Această filmare îl arată pe bodyguardul personal al președintelui Zelenski, nu pe dublura sau clona sa

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Contrar afirmațiilor false și înșelătoare care circulă pe rețelele de socializare, un bărbat fotografiat recent alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski este garda sa de corp, nu dublura sau clona sa secretă. Potrivit unor postări online, bărbatul ar fi fost surprins „accidental” de camerele de televiziune în timpul recentei vizite surpriză a președintelui american Joe Biden la Kiev, ceea ce ar fi dezvăluit existența a „doi Zelenski”. Cu toate acestea, existența bărbatului nu este un secret, iar alte înregistrări din același moment arată diferențe clare între el și Zelenski. Numele celuilalt bărbat este Maksym Donets și a fost fotografiat în public cu președintele ucrainean în calitate de gardă de corp al acestuia încă din 2019.

„Televiziunea poloneză a arătat accidental nu un Zelenski... ci doi Zelenski deodată! Uitați-vă în spatele lui Zeli când merge cu Biden”, spune această postare pe Facebook din 25 februarie 2023, distribuită de peste 350 de ori de atunci.

Postarea include o înregistrare video cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski urcând scările cu Joe Biden în interiorul palatului prezidențial pe 20 februarie, în timpul vizitei surpriză a președintelui american la Kiev. Alte postări (aici, aici) care prezintă capturi de ecran ale videoclipului susțin în mod explicit că bărbatul din fundal este dublura sau clona lui Zelenski.

Afirmații similare au fost distribuite și în alte limbi, cum ar fi spaniolă și engleză, precum și de către prezentatorul TV și propagandistul rus pro-Kremlin Vladimir Solovyov pe canalul său Telegram.

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 28 februarie 2023

La prima vedere, în imaginile de pe canalul de televiziune polonez, cei doi bărbați par într-adevăr să aibă o constituție și o îmbrăcăminte asemănătoare. Cu toate acestea, alte imagini de mai bună calitate din acea zi arată mai clar diferențele dintre cei doi bărbați.

Urmărirea imaginilor

Imaginile folosite în postările de pe rețelele de socializare provin de la cotidianul polonez de tip tabloid Fakt, unul dintre cele mai bine vândute ziare din țară. Logo-ul lor poate fi observat în colțul din stânga-jos și din dreapta-sus. Videoclipul a fost filmat pe 20 februarie, în timpul vizitei președintelui american Joe Biden la Kiev, cu câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei, pe 24 februarie 2022, unde s-a întâlnit cu Zelenski.

În timpul vizitei sale, Biden s-a întâlnit cu Zelenski la Palatul prezidențial Mariinsky, a vizitat Mănăstirea Sfântul Mihail cu Domul de Aur și a trecut pe la Ambasada SUA din Kiev. Înregistrarea video distribuită online este realizată la palatul prezidențial.

O căutare pe canalul de Youtube al Fakt a găsit filmarea originală, în care bărbatul prezentat de postările de pe rețelele de socializare ca fiind o dublură sau o clonă poate fi văzut în fundal în diferite cadre, de exemplu aici la 0:21. Secvența exactă poate fi văzută la o calitate mult mai bună începând de la 0:30.

AFP s-a aflat, de asemenea, la fața locului în timpul vizitei lui Biden. Imagini similare filmate de reporterul nostru pot fi văzute la începutul acestui videoclip.

Examinând mai atent aceste imagini ale scenei, putem vedea că bărbatul care stă în spatele lui Zelenski este, de fapt, Maksym Donets, șeful securității personale a lui Zelenski.

Președintele Joe Biden (stânga) este condus pe scări de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la sosirea sa la Palatul Mariinsky din Kiev, pe 20 februarie 2023. ( POOL / Evan VUCCI)
Președintele Joe Biden (stânga) este condus pe scări de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la sosirea sa la Palatul Mariinsky din Kiev, pe 20 februarie 2023. ( POOL / Evan VUCCI)

 

 

Diferențele dintre cei doi bărbați sunt mai evidente atunci când mărim imaginea, de exemplu, Donets poartă pantaloni și pantofi de culori diferite și are trăsături faciale diferite:

Captură de ecran de pe forumul AFP care arată un prim-plan al gărzii de corp a președintelui Volodimir Zelenski's, Maksym Donets, realizată pe 28 februarie 2023

Donets poate fi văzut, de asemenea, în mai multe cadre (la 0:20, la 0:33, la 0:43) în acest reportaj al AFP care relatează despre vizita lui Biden - este clar că este același bărbat care apare în fundalul fotografiei de pe scări.

Donets poate fi văzut, de asemenea, în partea dreaptă a fotografiei de mai jos, realizată în fața Catedralei Sfântul Mihail în timpul vizitei lui Biden la Kiev, pe 20 februarie 2023.

Președintele american Joe Biden (centru-stânga) se plimbă împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru-dreapta) la Catedrala cu Domul de Aur Sfântul Mihail în timpul unei vizite neanunțate, la Kiev, pe 20 februarie 2023. ( POOL / Evan VUCCI)

Jurnalistul BBC Shayan Sardarizadeh, care relatează despre dezinformare și teorii ale conspirației, a precizat, de asemenea, într-un răspuns adresat personalității online americane de extremă dreapta și cunoscut conspiraționist Stew Peters, că bărbatul văzut în imagini este Donets, subliniind că acesta nu seamănă „absolut deloc cu Zelenski”.

Fotografiați frecvent împreună din 2019

Contrar afirmațiilor conform cărora existența lui Donets este cumva un secret, numirea sa a fost anunțată în 2019 și a fost relatată de presa internațională. Prin urmare, prezența sa în imaginile din timpul vizitei lui Biden nu este un „accident”, așa cum este sugerat în postări. Într-adevăr, Donets a fost văzut în mod constant în public alături de Zelenski, în special în 2022, în timpul multor călătorii de lucru ale președintelui ucrainean.

Imaginile pot fi văzute pe site-ul administrației prezidențiale, de exemplu în timpul unei călătorii de lucru a președintelui în regiunea Harkov, pe 29 mai 2022.

Captură de ecran preluată de pe site-ul oficial al președintelui Ucrainei realizată pe 28 februarie 2023

Donets a fost de asemenea prezent, de exemplu, la deplasarea președintelui în regiunile Mykolaiv și Odesa, pe 18 iunie 2022.

Captură de ecran preluată de pe site-ul oficial al președintelui Ucrainei realizată pe 28 februarie 2023

Șeful serviciului de securitate al președintelui a fost văzut, de asemenea, alături de Zelenski în timpul unei călătorii în regiunea Odesa, pe 29 iulie 2022.

Captură de ecran preluată de pe site-ul oficial al președintelui Ucrainei realizată pe 28 februarie 2023

În noiembrie 2022, Ilta-Sanomat, unul dintre cele mai importante ziare tabloide din Finlanda, a relatat, de asemenea, despre mai multe cazuri în care Donets a fost fotografiat în public cu Zelenski de la numirea sa.

Mai multe fotografii disponibile publicului din articol îl arată pe Donets în apropierea sau alături de Zelenski, inclusiv în timpul unei vizite în orașul eliberat Kherson și în orașul eliberat Bucha, în apropiere de Kiev, în aprilie anul trecut.

Președintele Volodimyir Zelenski se plimbă în orașul Bucha, la nord-vest de capitala ucraineană Kiev, pe 4 aprilie 2022. Garda sa de corp poate fi văzută în spatele său, în stânga. ( AFP / Ronaldo SCHEMIDT)

„Donets este rareori văzut lângă președinte în interior, dar de îndată ce Zelenski se deplasează afară și în condiții mai periculoase, însuși șeful serviciului de securitate îl urmează la cel puțin câțiva pași”, scrie ziarul.

Există chiar și pagini de fani dedicate lui Donets pe Instagram și TikTok, cea din urmă având peste 280,000 de urmăritori.

3 martie 2023 Actualizat pentru a înlocui textul în limba engleză publicat din greșeală cu prima imagine.
Conflictul ucrainean-rus