Contează un vot pe persoană, ștampilele nu sunt numărate mai mult de o dată în turul doi al alegerilor

  • Publicat pe 29 Noiembrie 2024, la 20:27
  • Actualizat pe 29 Noiembrie 2024, la 21:19
  • 4 minute de citit
  • De: Elena CRISAN, AFP Austria
În primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, politicianul de extremă dreapta Călin Georgescu s-a clasat surprinzător pe primul loc. Elena Lasconi, politicianul de centru-dreapta, ocupă locul al doilea. Pe rețelele de socializare circulă zvonul că un număr mai mare de ștampile pe un buletin de vot crește numărul de voturi în favoarea candidatului respectiv în turul al doilea. Totuși, această afirmație este falsă, după cum reiese din textul legal în vigoare și după cum a confirmat pentru AFP autoritatea electorală.

„Breaking news”, se arată într-o postare pe TikTok pe 27 noiembrie 2024, care a fost distribuită de aproximativ 11.000 de ori, „voturile au devenit cumulative”. Este vorba despre un apel la turul de scrutin între Călin Georgescu și Elena Lasconi, care ar urma să aibă loc pe 8 decembrie 2024. „In turul 2 il puteti vota pe Calin Georgescu de cateori vreti”, susține acesta. „Dati mai departe si antrenati-va incheietura”, se continuă. Se susține că voturile sunt numărate per ștampilă în căsuța candidatului preferat și nu per buletin de vot.

„Este adevărat!!!! Vecina mea calculează voturi și mi-a confirmat!!!! Toată România votăm Călin Georgescu de 10 ori o data!!!!!”, scriu utilizatorii în comentarii.

Afirmația circulă și pe Facebook. Capturi de ecran ale videoclipului Tiktok sunt distribuite în număr mare, cu adăugiri precum „Luați exemplu de la mine”.

Dar afirmația este falsă. Ștampilele multiple nu contează ca voturi multiple și nu invalidează automat buletinul de vot. Candidatul preferat poate fi ștampilat de mai multe ori, după cum se poate vedea în videoclipul partajat, cu condiția ca acesta să fie plasat în cadrul dreptunghiular - sau în așa fel încât să nu atingă nicio altă casetă. Bineînțeles, acestea tot contează ca un singur vot: Fiecare persoană cu drept de vot își poate exprima votul o singură dată.

Image
Captură de ecran a postării false de pe TikTok din 28 noiembrie 2024

Articolul 44 din Legea privind alegerile prezidențiale (arhivată aici) prevede că: „Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votează.”

Site-ul Ministerului de Interne publică actele juridice actuale privind alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024 (arhivate aici). Legea tocmai citată este, de asemenea, listată acolo.

AFP nu a găsit nicio lege nouă sau amendament care să confirme că ștampilele multiple pe un buletin de vot ar însemna voturi multiple în turul doi al alegerilor prezidențiale. Acest lucru a fost, de asemenea, confirmat telefonic de Autoritatea Electorală Permanentă, ca răspuns la o solicitare a AFP: „Nu a existat nicio modificare a legii”, a declarat o purtătoare de cuvânt la 28 noiembrie 2024: „Buletinul de vot completat în mod valabil contează ca un singur vot”.

La fel, textul juridic se referă întotdeauna la „vot”, nu la mai multe voturi.

În conformitate cu articolul 48 din aceeași lege, votul este valabil și dacă ștampila este aplicată de mai multe ori. Votul este valabil și în cazul în care ștampila a fost aplicată în afara cadrului, dar alegerea alegătorului este evidentă. De asemenea, legea prevede că nu este o problemă dacă tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila. Conform legii, buletinele de vot devin nule dacă ștampila atinge câmpul altui candidat sau dacă a fost aplicată pe mai mulți candidați. De asemenea, buletinul de vot nu contează dacă nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, dacă a fost folosit un alt buletin de vot decât cel autorizat sau dacă nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”.

Rezultatul alegerilor nu a fost încă confirmat

În primul tur al alegerilor prezidențiale din România din 24 noiembrie 2024, candidatul independent Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi. Elena Lasconi (USR) s-a clasat pe locul al doilea, cu 19,17%, chiar în fața lui Marcel Ciolacu (PSD). Rezultatele provizorii, neconfirmate conform autorității electorale pot fi consultate aici (arhivate aici).

La 28 noiembrie 2024, Curtea Constituţională a României a dispus renumărarea voturilor, după cum a relatat și AFP. O decizie privind recunoașterea rezultatului alegerilor este încă în așteptare. Potrivit presei, aceasta ar urma să aibă loc la 2 decembrie 2024, dată până la care toate voturile trebuie să fie renumărate.

Decizia a fost precedată de o plângere din partea unui alt candidat de extremă dreapta, Cristian Terheş. Parlamentarul european a acuzat partidul Uniunea Salvați România (USR) al lui Lasconi că a continuat să facă campanie online după expirarea termenului legal. Între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu (PSD) au fost 2740 de voturi.

TikTok a jucat un rol important în campania electorală

Principalul candidat în primul tur al alegerilor, Călin Georgescu (62 de ani), care la ora actuală nu este membru de partid, și-a făcut campanie în principal pe Tiktok. Potrivit unei cercetări AFP, peste 450.000 de persoane îl urmăresc pe TikTok. Potrivit presei, Georgescu este împotriva impozitelor, a fost adesea criticat pentru admirația sa față de președintele rus Vladimir Putin și vrea să pună capăt ajutorului pentru Ucraina.

Andrei Curararu, co-fondator al think tank-ului Watchdog.md, cu sediul în Moldova, a declarat pentru AFP că TikTok a jucat „un rol decisiv” în victoria lui Georgescu: Videoclipurile de campanie ale lui Georgescu au fost vizionate de peste 52 de milioane de ori în doar patru zile și au mobilizat alegătorii de toate vârstele.

Alte tendințe au circulat pe rețelele sociale în jurul primului tur al alegerilor prezidențiale. Cu cuvintele „Ascunde buletinul”, utilizatorii au îndemnat oamenii să ascundă cărțile de identitate ale membrilor familiei lor care au un candidat preferat diferit de al lor. Un exemplu în acest sens este acest videoclip de pe TikTok, care spune: „Dragi părinți, dacă știți ca aveți copii cu volan pe dreapta [referindu-se la membrii comunității LGBTQ, n.r.] sunteți rugați să le ascundeți buletinele!”.

AFP colectează mai multe informații politice false aici.

Articolul a fost actualizat pentru a completa al doilea paragraf.
29 noiembrie 2024 Articolul a fost actualizat pentru a completa al doilea paragraf.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne