Fotografia de la marșul femeilor a fost manipulată pentru a viza susținătorii dreptului la avort
- Publicat pe 12 Decembrie 2024, la 16:33
- 3 minute de citit
- De: Bill MCCARTHY, AFP SUA
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Când o națiune îsi semneazã sentința la decimare si declin demografic dezastros si ireversibil si Îi scuipă lui Dumnezeu în față, înverșunată împotriva poruncilor Lui, va începe sa afișeze astfel de semne si mesaje precum cel din imagine”, spune una dintre postările care a distribuit fotografia pe 23 noiembrie aici. O postare similară a fost publicată aici.
Alte postări care distribuie imaginea - multe dintre ele criticând activiștii pentru dreptul la avort - s-au răspândit, de asemenea, în diferite limbi, inclusiv în engleză și spaniolă.
Postările au apărut după realegerea în Statele Unite a lui Donald Trump, care a făcut campanie pentru a lăsa statele să ia propriile decizii privind accesul la avort și, în primul său mandat, a numit trei judecători conservatori la Curtea Supremă, care au desființat decenii de precedent juridic prin anularea dreptului național la această practică.
Dar imaginea femeii și a fiicei sale este modificată.
Căutarea inversă a imaginii a scos la suprafață fotografia originală într-un articol din 24 martie 2023 de pe un site mexican intitulat „La Casa De Todas y Todos” (arhivat aici). Semnul femeii spune: „Soy mamá de la niña que jamás vas a tocar”, ceea ce se traduce prin „Sunt mama fetiței pe care nu o veți atinge niciodată”.
Articolul descria și prezenta fotografii de la marșul din 8 martie de Ziua internațională a femeii din Monterrey, Mexic. Fotografiile au fost atribuite către Alejandra García (arhivate aici).
Într-un interviu din 25 noiembrie 2024 prin intermediul unui mesaj direct pe Instagram, García a confirmat în spaniolă că ea a fost fotograful.
„Cu siguranță este manipulată”, a spus ea despre versiunea modificată distribuită online.
Ea a spus că mama din fotografie i-a dat permisiunea să o fotografieze și să o publice online.
„Mi se pare foarte nedrept că folosesc imaginea ei pentru a transmite alte mesaje”, a spus ea. „Este foarte trist că mesajul real vorbește despre violența împotriva fetițelor și că au folosit acest lucru, cu chipul unei minore în fotografie, pentru a răspândi minciuni.
„Aceasta nu face decât să vorbească despre genul de oameni care au demonstrat întotdeauna că sunt”.
García a trimis către AFP fișierul brut al imaginii din aparatul său foto, care arată că afișul era despre fiica sa, nu despre avort.
Metadatele atașate la acest fișier confirmă, de asemenea, că fotografia a fost făcută la 8 martie 2023, ceea ce corespunde informațiilor din articolul de presă mexican.
AFP a demontat alte informații false despre avort aici în engleză.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne