Acest videoclip care arată o acțiune anti-UE la Roma nu este recent, a fost realizat în 2013

Un videoclip vechi care arată un protest anti-UE a unui grup neofascist a început să fie distribuit în postările de pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii septembrie 2022 în mai multe țări, sugerând că este recent, în timp ce extrema dreaptă tocmai a câștigat alegerile legislative din Italia. Cu toate acestea, acest videoclip a fost scos din context. Dacă arată activiști de extremă dreaptă care dă jos un steag european, filmarea datează de fapt din 2013.

„În Italia, steagul UE a fost îndepărtat și steagul Italiei a fost agățat. Urmează ca Ursula von der Leyen să activeze «instrumentele» folosite și în cazul Poloniei și al Ungariei, așa cum a amenințat într-un interviu”, spune această postare pe Facebook din 25 septembrie 2022, publicată cu puțin timp înainte ca o coaliție de dreapta condusă de partidul de extremă dreapta Frattelli d'Italia al Georgiei Meloni să câștige alegerile legislative din Italia.

În postare este distribuită o înregistrare video care arată un grup de persoane în fața unei clădiri din Roma, iar una dintre ele se urcă pe balconul acesteia și rupe steagul european înainte de a-l arunca la pământ. Pe filmare se pot auzii oamenii scandând în italiană: „Italia, Nazione, Rivoluzione”.

Videoclipul a fost postat cu aceste afirmații în România mai întâi pe Telegram aici. De asemenea, este distribuit și în alte limbi, cum ar fi greacă și bulgară.

„Nu uitați ca acest UE se va duce dracului cât de curând!!!!”, spune un comentariu la una dintre postările care distribuie videoclipul. „Am înțeles că, astăzi, in Italia sunt alegeri. Sa vedem daca macaronarilor le-a venit mintea la cap, oricum, o parte dintre ei tot prosti au rămas!”, spune un alt comentariu.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările de pe Facebook realizată pe 27 septembrie 2022

În postări, utilizatori par să facă referire la un comentariu al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus pe 22 septembrie că UE are „instrumente pentru a face față Italiei dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă” - dacă extrema dreaptă ar câștiga alegerile.

Aceste declarații au declanșat reacții puternice în rândul extremei-dreapte italiene și un protest a fost organizat de partidul Liga pe 23 septembrie, în fața birourilor Comisiei Europene de la Roma. La protest a participat și Matteo Salvini, liderul partidului. Un videojurnalist AFP care a fost prezent la protest a spus că atmosfera a fost foarte calmă și nu a văzut niciun steag UE dat jos.

În schimb, videoclipul pe care îl verificăm este vechi și a fost scos din contextul său original. Dacă chiar arată o acțiune care a avut loc în fața birourilor Comisiei Europene de la Roma, ea datează de fapt din 2013 și nu are nicio legătură cu actualul președinte al Comisiei Europene sau cu alegerile legislative italiene din 25 septembrie.

Un videoclip din decembrie 2013

O căutare inversă a imaginilor video ne-a permis să găsim două videoclipuri similare pe Youtube aici și aici. Secvența videoclipului distribuit pe Facebook este vizibilă de la minutul 2:23 și respectiv minutul 2:30 a videoclipurilor de pe Youtube.

Ambele videoclipuri au fost publicate în 2013, pe 15 și 19 decembrie. Cel din 19 decembrie a fost postat de „CasaPound”, un grup neofascist activ în Italia din 2003, care revendică acțiunea „pentru suveranitatea națională și monetară” și explică faptul că aceasta s-a petrecut pe 14 decembrie 2013. Videoclipul postat pe 15 decembrie a fost folosit într-un articol al presei franceze Franceinfo despre acest grup de extremă dreapta.

Acțiunea vizibilă în videoclip a fost relatată și de Reuters pe 14 decembrie 2013. Aceasta atribuie acțiunea către „CasaPound”.

„CasaPound” este un grup neofascist cunoscut în Italia pentru ocuparea ilegală a unor clădiri din Roma și pentru „acțiunile” sale față de familiile sărace, dar și pentru pozițiile sale anti-imigrație și anti-globalizare.

Așadar, este vorba, într-adevăr, de o acțiune care a avut loc în fața reprezentanței Comisiei Europene de la Roma, dar în 2013 și nu în urma unei declarații a Ursulei von der Leyen, care nu se afla la conducerea Comisiei Europene la acel moment.

O căutare de cuvinte cheie în limba italiană pe principalele motoare de căutare nu arată niciun rezultat despre un eveniment recent „CasaPound” la Roma. Ultima mențiune a unei demonstrații a acestei grupări datează din 20 mai 2022, când i s-a refuzat accesul în Piazza di Santa Maria Maggiore din Roma.

Reformele economice ale lui Draghi

Comisia Europeană a declarat pe 26 septembrie că speră să aibă o relație constructivă cu următorul guvern din Italia. Comisia, executivul UE, lucrează, în principiu, „cu guvernele care ies din alegeri”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Eric Mamer, în cadrul unui briefing de presă. „Nu este diferit în acest caz. Bineînțeles că sperăm că vom avea o cooperare constructivă cu noile autorități italiene”, a adăugat el.

Noul executiv va prelua de la cabinetul de uniune națională condus din ianuarie 2021 de Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), chemat la căpătâiul celei de-a treia economii din zona euro îngenuncheată de pandemie.

Mario Draghi negociase cu Bruxelles-ul acordarea unui ajutor financiar de aproape 200 de miliarde de euro Italiei, în schimbul unor reforme economice și instituționale profunde. Acest acord a fost considerat de unii italieni drept un alt „diktat” impus de UE.

Draghi declarase în august că noul guvern va trebui să respecte promisiunile de reformă făcute la Bruxelles și să rămână „în centrul UE și al alianțelor internaționale”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne