Papa Francisc și alți participanți asistă la sesiunea plenară a celui de-al VII-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale la Palatul Păcii și Reconcilierii din Nur-Sultan, pe 14 septembrie 2022 ( AFP / Filippo MONTEFORTE)

Liderii religioși nu au proclamat Chrislam ca fiind noua religie a lumii

Cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale a avut loc în perioada 14-15 septembrie 2022 în Kazahstan. În cadrul evenimentului, reprezentanți ai creștinismului, islamului și iudaismului, printre alte religii, au făcut apel la „pace și dialog între religii, culturi și civilizații”. Cu toate acestea, mii de utilizatori ai rețelelor de socializare susțin că evenimentul s-a încheiat cu stabilirea „Chrislamului” ca „religie oficială mondială”. Deși o mișcare religioasă minoritară din Nigeria poartă acest nume, aceasta nu este menționată în declarația finală a Congresului.

„Este oficial, Chrislam este acum Religia Mondială. Conduși de Papa Francisc, liderii religiilor lumii adoptă oficial documentul de fraternitate umană la al 7-lea Congres”, spune această postare pe Facebook din 20 septembrie 2022, împărtășită de câteva zeci de ori de atunci. Afirmații similare au fost postate și aici.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările de pe Facebook realizată pe 28 septembrie 2022

Afirmațiile au fost, de asemenea, distribuite și în alte limbi, precum engleză, franceză, portugheză și spaniolă.

Confuzie de evenimente și documente

Articolele distribuite pe rețelele de socializare au confundat „Documentul privind fraternitatea umană” cu cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Postările sugerează că o presupusă nouă religie numită „chrislam”a fost creată prin intermediul unui document privind fraternitatea umană chiar la acel congres.

Documentul Frăției Umane a fost semnat pe 4 februarie 2019 de Marele Imam Ahmad Al-Tayyeb și Papa Francisc, în timpul primei vizite a capului Bisericii în Peninsula Arabică.

În document putem citi: „În numele lui Dumnezeu și a tot ceea ce s-a spus până acum; Al-Azhar al-Sharif și musulmanii din Orient și Occident, împreună cu Biserica Catolică și catolicii din Orient și Occident, declară că acceptă cultura dialogului ca o cale; cooperarea reciprocă ca un cod de conduită; înțelegerea reciprocă ca metodă și standard”.

În ianuarie 2022, judecătorul Mohamed Abdel Salam, secretarul general al Comitetului Superior al Fraternității Poporului, a publicat un articol care dezminte zvonurile despre presupusa religie numită „chrislam”.

„Unele partide și mijloace de informare în masă - din lumea occidentală și arabă - au luat în vizor acest proiect nobil (Documentul Fraternității Umane, n.r.), susținând în mod fals că inițiativa este o încercare de a uni toate credințele abrahamice și de a promova «o singură religie mondială». Unii chiar au numit acest proiect al nostru «chrislam» (un idiom care combină numele creștinismului și al islamului într-un mod care denigrează ambele religii)”, a spus el.

Islamul la Congresul liderilor religioși?

Congresul liderilor religiilor mondiale și tradiționale are loc o dată la trei ani. Cea de-a șaptea ediție a acestuia a avut loc în Kazahstan la mijlocul lunii septembrie 2022, unde s-au reunit reprezentanți ai islamului, creștinismului, iudaismului, budismului, shintoismului, taoismului și ai altor religii.

Nici pe site-ul evenimentului, nici în arhivele reuniunilor anterioare, care au început în 2003, nu există vreo mențiune despre „Chrislam”.

De asemenea, în documentul oficial al reuniunii nu se face nicio referire la o presupusă „religie mondială”. În schimb, participanții la eveniment s-au angajat să lucreze „pentru pace și dialog între religii, culturi și civilizații”. Ei au menționat, de asemenea, că pluralismul este „o expresie a înțelepciunii lui Dumnezeu” și că „orice constrângere cu privire la o anumită religie și doctrină religioasă este inacceptabilă”.

Nici măcar Papa Francisc, în discursul său de la finalul Congresului, nu a menționat vreo nouă religie.

Image
Papa Francisc participă la încheierea celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale la Palatul Păcii și Reconcilierii din Nur-Sultan, pe 15 septembrie 2022. ( AFP / Filippo MONTEFORTE)

Marele Imam Ahmed al-Tayyeb a respins, de asemenea, zvonurile în timpul discursului său de la cel de-al 7-lea Congres. „Atunci când pledez pentru prioritatea pacificării între savanții și personalitățile religioase, nu mă refer deloc la fuziunea religiilor într-o singură religie. Un astfel de apel nu poate fi acceptat de nicio persoană sănătoasă sau de niciun credincios al vreunei credințe. Cred că ideea de a uni religiile într-una singură este distructivă pentru toate religiile, deranjantă pentru rădăcinile lor și - în cel mai bun caz - o fantezie inimaginabilă, departe de realitate”, a declarat el.

Unele articole susțin că „sediul central al bisericii” (krislama) ar urma să fie amplasat pe o insulă artificială din Dubai și indică, în mod contradictoriu, proiectul „Casa familiei abrahamice” din Abu Dhabi (nu Dubai). Departe de a unifica religiile, proiectul include trei clădiri distincte pentru o moschee, o biserică și o sinagogă.

„«Casa familiei lui Abraham» este un simbol al respectului pentru diversitatea religioasă și caracterul unic al fiecărei religii - nu este o încercare de a diminua diferențele religioase sau de a dilua unicitatea fiecărei religii”, a scris judecătorul Mohamed Abdel Salam în editorialul său din 2022.

Chrislam în Nigeria

O mișcare religioasă numită „chrislam” există într-adevăr - a luat naștere în anii 1970 în Lagos, fosta capitală a Nigeriei, și încearcă să combine elemente ale principalelor tradiții religioase ale țării: Islamul și creștinismul.

Niciun lider al acestei mișcări nu se află pe lista de vorbitori la congresul publicat pe 12 septembrie 2022.

Profesorul Corey Williams de la Universitatea Leiden din Olanda, care este specializat în antropologie și studii creștine, remarcă faptul că chrislamul încorporează tradițiile africane.

„Din punct de vedere ritual, această fuziune de tradiții este fascinantă și exprimă o încercare simultană de a sfida și reinventa granițele religioase convenționale, încercând în același timp să păstreze și să construiască un consens între tradiții”, spune Williams.

Cu toate acestea, nu este foarte populară. Într-un articol din 2016, cu titlul: „Unitate prin diversitate: Un studiu de caz al chrislamului în Lagos”, profesorul Marloes Janson de la Școala de Studii Orientale și Africane de la Universitatea din Londra explică faptul că chrislamul din Nigeria nu este la fel de popular ca, de exemplu, multe organizații musulmane sau mișcarea penticostală.

Janson crede că islamul este mai degrabă un mod de viață decât o inițiativă de dialog interreligios: „Mai degrabă decât un dialog interreligios, misiunea fondatorilor chrislamului este de a combina ritualurile creștine și musulmane pentru a induce așa-numita eliberare în adepții lor, exprimată prin succes, bogăție și sănătate”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne