
Această imagine nu arată o componentă a unei antene 5G marcată cu „COV-19”
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 20 August 2021, la 10:02
- 4 minute de citit
- De: Ladka MORTKOWITZ, AFP Republica Cehă
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Componentă antenă 5G! Totul este la vedere, aia de râdeau de noi prostii acum un an când spuneam că 5G și cu covrig sunt strâns legate, spuneau că suntem nebuni, ne ironizau, se pare că încet, încet adevărul iese la iveală, doar că mulți au ochii închiși și creierul spălat”, spun mai multe postări pe Facebook (aici, aici) din 11 august 2021, fiecare distribuită de sute de ori de atunci.
Unele conspirații susțin că pandemia Covid-19 a fost cumva răspândită de noua tehnologie 5G, o afirmație pe care AFP Fact Check a demontat-o deja.

AFP a investigat deja încă din mai 2020 imaginile cu plăcile de circuite care par a fi marcate cu „COV-19” și a constatat atunci că aceleași imagini dintr-un videoclip au circulat în mai multe țări, inclusiv în Canada, Statele Unite, Australia și Republica Cehă. AFP Republica Cehă a demontat videoclipul aici în mai 2020; inclusiv în limba engleză.
Într-un videoclip lung de un minut, un bărbat vorbitor de limbă engleză care pretinde că a lucrat la ridicarea stâlpilor 5G arată o placă de circuit marcată cu „COV-19”. El susține că provine dintr-un „kit” care nu este menit să fie deschis. „De ce pun astfel de circuite în astfel de turnuri?”, întreabă el.
AFP nu a putut confirma dacă acesta este cu adevărat un inginer în telecomunicații. Pe baza accentului său, a arhitecturii clădirilor și a vehiculelor din jurul său care sunt conduse pe partea dreaptă, este probabil ca acest videoclip să fi fost realizat în Regatul Unit. Agenția a putut verificat însă că placa de circuit pe care bărbatul o arată în videoclip nu provine din tehnologia 5G și ca cutia reală nu este marcată cu „COV-19”.
Circuit pentru TV, nu 5G
Un purtător de cuvânt al furnizorului britanic de telecomunicații Virgin Media a declarat pentru AFP încă din 2020 că placa de circuit din videoclip face parte de fapt dintr-o cutie de televiziune prin cablu, Cisco 4585 HD, pe care Virgin Media a început să o distribuie în Marea Britanie în 2011, dar a cărei producție a fost întreruptă de atunci.
După ce a văzut imaginile, purtătorul de cuvânt al companiei, Simon Dornan, a declarat pentru AFP într-un email din 28 mai 2020 că: „Aceasta este o placă dintr-o cutie TV foarte veche, care nu a prezentat niciodată piese componente inscripționate / ștampilate / tipărite sau altfel cu COV 19.”
În plus, „nu are absolut nicio legătură cu nicio infrastructură de rețea mobilă, inclusiv cu cea utilizată pentru 5G”.
Purtătorul de cuvânt a declarat că Virgin a căutat unele dintre vechile set top box-uri Cisco 4585 HD și le-a deschis pentru a verifica dacă se potrivesc cu componenta prezentată în videoclip.
Fără inscripția COV-19 în partea reală
Virgin Media a trimis de asemenea către AFP mai multe fotografii ale circuitului, arătând că inscripția „COV-19” nu figurează în designul original.

În imagine se poate vedea că placa componentă nu este înscrisă cu „COV-19”. „Gravura / inscripția din videoclip a fost adăugată la partea componentă a tunerului RF (practic unde intră cablul TV coaxial) de pe placă și nu se afla pe carcasa tunerului original”, a spus Dornan pentru AFP.

Dat fiind că nu există pe piesa originală, marcajul „COV-19” din videoclipul înșelător pare să fi fost adăugat ulterior.
AFP a contactat, de asemenea, principalii operatori de rețea de telefonie mobilă britanici care sunt implicați în construirea infrastructurii 5G din Marea Britanie. Unul dintre ei, Three UK, a confirmat spus că afirmația din videoclip este falsă: „Three a examinat conținutul și pot confirma că acesta provine dintr-o cutie TV prin satelit și nu dintr-un stâlp 5G”, a confirmat purtătorul de cuvânt Poppy Ingleson într-un email transmis pe 28 mai 2020.
AFP a demontat anterior teorii ale conspirației care implică tehnologia 5G, inclusiv afirmații că radiațiile provocate de 5G dăunează sănătății umane.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne