Companiile aeriene nu au sfătuit călătorii vaccinați împotriva Covid-19 să nu zboare

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip care arată un prezentator de știri de la Sky News Australia, care susține că companiile aeriene îi sfătuiesc pe călătorii vaccinați împotriva Covid-19 să nu zboare din cauza riscului de formare a cheagurilor de sânge, a fost distribuit de mii de ori pe Facebook în iunie 2021. Această afirmație este falsă; potrivit Asociației Internaționale a Transportului Aerian, companiile aeriene nu iau în considerare să impună restricții pentru călătorii vaccinați. Mai mult, forma rară de coagulare a sângelui asociată cu unele vaccinuri și cheagurile de sânge asociate cu călătoriile cu avionul sunt două tulburări diferite.

„Companiile aeriene îi sfătuiesc acum pe cei care au avut injecția experimentală sa nu zboare. Pericol de cheaguri de sânge / atac vascular cerebral in timpul zborului”, spun mai multe postări de pe Facebook (aici, aici și aici), care distribuie un videoclip cu o știre prezentată de Sky News Australia. Videoclipul a fost distribuit de peste 3,000 de ori din 12 iunie 2021 și are aproape 40,000 de vizionări.

Afirmații similare care spun că persoanele vaccinate nu au voie să zboare normal sau că riscul de tromboză într-un avion este mai mare pentru pasagerii vaccinați, SCOATE VIRGULA INTRE SUBIECT SI PREDICAT au fost o sursă de dezinformare în ultimele luni. AFP a verificat unele dintre aceste afirmații care au circulat pe rețelele sociale în franceză, olandeză și germană în mai și iunie 2021.

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 23 iunie 2021

Această afirmație distribuită în prezent se încadrează în aceeași categorie. Potrivit mai multor organizații de transport aerian, nu există nicio discuție cu privire la un posibil risc pentru persoanele vaccinate legat de zborul cu avionul. În plus, tipul de tromboză (celălalt nume pentru aceste cheaguri de sânge) cauzate uneori de o călătorie foarte lungă în avion și de tulburările rare de coagulare a sângelui asociate cu unele vaccinuri împotriva Covid-19 nu au nicio legătură între ele, așa cum mai mulți experți au explicat pentru AFP.

Videoclipul prezentat în postările de pe rețelele sociale este preluat dintr-un material din 11 iunie 2021 al versiunii australiane a Sky News și prezentat de Cory Bernardi, un controversat fost parlamentar. În videoclip, Bernardi subliniază modul în care „companiile aeriene abordează problema cheagurilor de sânge și recomandă persoanelor vaccinate să nu călătorească”.

„Ei bine, iată un alt adevăr incomod. În alte părți ale lumii, companiile aeriene sfătuiesc acum oamenii care au fost vaccinați să nu zboare”, spune gazda, citând Spania și Rusia ca exemple de țări în care companiile aeriene avertizează călătorii vaccinați să nu zboare.

Ca sursă, Sky News Australia citează un articol publicat de site-ul german UNCUTNEWS pe 4 iunie 2021. Articolul susține că „marile companii aeriene din lume discută dacă este recomandabil să permită clienților vaccinați să urce în aeronavă din cauza riscului de formare a cheagurilor de sânge din cauza serului experimental cu mARN.”

Potrivit gazdei Sky News, cheagurile de sânge reprezintă un „risc cunoscut al zborurilor pe distanțe lungi”, iar riscul este agravat de efectele secundare potențiale ale coagulării din cauza vaccinurilor Covid-19. „Este doar un alt semn că într-adevăr nu mai există cineva într-o poziție de autoritate în care să poți avea încredere”, spune gazda.

Companiile aeriene nu iau în considerare restricționarea călătorilor vaccinați

Pentru a verifica această afirmație, AFP a contactat Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) în mai 2021. Asociația a respins afirmațiile: „IATA nu are cunoștință de nicio întâlnire între companiile aeriene pentru a discuta despre faptul că nu transportă pasageri vaccinați. Poziția IATA este: călătorii care sunt vaccinați ar trebui să fie liberi să călătorească fără restricții”, a spus IATA pentru AFP.

Acest lucru a fost confirmat și de Airlines for Europe, o asociație care acoperă aproximativ 70% din traficul aerian din Europa, pe 6 iunie 2021.

„Puteți fi siguri că nu au loc astfel de discuții între companiile aeriene pentru a interzice sau a împiedica călătorii vaccinați sau chiar nevaccinați să zboare. Dimpotrivă, companiile aeriene din Europa fac eforturi pentru nediscriminare în rândul persoanelor testate / vaccinate / nevaccinate în ceea ce privește restricțiile și libera circulație”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Airlines for Europe.

În contrast, asociația consideră că vaccinările reprezintă o „parte crucială a gestionării pandemiei, iar creșterea nivelurilor de vaccinare permite revenirea treptată a liberei circulații, inclusiv a călătoriilor cu avionul”.

„Certificatele de vaccinare, precum și Certificatul digital COVID în Europa, joacă deja un rol important în asigurarea călătoriilor în condiții de siguranță și vor fi utilizate din ce în ce mai mult pe măsură ce tot mai multe țări încep să ridice restricțiile de călătorie”, a mai explicat Airlines for Europe.

Aeroflot, principala companie aeriană rusă, a anunțat pe 13 mai 2021 într-un comunicat de presă lansarea campaniei „Mile pentru vaccinare”, care le permite unui număr de 10,000 de pasageri vaccinați să călătorească cu compania pentru a primi 10,000 de „mile” (permițându-le accesul la anumite avantaje, cum ar fi reducerile). „O campanie de vaccinare pe scară largă este în desfășurare în Rusia. Obținerea imunității mulțimii este responsabilitatea noastră comună. Promovarea vaccinării este contribuția noastră pentru a facilita o recuperare deplină a transportului aerian și pentru a oferi comoditate și confort pasagerilor noștri”, a declarat Mihail Poluboyarinov, CEO al Aeroflot în comunicatul de presă, care a adăugat că programul face parte din inițiativa federală de încurajare a vaccinării în masă.

Două tipuri diferite de cheaguri de sânge

Tromboza, cunoscută și sub numele de cheag de sânge, poate fi declanșată de un zbor lung, dar este semnificativ diferită față de reacțiile adverse rare asociate cu anumite vaccinuri împotriva Covid-19.

Până în prezent, această tulburare de coagulare a sângelui indusă de vaccin, cunoscută și sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS), a fost legată doar de vaccinul AstraZeneca-Oxford și vaccinul Johnson&Johnson de la Janssen.

Aceasta este o „tulburare diferită de cea a cheagurilor de sânge de la nivelul piciorului (tromboză venoasă profundă) și / sau pulmonară (embolie pulmonară), care poate fi asociată cu imobilitatea, în special după o intervenție chirurgicală, leziuni ale membrelor, repaus prelungit la pat sau uneori șezut prelungit în timpul o călătorie”, a explicat pentru AFP David Powell, consilierul medical al IATA, în mai 2021.

„Cazurile legate de o călătorie lungă (aeriană, feroviară sau rutieră) au de obicei factori de risc preexistenți. În afară de imobilitate, există mulți factori. inclusiv sarcina, contracepția orală, anumite tipuri de cancer, supraponderalitatea, varicele și tulburările sistemului de coagulare”, a adăugat el.

Marie-Antoinette Sevestre-Pietri, profesor de medicină vasculară la Spitalul Universitar din Amiens, a confirmat, de asemenea, pentru AFP că cele două tipuri de tromboze nu au „nimic de-a face unul cu celălalt”. „Tromboza care este asociată cu călătoriile cu avionul este un factor de risc pe care îl cunoaștem de mai bine de zece ani”, a explicat ea pentru AFP în mai 2021.

Tipul de tromboză asociată cu călătoriile lungi cu mașina, autobuzul, trenul sau avionul este de obicei legată de faptul că pasagerii stau așezați pentru perioade lungi de timp. „Atâta timp cât sunt puțin blocați între două locuri, nu vor merge prea mult și, atâta timp cât vor consuma puțin alcool, dacă le este frică într-un avion, vor deveni mai deshidratați”, a spus dr. Sevestre-Pietri. „Practic, riscul este asociat cu călătoriile prelungite, în special cele de peste opt ore, și cu pacienții care au deja factori de risc”, a continuat profesorul.

În schimb, așa-numita tulburare de coagulare a sângelui „atipică” care poate fi cauzată de anumite vaccinuri împotriva Covid-19 este o „tromboză imunologică” care invocă combinația dintre cheagurile de sânge (tromboză) și numărul scăzut de trombocite din sânge (trombocitopenie), care sunt celulele care ajută la formarea cheagurilor de sânge.

În 2007, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport cu scopul de a confirma riscul crescut de tromboză venoasă în timpul călătoriilor cu avionul. Și Institutul de Medicină Tropicală din Anvers a publicat un document pe această temă în 2014. Niciunul dintre documente nu a avut nimic de-a face cu vaccinarea.

Traducerea și adaptarea
VACCINARE COVID-19