Aceste fotografii care arată străzile din Paris acoperite de gunoaie au fost generate cu ajutorul AI

Imagini generate de inteligența artificială care arată străzi acoperite de gunoaie în fața unor obiective turistice pariziene au început să se răspândească online în vara anului 2023, unii utilizatori de internet presupunând în mod eronat că imaginile erau fotografii reale ale orașului. Însă, după ce a examinat elementele vizuale din imagini, le-a comparat cu locații din lumea reală și a contactat utilizatorul care a postat inițial imaginile, AFP a reușit să stabilească faptul că imaginile au fost create cu ajutorul unui program de generare de imagini AI.  

„Paris, orașul iubirii”, spun mai multe postări pe Facebook (aici, aici) care arată fotografii cu stăzi acoperite de gunoaie și cu diferite clădiri și monumente  în fundal care seamănă cu locații celebre din capitala franceză, precum turnul Eiffel, Arcul de Triumf sau muzeul Luvru.  

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările înșelătoare de pe Facebook realizată pe 24 august 2023

Imagini selectate din aceeași galerie au fost distribuite și în limbile maghiară, slovacă și cehă cu comentariul „Paris: orașul iubirii”. Unii utilizatori au subliniat că imaginile nu sunt reale, ci au fost generate cu ajutorul inteligenței artificiale, însă alții păreau să creadă că fotografiile sunt autentice. 

AFP a reușit să găsească mai multe indicii care arată că fotografiile din postările virale de pe Facebook au fost generate cu ajutorul inteligenței artificiale. De asemenea, autorul original al fotografiilor a declarat pentru AFP că a creat imaginile cu ajutorul unui program numit MidJourney. AFP a reușit să creeze imagini foarte asemănătoare folosind același instrument. În timpul unei greve a colectorilor de deșeuri din Paris, în martie 2023, au fost surprinse scene reale asemănătoare cu cele care se răspândesc în prezent pe internet, însă imaginile de pe rețelele de socializare nu reprezintă evenimente le reale.

Indiciile vizuale indică o generare a inteligenței artificiale 

În timp ce modelele moderne de generare a imaginilor, denumite în mod colocvial inteligență artificială sau inteligență artificială, pot crea imagini care seamănă cu fotografii reale, există adesea multe detalii care le diferențiază. AFP a publicat un ghid general pentru a ajuta la identificarea imaginilor generate de AI. 

La prima vedere, o imagine generată de inteligența artificială ar putea părea autentică, însă, dacă ne uităm la detalii, putem găsi semne care să ne avertizeze, cum ar fi fețe distorsionate, persoane cu membre sau degete în plus, obiecte care se contopesc unele cu altele sau semne care fie sunt ilizibile, fie nu există în lumea reală.

Privind imaginea cu clădirea care seamănă cu turnul Eiffel, se pot identifica imediat multe indicii care arată că este o imagine generată de inteligența artificială: un aparent semn de circulație care este de fapt ilizibil (albastru), un semicerc care seamănă cu un semn de circulație care se îmbină cu un perete (verde), un om fără picioare (portocaliu): 

Image
Una dintre imagini care s-a răspândit online fără context. Captura de ecran a fost realizată pe 7 august 2023. Marcajele au fost adăugate de AFP

O imagine mai de aproape care arată aparentul semn de circulație care dispare în interiorul unui zid:

Image
O parte din imaginea care se răspândește pe internet, decupată de AFP

După ce a observat aceste indicii, AFP a continuat să investigheze originea imaginii. Un comentariu sub una dintre postările din Ungaria a făcut legătura cu o pagină de Facebook numită „Nik Art”. Site-ul postează în mod regulat diferite imagini generate de inteligența artificială, cum ar fi imagini cu oameni care își fac selfie-uri cu extratereștrii. „Nik Art este un loc în care imposibilul devine posibil”, arată imaginea de antet a paginii. 

Pagina de Facebook a postat într-adevăr o galerie cu titlul „Paris: orașul iubirii” pe 30 iulie, care include imaginile care s-au răspândit într-un context înșelător pe rețelele de socializare. Dacă ne uităm la imaginile din galerie, se pot găsi indicii similare care arată că au fost generate de AI: oamenii au fețele distorsionate și există semne de circulație neclare și inexistente. În plus, scrisul de pe indicatoare și de pe copertinele magazinelor este ilizibil:  

Image
Imaginile s-au răspândit online fără context, așa cum au fost găsite pe pagina de Facebook a lui Nik Art. Capturi de ecran realizate pe 7 august 2023. Marcaje adăugate de AFP.

Imaginile nu corespund cu locațiile din realitate

Deși multe dintre imagini seamănă cu locuri de interes din capitala franceză, acestea nu corespund exact cu cele din realitate. 

Două dintre imaginile din galeria lui Nik Art prezintă o clădire care seamănă cu un monument emblematic al Parisului: Arcul de Triumf (link arhivat aici). Pe una dintre versiunile generate de inteligența artificială ale Nik Art, Arcul de Triumf poate fi văzut la capătul unui bulevard larg, înconjurat de lămpi stradale cu două capete și de ceea ce pare a fi un gard viu înalt. 

Image
Una dintre imaginile cu AI care se răspândesc online fără context. Captură de ecran realizată pe 8 august 2023

Având în vedere unghiul monumentului, strada reprezentată ar trebui să fie fie Champs Elysées sau Avenue de la Grande Armée, de o parte și de alta a Arcului. Se pot găsi cu ușurință imagini ale Arcului pe Google Street View din aceste două locații și se poate vedea că, în realitate, împrejurimile monumentului arată foarte diferit.

AFP a aruncat o privire asupra monumentului din ambele părți, alegând imagini Street View din iulie 2019, astfel încât vegetația este verde ca pe imaginile generate de AI de mai sus. Dar chiar și după aceea, felinarele și copacii sunt foarte diferite, iar drumurile de pe ambele părți sunt mai largi, au benzi pictate pe ele și sunt ocupate de mașini. De asemenea, în versiunea generată de AI există o statuie care nu poate fi găsită în realitate. 

Image
Arcul de Triumf din două unghiuri pe Google Street View. Capturi de ecran realizate pe 7 august 2023

În imaginea deja menționată mai devreme, turnul Eiffel se află la capătul unei străzi înguste și, deși există câteva străzi care înconjoară turnul din care acesta este vizibil (link arhivat aici), dimensiunile sunt foarte diferite de cele din imaginile generate de AI.

În mod similar, comparând imaginea care prezintă o clădire asemănătoare piramidei de la Louvre cu omologul său din viața reală se pot observa multe diferențe, de exemplu în ceea ce privește amplasarea clădirilor, numărul de piramide vizibile și natura pavajului:

Image
Una dintre imaginile generate de inteligența artificială (stânga) și locația reală a piramidei Louvre pe Google Street View (dreapta). Capturi de ecran realizate pe 7 august 2023

O altă imagine din galerie arată o clădire asemănătoare cu catedrala Notre Dame, cu acoperișul și turnul intacte, dar în realitate clădirea a suferit un incendiu devastator în 2019 și este încă în reconstrucție. După cum se poate observa din imaginea reală, turnul din lemn „fleche” sau „săgeată” a fost distrus în incendiu, dar este încă vizibil în imaginea generată de AI: 

Image
Imaginea generată de AI și o fotografie reală a Catedralei Notre Dame. Captură de ecran realizată pe 7 august 2023 (AFP / BERTRAND GUAY)

De asemenea, dacă ne uităm pe Google Street View se poate observa că, în realitate, catedrala și împrejurimile sale arată foarte diferit. De exemplu, nu există un rând de clădiri imediat în dreapta, deoarece catedrala se află lângă râul Sena. Copacii din dreapta lipsesc, de asemenea, din imaginea generată de AI:

O altă imagine din galerie arată o clădire asemănătoare Bazilicii Sacré-Cœur (link arhivat aici), o altă clădire emblematică a Parisului, situată la capătul unei străzi înguste. Dar, în realitate, această perspectivă este imposibilă, deoarece un set lung de scări duce până la fațada bazilicii reale:

Image
Una dintre imaginile lui Nik Art care se răspândește online și fără context (stânga) și clădirea actuală din Google Street View (dreapta). Capturi de ecran realizate pe 7 august 2023.

Creatorul confirmă că imaginile au fost create cu ajutorul AI 

AFP a reușit să ia legătura cu administratorul paginii de Facebook Nik Art pe site-ul de socializare pe 7 august 2023. Proprietarul paginii a răspuns la întrebarea AFP cu privire la proveniența imaginilor spunând că acestea au fost „realizate cu MidJourney”, un instrument de generare de imagini care utilizează inteligență artificială.

Oamenii pot accesa MidJourney prin intermediul unei platforme de mesagerie numită Discord. Creatorul imaginilor a trimis către AFP câteva capturi de ecran de pe Discord, care arată imaginile (unele nu fac parte din galeria publicată pe Facebook) și intrările de text (sau așa-numitele „prompts”) care au fost introduse în AI ca bază pentru generarea imaginilor. Un generator de imagini AI va încerca să creeze imagini care să corespundă descrierii introduse de utilizator. 

Image
Indicațiile și imaginile generate pe serverul Discord MidJourney. Imaginile au fost trimise către AFP de către administratorul paginii de Facebook Nik Art.

Folosind datele de intrare de text, AFP a reușit să genereze o imagine foarte asemănătoare cu cele care se răspândesc online folosind MidJourney:

Image
Imagini generate de AI create de AFP cu ajutorul MidJourney pe 7 august 2023, folosind aceleași indicații folosite de Nik Art pentru a crea imaginile care se răspândesc online. Filigranul a fost adăugat de AFP.

La fel ca în cazul imaginilor virale, imaginile generate de AFP par autentice la prima vedere, dar la o privire mai atentă se poate observa că există același tip de detalii neobișnuite, iar locațiile nu corespund cu mediul înconjurător din viața reală. 

Gunoaie pe străzile din Paris 

Deși imaginile în cauză nu sunt reale, scene similare au fost într-adevăr surprinse în martie 2023 la Paris, în timpul grevei colectorilor de deșeuri. În timp ce colectorii de deșeuri au intrat în grevă din cauza unei reforme a pensiilor, peste 10.000 de tone de deșeuri necolectate s-au adunat pe străzile capitalei franceze.  

AFP a realizat, de asemenea, videoclipuri și fotografii cu grămezile de deșeuri din Paris:

Image
O femeie trece pe lângă o grămadă de saci de gunoi în timpul unei greve a colectorilor de deșeuri din Paris, pe 20 martie 2023 (AFP / LUDOVIC MARIN)

Situația a fost rezolvată după trei săptămâni, când gunoiul a fost ridicat de pe străzi. 

AFP a demontat mai multe imagini generate de inteligența artificială care au fost răspândite online ca fiind fotografii reale, cum ar fi acestea care l-ar fi arătat pe Julian Assange.  

 
Articolul a fost inclus în rubrica „Inteligența artificială”.
29 aprilie 2024 Articolul a fost inclus în rubrica „Inteligența artificială”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne