O fotografie realizată pe 12 ianuarie 2021 arată un câmp de grâu în curs de recoltare la o fermă de lângă Inverleigh, la aproximativ 100 km vest de Melbourne ( AFP / William WEST)

Proiectul de lege privind agricultura nu le interzice australienilor să-și „cultive propria hrană”

Postări pe rețelele de socializare distribuite de sute de ori de la începutul lunii mai 2022 susțin că o lege propusă în statul australian Victoria va interzice oamenilor să își „cultive propria hrană”. Totuși, acest lucru este fals. Proiectul de lege, care este încă în dezbatere în Parlamentul din Victoria și care are ca scop sprijinirea sectorului agricol, nu conține nicio astfel de prevedere, iar departamentul agricol din Victoria a dezmințit această afirmație.

„Sper că nu ați uitat: în Australia a început primul experiment și ceea ce se implementează acolo se dorește implementat la nivel mondial. Ei bine, în Australia urmează să fie votată o lege care interzice populației să își cultive propriile plante. Scuza: securitatea biologică (adică plantele tale ar putea infecta plantele lor; filozofie Monsanto)”, spune o postare din 9 mai 2022 distribuită de peste 200 de ori de atunci.

Postarea conține o captură de ecran a unei postări de pe Twitter din 5 mai 2022 a unui cont numit Apex World News, care susține că: „Premierul Dan Andrews adoptă un proiect de lege care interzice oamenilor să își cultive propria hrană. Legea de modificare a legislației agricole 2022 a avut a doua audiere în Parlament. Biosecuritatea este declarată ca fiind motivul modificărilor”.

Capturi de ecran ale mesajului de pe Twitter au fost, de asemenea, postate aici și aici și s-au răspândit pe Facebook și în Australia - aici și aici - precum și în Statele Unite și Franța.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 19 mai 2022

Afirmația i-a supărat pe utilizatorii români ai rețelelor sociale: „Cine controlează mâncarea controlează populația. Vor sa depindem cât mai mult de ei sa fim la mila lor... și vor reuși dacă credem ca în minciunile lor”, spune un comentariu. „Asta e grav”, citește un altul. Totuși, afirmația este falsă.

Legea agriculturii

Postările se referă la proiectul de lege privind modificarea legislației agricole 2022, care era încă în dezbatere în Parlamentul din Victoria pe 19 mai 2022. Proiectul de lege intenționează să modifice unsprezece legi, dintre care unele datează din anii 1980 și 1990, care acoperă diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv controlul bolilor animalelor și pesticidele.

Legislația, care este disponibilă în întregime pe site-ul guvernului din Victoria, nu conține deocamdată nicio referire la împiedicarea oamenilor de a-și cultiva propria hrană.

„Globalizarea și extinderea comerțului au crescut expunerea statului Victoria la riscurile de biosecuritate și au crescut rata noilor incursiuni în stat. Modificările creează noi infracțiuni și impun noi cerințe pentru a aborda aceste riscuri”, a explicat pe 6 aprilie 2022 Jacinta Allan, liderul Camerei Deputaților din Victoria.

Proiectul de lege le permite ofițerilor autorizați să intre pe terenuri în vederea efectuării unor inspecții, cum ar fi investigarea sursei unei contaminări chimice.

Ministerul Agriculturii din Victoria a precizat, într-o pagină dedicată care răspunde la „dezinformările” de pe rețelele de socializare, că proiectul de lege va „contribui la protejarea securității alimentare, a siguranței alimentare și a accesului la piețele de export”. „Modificările nu vor duce la distrugerea culturilor și nici nu vor împiedica oamenii să-și cultive propria hrană”, a explicat ministerul.

Image
Un lan de orz în curs de recoltare la o fermă de lângă Inverleigh, la aproximativ 100 km vest de Melbourne, pe 14 decembrie 2020 ( AFP / William WEST)

Un purtător de cuvânt al guvernului victorian a declarat pentru AFP pe 13 mai 2022 că: „Nimeni nu va fi împiedicat să își cultive propria hrană ca parte a acestor schimbări, care sunt concepute pentru a sprijini sectorul agricol, care valorează 17,8 miliarde de dolari australieni pentru economia statului în fiecare an și susține 67,100 de locuri de muncă”.

Legislație „interpretată greșit”

Federația Fermierilor din Victoria (Victorian Farmers Federation - VFF), un grup de lobby care reprezintă fermierii din acest stat, a afirmat pe 6 mai 2022 că legislația a fost interpretată în mod greșit.

„Informațiile eronate cu privire la proiectul de lege sugerează că ofițerii autorizați vor putea efectua percheziții fără mandat, fără consimțământul proprietarilor de terenuri și fără obligația de a prezenta un act de identitate”, a declarat grupul. „VFF consideră că acest lucru denaturează și interpretează greșit modificările prevăzute în proiectul de lege”, a adăugat.

În timpul unei dezbateri în Parlament din 3 mai, transcrisă pe site-ul Parlamentului victorian, deputatul opoziției Roma Britnell a apărat anumite elemente ale proiectului de lege.

„Unele dintre aceste amendamente fac unele lucruri bune, cum ar fi acordarea unui acces îmbunătățit agenților autorizați pentru a le permite să investigheze diferite evenimente care trebuie să aibă loc, astfel încât să putem preveni infestarea cu buruieni sau boli infecțioase la animale sau probleme de biosecuritate”, a spus deputatul.

Proiectul de lege se află încă în dezbatere în Parlamentul bicameral din Victoria, în cadrul Consiliului Legislativ. Următoarea ședință din săptămâna parlamentară va începe pe 24 mai 2022.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne