Videoclipul care arată o „păpușă Ken însărcinată” este satiră

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip satiric care glumește pe seama creării unei noi „păpuși Ken însărcinate” a fost distribuit de sute de ori pe rețelele de socializare de la începutul lunii iunie 2022. Acest lucru este, însă, înșelător. Mattel, producătorul lui Barbie și al partenerului său masculin Ken, confirmă că nu a creat acest produs. Videoclipul a fost creat de un site care produce satiră și nu este o reclamă pentru jucării pentru copii.

„Copiii trebuie educați de mici în spiritul Marii Revoluții Sexualiste”, spune această postare de pe Facebook din 11 iunie 2022, care a fost distribuită de zeci de ori de atunci. Postarea conține un videoclip de peste un minut care arată ca o reclamă televizată, cu o voce suprapusă care spune: „Nou de la Mattel: prietenul lui Barbie primește o schimbare de look foarte necesară și mult mai incluzivă”.

Un cântec îl prezintă apoi pe așa-numitul „Ken cel însărcinat”: „Este un bărbat cu un copil, este cu siguranță un bărbat și nu o doamnă”. Videoclipul a mai fost postat aici și aici

Capturi de ecran din videoclip au fost și ele distribuite pe Facebook (aici, aici și aici), cu un comentariu pe care scrie: „Producătorul Barbie introduce păpușa Ken însărcinat, în aplauzele progresiștilor”. Secțiunile de comentarii de la postări arată, de asemenea, că unii oameni sunt furioși și cred că acesta este un produs real al producătorului de jucării.

Captură de ecran a uneia dintre postările înșelătoare de pe Facebook realizată pe 21 iunie 2022

Videoclipul a fost, de asemenea, intepretat ca fiind o reclamă autentică la jucării și în alte limbi, cum ar fi olandeză, germană, spaniolă și bulgară, în timp ce utilizatorii susțin că jucăria a fost lansată pentru a „sărbători Pride Month”.

În timpul „Pride Month”, comunitățile LGBTQ+ din întreaga lume sărbătoresc libertatea și incluziunea. 

Mattel confirmă că nu vinde o „păpușă masculină însărcinată” 

Barbie și Ken sunt figurine de jucărie produse de producătorul american de jucării Mattel. La solicitarea unui comentariu cu privire la acest videoclip, un purtător de cuvânt a confirmat pe 15 iunie 2022 pentru AFP că: „Păpușa masculină însărcinată nu este un produs Mattel”. 

O căutare pe site-ul producătorului nu a găsit nici un produs comparabil. 

Videoclipul provine de pe un site satiric 

O căutare pe Google pentru „Ken însărcinat” arată că originea videoclipului a fost site-ul „The Babylon Bee”, care se descrie ca prezentând „știri false în care poți avea încredere” și „cel mai bun site de satiră din lume”.

Videoclipul a fost încărcat pe canalul lor de YouTube pe 7 iunie 2022. Similar cu unele dintre postările de pe rețelele de socializare, descrierea susține că: „Pentru a sărbători «Pride Month», Mattel a lansat prima păpușă a unui bărbat însărcinat din istorie”. Publicația nu dezvăluie dacă videoclipul este un material satiric sau nu, însă canalul este cunoscut pentru crearea de conținut satiric. 

Cu toate acestea, mai multe scene violente din videoclip arată, de asemenea, că nu este vorba de o reclamă autentică a Mattel. Unul dintre exemple ar fi acela că păpușa Ken o plesnește pe Barbie de mai multe ori peste față la jumătatea videoclipului.

Barbie se îndreaptă spre mai multă incluziune 

În timp ce păpușa de sex masculin însărcinată nu este produsă de Mattel, Barbie a făcut alte schimbări în ultimii ani pentru a deveni mai incluzivă. Exemplele includ păpuși cu diferite tipuri de corp, culori ale pielii și dizabilități. Barbie a lansat, de asemenea, o păpușă transgender în mai 2022, modelată după actrița Laverne Cox.

Pe site-ul său, producătorul Mattel admite că: „Barbie recunoaște importanța reprezentării și se angajează să conceapă produse care să reflecte mai bine lumea pe care o văd copiii de astăzi și să facă eforturi pentru a inspira următoarea generație”.  

Traducerea și adaptarea