprilie 2021, potrivit OMS, deci cu luni înainte de moartea fostului președinte. Zambia a primit atunci primul lot de doze de vaccin prin sistemul Covax. Pe 4 iulie, ministerul Sănătății a spus că țara începe să vadă o reducere remarcabilă a numărului de noi cazuri de Covid-19. Tot în luna iulie, două alte transporturi de vaccin au ajuns în Zambia, unul la începutul lunii, altul la finalul ei. Zambia folosește în prezent două tipuri de vaccinuri împotriva Covid-19, Janssen și AstraZeneca.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne