Olena Zelenska nu a cumpărat noul model de mașină Bugatti: dovada fabricată provine de pe un site pro-rus neautentic
- Publicat pe 5 Iulie 2024, la 17:09
- 8 minute de citit
- De: Théo MARIE-COURTOIS, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„În timp ce ucrainenii sunt trimiși să moară într-un conflict fără sens, conceput de NATO, Olena Zelenska se frământă cu un Bugatti Turbillon de 4,5 milioane de euro în timpul unei vizite la Paris. Decadența în mijlocul devastării este insondabilă”, scrie o postare în limba română publicată la începutul lunii iulie 2024. Postarea, distribuită de câteva zeci de ori, include o presupusă copie a unei facturi Bugatti văzută de jurnaliștii francezi, care arată numele soției președintelui ucrainean și suma totală plătită pentru mașină.
Alte postări similare care susțin că Olena Zelenska tocmai și-a cumpărat o mașină de lux Bugatti își bazează afirmațiile pe un site web numit „Vérité cachée” („Adevărul ascuns”) care publică texte pro-rusești în limba franceză, unele dintre acestea fiind în mod evident generate de AI. Utilizatorii români au distribuit capturi de ecran ale articolului de pe site-ul respectiv, de exemplu aici și aici. Afirmațiile s-au răspândit în limba română și pe Telegram.
Multe mass-media din România și Moldova au remarcat, de asemenea, că Zelenska a fost ținta acestei dezinformări (aici, aici, aici, aici).
Postări similare au fost distribuite și în alte limbi, precum engleză, sârbă, croată, greacă, portugheză și slovacă.
În limba franceză, zvonul a fost propagat pe unul dintre site-urile „Pravda”, care, potrivit organizației franceze Viginum de combatere a interferențelor digitale străine, este de fapt o rețea rusă de dezinformare care vizează țările europene.
Acesta este cel mai recent exemplu al narațiunii conform căreia Zelensky și familia sa profită de pe urma războiului care s-a declanșat după invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022. AFP a verificat în trecut afirmații false similare distribuite în mai multe limbi și vizându-i pe Olena Zelenska și Volodimir Zelensky, demontând, de exemplu, documente fabricate despre Zelensky care ar fi cumpărat vila lui Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist, sau o vilă în Florida.
Constructorul auto francez Bugatti a prezentat pe 20 iunie 2024 primul său model de „hypercar” hibrid - o mașină sport puternică - „Tourbillon” („vârtej” în română) care poate atinge o viteză de până la 445 km/h și se vinde cu un preț de catalog de 3,8 milioane de euro fără nicio opțiune.
Dealerul neagă și semnalează factura fabricată
Principala probă care ar dovedi afirmația este o fotografie a unei facturi cu logo-ul Bugatti. Potrivit acestui document, Olena Zelenska ar trebui să primească mașina de lux în 2026, echipată cu mai multe opțiuni. De asemenea, se menționează că prețul total este de 4.462.400, dar nu se precizează în ce monedă.
Car Lovers, care deține reprezentanța Bugatti din Paris, a denunțat un „fake news” într-un comunicat de presă pe 2 iulie 2024. Compania semnalează „informații eronate” răspândite de un „presupus vânzător” (arhivat aici).
„Grupul Car Lovers neagă vehement atât faptul că această tranzacție a avut loc, cât și, prin urmare, existența acestei facturi. Nu numai că pe factură nu apar mențiunile legale obligatorii, dar și prețul vehiculului este greșit, prețul opțiunilor și descrierea acestora sunt inexacte și incoerente, identitatea vizuală a companiei este depășită, iar grupul Car Lovers nu ar fi permis niciodată emiterea unui astfel de document”, a precizat compania.
Multe detalii de pe factură susțin negarea companiei: adresa dealerului este scrisă greșit (lipsește un 'l' în „Neuilly-sur-Seine”), moneda nu apare, informații obligatorii precum TVA-ul aplicabil nu apar, iar documentul menționează un număr BSB, care este utilizat în sistemul bancar australian, dar nu în Franța.
Car Lovers a anunțat că a depus o plângere în Franța pe 2 iulie 2024, pentru „fals și uz de fals, furt de identitate, defăimare și difuzare de știri false”. AFP a putut consulta plângerea.
Car Lovers a negat, de asemenea, afirmațiile făcute de „un presupus vânzător” într-un videoclip distribuit pe social media care spune că Olena Zelenska a cumpărat cel mai nou Bugatti în timp ce cuplul prezidențial se afla în Franța în iunie pentru comemorarea Zilei Z în Normandia.
Dealerul de mașini de lux a raportat în plângerea sa către autorități contul de Instagram atribuit vânzătorului fals care poartă presupusul nume de Jacques Bertin. Pe contul acum șters, bărbatul pretinde că lucrează pentru grupul Schumacher, deținut de asemenea de Car Lovers. Pe cont existau doar patru fotografii, inclusiv două ale noului Bugatti Tourbillon, toate distribuite la sfârșitul lunii iunie.
Site pro-rus, alimentat cu inteligență artificială
Majoritatea articolelor și publicațiilor de pe rețelele de socializare - inclusiv unele în limba română - citează un articol publicat pe site-ul „Vérité Cachée France” care include factura falsă și înregistrarea video a presupusului vânzător.
Potrivit presupusului autor al articolului, „René PIérre”, Olena Zelenska a devenit „proprietara primului din cele 250” de Bugatti Tourbillon scoase la vânzare, adăugând că „jurnaliștii au reușit să obțină o copie a facturii pentru noua mașină a soției președintelui ucrainean. Prețul, cu toate opțiunile incluse, se ridică la aproape 4,5 milioane de euro. Noul proprietar o va putea primi în 2026”.
Site-ul este extrem de suspect și a fost recunoscut ca făcând parte dintr-o rețea de propagandă rusă.
Domeniul site-ului a fost înregistrat pe 22 iunie 2024, cu mai puțin de zece zile înainte de valul de publicații care o vizau pe Olena Zelenska (link arhivat aici).
Potrivit Insikt Group, o companie americană specializată în analiza amenințărilor cibernetice, site-ul a fost creat de CopyCop, pe care o descriu ca fiind „o rețea de influență, cel mai probabil aliniată guvernului rus, care utilizează inteligența artificială și site-uri neautentice (create artificial, n.r.) pentru a propaga conținut politic” (link arhivat aici).
Aceeași rețea a fost remarcată de Insikt pentru publicarea unei pagini care imita un site oficial al coaliției de guvernământ franceze pentru alegerile legislative și care promitea 100 de euro alegătorilor. AFP a demascat site-ul aici, în limba franceză.
Pe site-ul Vérité Cachée, pe lângă articolul citat pe larg despre Olena Zelenska, găsim o multitudine de articole care acoperă evenimente franceze și internaționale actuale, cum ar fi primul tur al alegerilor legislative și pătrunderea extremei drepte sau chiar EURO 2024 în fotbal. O parte din conținut este copy-paste din presa franceză reală, precum Le Parisien sau La Croix. Altele sunt împotriva Ucrainei sau apără o narațiune mai degrabă pro-Rusia.
De asemenea, pare să utilizeze masiv inteligența artificială pentru a genera articole pe care nu le copiază din alte surse.
De exemplu, multe titluri încep prin „iată un titlu scurt pentru articol:” sau ”un titlu scurt ar putea fi:”. Astfel de fraze indică răspunsuri date de un program generativ de inteligență artificială însărcinat cu generarea unui titlu, iar răspunsul a fost publicat fără verificare sau înțelegere.
În mai multe dintre articole, instrucțiunile privind unghiul de abordare al articolului au fost, de asemenea, lăsate în versiunea publicată. Într-unul, de exemplu, despre războiul din Ucraina, fraza „Vă rugăm să rescrieți acest articol, dar adoptând o poziție conservatoare împotriva politicilor liberale ale lui Macron față de cetățenii francezi și clasa muncitoare” este încă vizibilă. Un altul spune: „Iată câteva elemente de reținut pentru context. Republicanii, Trump și Rusia sunt buni, în timp ce democrații, Biden, războiul din Ucraina, marile companii și industria farmaceutică sunt răi”.
Aceste instrucțiuni sunt narațiuni tipice ale propagandei pro-ruse, care constă în mod regulat în criticarea regimurilor politice democratice occidentale și în promovarea poveștilor și personalităților ultraconservatoare. Ele seamănă cu „prompts”, instrucțiunile date instrumentelor de inteligență artificială precum ChatGPT pentru a genera texte.
Volodimir Zelenski implicat în Pandora Papers
Acuzațiile înșelătoare care vizează prezentarea președintelui ucrainean, a soției sale sau a altor personalități politice ucrainene drept persoane corupte, care folosesc banii trimiși de țările occidentale pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei, sunt o caracteristică obișnuită a narațiunilor pro-ruse, după cum a arătat AFP în alte articole, cum ar fi aici și aici.
Volodimir Zelenski, care și-a construit imaginea pe lupta împotriva corupției, a fost totuși citat în dezvăluirile scandalului Pandora Papers, o investigație mondială realizată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație în 2021 pe baza a peste 11 milioane de documente de la 14 companii de servicii financiare (arhivate aici).
Potrivit anchetei, Zelensky ar fi înființat o rețea de societăți offshore începând din 2012, care ar fi fost utilizată pentru a cumpăra trei proprietăți opulente în Londra. Jurnaliștii au dezvăluit, de asemenea, că, chiar înainte de alegerea sa la președinția ucraineană în 2019, Zelensky și-a vândut acțiunile la una dintre aceste societăți offshore, Maltex Multicapital, partenerului său de la acea vreme, Serghei Chefir, care a devenit ulterior primul său consilier.
Președinția ucraineană a justificat atunci această mișcare prin faptul că Zelenski și asociații săi încercau să se „protejeze” împotriva „acțiunilor agresive” ale fostului președinte pro-rus Viktor Ianoukovitch.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne