Acest videoclip nu arată o plajă spaniolă după un festival dedicat protecției mediului

Festivalurile și alte evenimente în aer liber generează cantități mari de deșeuri, care pot fi dificil de gestionat pentru organizatori. La sfârșitul lunii iunie, un videoclip care arată o plajă spaniolă plină de gunoaie a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare în diferite limbi, unii utilizatori ai rețelelor sociale susținând că motivul a fost un festival dedicat problemelor de mediu și conservării naturii. În realitate, videoclipul arată urmările nopții de San Juan, o sărbătoare istorică spaniolă a sosirii verii care nu are nimic de-a face cu protecția mediului. 

Videoclipul care prezintă o plajă nisipoasă plină de diverse tipuri de deșeuri, cum ar fi pungi de plastic goale și sticle de plastic și descris fals ca arătând urmările unui festival dedicat mediului și naturii din Malaga, Spania, a fost distribuit pe scară largă în mai multe limbi, inclusiv română, franceză, portugheză, maghiară și rusă

„Videoclipul arată urmările 'eco-festivalului' în Malaga, Spania. După cum se poate vedea, eco-activiștii au avut grijă de natură fără milă”, spun postările în limba română. 

Image
Captură de ecran a postării de pe Facebook în limba română pe 27 iunie 2024

23 de tone de deșeuri

Videoclipul prezintă litere mari inversate, care par să formeze cuvântul Malagueta. O căutare pe Google Maps confirmă că imaginile au fost filmate pe plaja Malagueta, nu departe de portul Malaga, un oraș din sudul Spaniei (link arhivat aici).

Cu toate acestea, spre deosebire de ceea ce susțin publicațiile virale, imaginile nu au fost filmate în urma unui festival ecologic.

Mulțumită unei căutări video inverse, putem identifica imaginile într-o postare pe Instagram (arhivată aici) distribuită pe 24 iunie 2024 de contul "AndaLimpia", care numește priveliștea ca fiind o „rușine”:  

Image
Captură de ecran a postării de pe contul de Instagram a AndaLimpia, realizată pe 27 iunie 2024

Pe site-ul său, AndaLimpia se descrie ca fiind o „asociație non-profit formată dintr-un grup de voluntari dedicați mediului și protecției acestuia”, ale cărei activități se concentrează pe Malaga și împrejurimi (link arhivat aici).

O mare parte din activitățile sale constă în organizarea de campanii de colectare a deșeurilor din locuri publice, cum ar fi plajele (link arhivat aici). 

Începând cu 24 iunie, asociația a distribuit numeroase imagini ale plajei La Malagueta pe rețelele sale de socializare, deplângând cantitatea de gunoaie de pe plajă.

Image
Captură de ecran făcută de pe contul de Instagram al AndaLimpia pe 27/06/2024

Contactată de AFP, AndaLimpia a confirmat că videoclipul viral a fost într-adevăr filmat de ei luni, 24 iunie, a doua zi după noaptea de San Juan. 

După cum explică site-ul Visit Malaga al consiliului municipal, „orașul întâmpină vara” pe 23 iunie, în noaptea de San Juan. „În timpul acestui festival, este tradițional să mergeți pe plaje pentru a aprinde focuri de tabără și a vă bucura de diferite tradiții”, adaugă acesta (link arhivat aici).

Un alt site al administrației locale despre turismul local scrie: „Noaptea de San Juan este una dintre cele mai magice perioade ale anului în Malaga. Mii de oameni se adună pe plajele orașului cu prosoape și cutii frigorifice pentru a sărbători sosirea verii” (arhivat aici). 

O căutare pe Google a cuvintelor-cheie spaniole referitoare la ecologism și la numele festivalului nu a dat nimic care să indice că ar fi vorba despre un „festival ecologist”. 

În Malaga, festivitățile au avut loc pe plajele orașului, culminând cu tradiționala baie de la miezul nopții, a relatat presa online spaniolă El Confidencial (link arhivat aici). 

Ca în fiecare an, festivitățile de San Juan au atras mii de curioși și, odată cu ele, și partea lor de gunoaie. Potrivit Primăriei Malaga, serviciile municipale de curățenie au îndepărtat 23 de tone de gunoi, cu 38% mai puțin decât în 2023 (link arhivat aici). Municipalitatea a declarat că 227 de agenți au fost mobilizați pentru operațiune. Pagubele produse mobilierului de plajă au fost estimate la 14.000 de euro. 

AFP verifică în mod regulat afirmațiile privind mediul în articole care pot fi citite aici

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne