Fotografiile arătate la o televiziune turcă au fost editate sau sunt scoase din context și dinaintea pandemiei

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Mai multe articole care susțin că bebelușii din Turcia s-au născut deformați, cu coadă și cu un singur ochi, din cauza vaccinurilor Covid-19 care conțin tehnologie ARNm, au fost distribuite de mii de ori în octombrie 2021 pe rețelele de socializare în mai multe limbi, inclusiv în limba română. Însă afirmațiile sunt false: toate dovezile științifice arată că vaccinurile ARNm nu pot modifica ADN-ul unei persoane. Mai mult, una dintre imaginile prezentate ca dovadă a fost manipulată digital, iar celelalte două sunt dinaintea declarării pandemiei de Covid-19 și au fost scoase din context.

„Imagini îngrozitoare ale nou-născuților cu un singur ochi și coadă, deformate de «vaccinuri». Canalul de televiziune turc «Beyaz» a fost la o conferință de presă care arăta fotografii ale bebelușilor născuți oribil defigurați după ce mamele lor au fost injectate cu «vaccinurile» Covid din Pfizer și Moderna”, arată acest articol postat pe un blog WordPress care menționează Eindtijdnieuws - un site olandez care pretinde pe pagina de Facebook că prezintă „știri de ultimă oră, dezvăluitoare și deșteptătoare” - ca sursă pentru aceste informații. Eindtijdnieuws a postat articolul aici pe 5 octombrie 2021.

Articolul de blog a fost menționat și în postările de pe rețelele sociale, de exemplu în acest videoclip live de pe Facebook din 8 octombrie 2021 care a fost distribuit de peste 6,400 de ori de atunci.

Afirmațiile au fost publicate și în alte articole (aici, aici), care au fost postate pe Facebook și distribuite de câteva sute de ori. Articolele sunt însoțite de un videoclip (sau o captură de ecran a videoclipului) în care un bărbat pare să arate fotografii ale nou-născuților care suferă de presupusele efecte adverse ale celor două vaccinuri ARNm.

Unele dintre articole și postări susțin că deformarea a fost cauzată de vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm, Pfizer și Moderna, sau că „substanțe străine au fost găsite și în vaccinurile din Japonia”.

Afirmații similare au fost distribuite și în alte limbi, cum ar fi greacă, sârbă și slovacă. Departamentul de fact-checking al AFP în limba greacă a demontat afirmațiile aici și a constatat că aceste afirmații despre bebelușii deformați sunt false.

Toate dovezile științifice sugerează că vaccinurile ARNm nu au niciun efect asupra ADN-ului unei persoane. Una dintre fotografiile folosite ca dovezi este manipulată digital, în timp ce alte două există dinaintea pandemiei Covid-19 și au fost scoase din context.

Captură de ecran a unuia dintre articolele distribuite pe Facebook realizată pe 14 octombrie 2021.

Vaccinurile ARNm nu pot modifica ADN-ul

„Deci asta fac vaccinurile, modifică genomul uman, ADN-ul uman, vedeți aici în ce. Sunt imagini proaspete, dovezile există, trebuie să ne gândim că suntem într-un mare pericol și că cei care se vor reproduce dintre cei vaccinați vor aduce pe lume o nouă ordine mondială”, spune utilizatorul din videoclipul live postat pe Facebook.

Afirmațiile inițiale au fost făcute de postul TV turc Beyaz pe 16 septembrie 2021, în timpul unei conferințe de presă susținute de Fatih Erbakan, un politician turc, care este liderul Partidului pentru Bunăstare (YRP).

Fatih Erbakan este fiul lui Necmettin Erbakan, care a fost mentorul islamului politic din Turcia și a fost prim-ministru și vicepreședinte al țării. Nu este prima dată când face afirmații înșelătoare sau false legate de pandemie și de gestionarea acesteia.

„Am spus că vaccinul Pfizer-BioNtech și altele care utilizează tehnologia ARNm pot duce la unele nașteri de tip inter-animal-uman”, a susținut Erbakan într-o versiunea mai lungă a videoclipului realizat la conferința de presă.

„După cum puteți vedea, aici s-a născut un bebeluș cu coadă din cauza unui defect genetic. Bebelușul este un bebeluș uman normal cu coadă la spate ... iată imaginea unui bebeluș născut cu patru picioare și trei brațe”, a spus Erbakan arătând câteva imagini. Cu toate acestea, el nu arată nicio imagine a unui copil cu un singur ochi.

Potrivit lui Erbakan, vaccinurile ARNm sunt „terapie genică” care modifică genomul uman.Acest lucru este menționat și de utilizatorii care au distribuit videoclipul pe platformele de socializare.

Noua tehnologie ARNm este utilizată pentru crearea vaccinurilor Moderna și Pfizer-BioNTech, două dintre cele patru vaccinuri autorizate pentru utilizare în Uniunea Europeană. Însă vaccinurile ARNm nu modifică ADN-ul unei persoane, așa cum au spus mai mulți experți AFP în trecut (aici, aici).

În timp ce vaccinurile tradiționale implică injectarea unor cantități mici de virus slăbit, astfel încât sistemul imunitar să fie instruit să recunoască anumite proteine ale virusului și astfel să fie pregătit să răspundă dacă întâlnește virusul real, vaccinurile ARNm furnizează instrucțiuni genetice pentru producerea acestor proteine direct în celule, transformând efectiv corpul într-o fabrică de vaccinuri.

ARNm-ul vaccinului este preluat de celulele corpului nostru și intră în fluidul din interiorul fiecărei celule, cunoscută sub numele de citoplasmă. Odată ce ARNm-ul vaccinului ajunge la citoplasmă, este utilizat pentru a produce proteina SARS-CoV-2 a coronavirusului, care provoacă Covid-19.

ARNm-ul vaccinului nu schimbă ADN-ul cuiva deoarece ARNm nu intră în nucleele celulei, care este locul în care se află ADN-ul, potrivit Maríei Victoria Sánchez, cercetător la Institutul Cuyo de Medicină Experimentală și Biologie din Argentina. Sánchez a declarat pentru AFP că procesul de traducere a codului genetic într-o proteină de coronavirus are loc în citoplasmă și nu în nucleul celulei.

Autoritățile sanitare din România explică aici, de asemenea, că ARNm nu poate modifica codul genetic: „ADN-ul uman este localizat în nucleul celular. ARN-ul mesager se găsește în citoplasma celulară – în afara nucleului – și are rol mult mai precis, cum este transmiterea de informații cu privire la sinteza de proteine în celulă. Întrucât ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celular, nu poate influența ADN-ul celular propriu”.

Vaccinurile ARNm sunt concepute pentru a crea o proteină specifică, astfel încât corpul nostru să le poată recunoaște și să producă apărarea necesară. ARNm-ul are o durată scurtă de viață odată inserat în corp. Acest lucru este explicat și în imaginea de mai jos, preluată dintr-un infografic al Consiliului Europei. Aceasta arată, în patru etape, ce se întâmplă exact în corpul nostru când suntem vaccinați cu ARNm.

Captură de ecran cu o parte a infograficului Consiliului Uniunii Europene realizată pe 14 octombrie 2021.

Fotografia cu bebelușul cu coada a fost modificată digital

În timpul conferinței de presă, Fatih Erbakan a arătat trei fotografii ale bebelușilor cu deformări. Cu toate acestea, o căutare inversă a imaginilor pentru aceste fotografii arată că acestea sunt fie manipulate digital, fie dinaintea pandemiei de Covid-19.

Prima imagine prezentată de Erbakan arată un bebeluș cu o coadă pe spate. Dar o căutare inversă a imaginii arată că fotografia, care a fost publicată inițial în 2009, a fost manipulată digital.

Imaginea este publicată pe Science Photo Library, dar și de Teyit, o organizație fact-checking cu sediul în Turcia, după cum arată un material publicat de aceasta. Se poate găsi și pe site-ul agenției britanice de fotografie Alamy. Imaginea este o creație a artistului digital Larry Dunstan. Mai multe lucrări vizuale ale lui în care corpul uman este manipulat pot fi găsite în mediul digital.

După cum se poate vedea în captura de ecran care urmează, este menționat faptul că fotografia este manipulată digital.

Captură de ecran a fotografiei postate pe site-ul Alamy realizată pe 15 octombrie 2021.

Alte fotografii mai vechi și fără legătură cu vaccinurile ARNm

A doua fotografie pe care Erbakan a arătat-o în timpul conferinței de presă prezintă un bebeluș care poate fi văzut ca având o cantitate mare de păr în spate.

În urma unei căutări inverse a imaginii, AFP a descoperit că fotografia este din 2013 și arată o fetiță care s-a născut în India cu „sindromul vârcolacului”, care se mai numește și „hipertricoză” sau „hirsutism”. Nașterea bebelușului a fost mediatizată pe atunci (de exemplu aici, aici), și după cum se poate vedea și în captura de ecran care urmează, a fost relatată și de presa din România.

Captură de ecran a site-ului de știri ProTV realizat pe 15 octombrie 2021. ( Valentina-Paula CABESCU)

A treia fotografie arătată de Erbakan, care descrie un bebeluș cu patru picioare și trei brațe, provine tot din India.

O căutare inversă a imaginii arată că a fost făcută inițial în 2016 și prezintă gemeni siamezi cu capete, brațe și picioare separate, conectate de trunchi (aici,aici).

Captură de ecran a fotografiei postate inițial online în 2016 realizată pe 12 octombrie 2021.

Nicio „substanță străină” în vaccinuri

Articolele adaugă, de asemenea, că „amintind că există o substanță străină în vaccinurile moderne ale Ministerului Sănătății din Japonia, Erbakan a susținut că aceeași substanță se găsește și în vaccinurile biotehnologice”.

Pe 1 septembrie 2021, AFP a relatat că Moderna a spus că „loturile contaminate din vaccinul său Covid-19 trimise în Japonia erau contaminate cu particule de oțel inoxidabil”.

Moderna a emis o declarație comună împreună cu Takeda, partenerul său japonez, spunând că contaminarea într-unul din cele trei loturi suspendate a fost urmărită până la defectele liniei de producție la o fabrică condusă de contractorul său spaniol, ROVI Pharma Industrial Services. „Prezența rară a particulelor de oțel inoxidabil în vaccinul Moderna Covid-19 nu prezintă un risc nejustificat pentru siguranța pacientului și nu afectează negativ profilul beneficiu / risc al produsului”, se menționează în comunicat.

Japonia a suspendat 1,63 milioane de doze de Moderna în toată țara în urma incidentului.

Potrivit Kyodo News, materie străină a fost, de asemenea, găsită în cinci flacoane neutilizate de vaccin Covid-19 Pfizer-BioNTech, în două orașe din apropiere de Tokyo și unul în prefectura Osaka. Cele trei orașe japoneze au solicitat companiei Pfizer să analizeze substanțele.

Filiala japoneză a companiei Pfizer a declarat presei că substanța, probabil ingrediente care nu s-au dizolvat complet, nu au afectat siguranța sau calitatea vaccinului.

Ingredientele din vaccinurile Covid-19 (pentru Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen) au fost făcute publice de către autoritățile sanitare.

În ianuarie 2021, Erbakan a susținut că familia Rothschild a primit brevetul pentru truse de test Covid-19 în 2015, o afirmație falsă verificată de organizația de fact-checking Teyit.

Traducerea și adaptarea
VACCINARE COVID-19