Nu, în filmare nu este parlamentul francez, ci clădirea consiliului regional din orașul Limoges

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O postare, care conține un videoclip în care protestatarii folosesc ciment pentru a bloca o poartă și care a fost distribuită de peste 18 000 de ori pe Facebook în 9 zile, afirmă că imaginile înfățișează protestatari francezi zidind poarta parlamentului francez. Afirmația este falsă; imaginile din 2018 arată într-adevăr protestatari francezi, dar care se află în fața clădirii consiliului regional din orașul Limoges, nu în Paris, unde este parlamentul francez.

Videoclipul a fost publicat pe Facebook pe 9 decembrie 2020. În această postare, distribuită de peste 14 000 de ori, textul care introduce videoclipul spune: „Francezii au închis ușa parlamentului cu ciment pentru că parlamentarii nu reprezintă poporul, ci reprezinta interesele Globalistilor”.

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, realizată pe 17 decembrie 2020

Afirmația este falsă. 

O căutare pe Google în franceză folosind cuvintele cheie „France”, „gilets jaunes” (veste galbene în franceză) și „mur” (perete în franceză) a găsit același videoclip, postat pe YouTube pe 25 noiembrie 2020, de cineva care susține că imaginile arată clădirea „prefecturii” din Limoges.

Adăugarea cuvântului cheie „Limoges” la căutare a dus la mai multe articole, ca acesta, făcut de televiziunea locală France 3, sau acesta, din ziarul local Le Populaire du centre, despre un protest din acest oraș francez situat la aproximativ 400 km sud-vest de Paris, organizat de „vestele galbene” (o mișcare independentă care se opune guvernului francez), din 24 noiembrie 2018. În încercarea de a bloca poarta clădirii consiliului regional (nu clădirea prefecturii), protestatarii folosesc diverse unelte pentru a turna ciment și a începe zidirea intrării în clădire, a arătat mass-media.

În videoclip, pe un perete de lângă poartă, spectatorii pot vedea fostul logo al regiunii Nouvelle-Aquitaine, regiunea căreia îi aparține orașul Limoges.

Captură de ecran a videoclipului și logo-ul Nouvelle-Aquitaine, alăturate în post-producție pe 17 decembrie 2020

O altă căutare după această clădire a consiliului regional din Limoges pe Google Street View arată exact aceeași locație dintr-un un unghi mai bun.

Captură de ecran cu intrarea într-o clădire a consiliului regional din Limoges pe Google Street View, realizată pe 17 decembrie 2020

La acea vreme, AFP a relatat că „3000 de persoane, conform participanților, sau 1600, conform poliției, manifestaseră la Limoges, vandalizând aproximativ cincizeci de radare și aparate de taxat pentru parcări din zonă și zidind intrarea unei clădiri a consiliului regional, înainte de a arunca bălegar în fața intrării". Aceste scene pot fi văzute și pe imaginile publicate de France 3 sau de Le Populaire du centre.

Întrebată despre acest eveniment de AFP pe 17 decembrie 2020, o sursă din poliție a spus că nimeni nu a depus plângere și nici nu a fost condamnat după această acțiune, care trebuia să fie simbolică. În altă parte a Franței, totuși, unii protestatari din „vestele galbene” au fost condamnați după o acțiune asemănătoare în fața unui centru fiscal în noiembrie 2018.

Parlamentul francez, menționat de autorul postării pe Facebook, este de fapt o instituție bicamerală formată din Senat și Adunarea Națională, fiecare găzduită de o clădire diferită. Construcția denumită cel mai des „parlament” este clădirea Adunării Naționale.

„Palais Bourbon”, clădirea Adunării Naționale Franceze, situată în arondismentul 7 al Parisului, pe 3 martie 2020. (AFP / Ludovic Marin)

Deși numărul protestelor „vestelor galbene” a scăzut dramatic din 2018, ele continuă să aibă loc în orașele franceze. La 12 septembrie 2020, de exemplu, poliția franceză a arestat zeci de oameni la Paris după ce sute de protestatari s-au adunat în capitala Franței și au avut loc ciocniri între protestatari și forțele de ordine.

CORECȚIE: Versiunea inițială a acestui material menționa un videoclip postat pe YouTube pe 25 decembrie 2020. Videoclipul fusese postat pe 25 noiembrie 2020.