Imagini manipulate distribuite online susțin că fanii români l-au aclamat pe Putin în timpul meciului Euro 2024

Echipa națională de fotbal a Ucrainei a jucat împotriva României pe 17 iunie 2024, în cadrul turneului UEFA Euro 2024. Ucraina, care își apără neîncetat teritoriul împotriva unei invazii militare la scară largă a Rusiei lui Vladimir Putin începută în 2022, a pierdut meciul. Un videoclip trucat care a devenit viral pe rețelele de socializare, fiind mai târziu preluat de presa internațională, susține că arată fanii români scandând numele președintelui rus în timpul meciului. Dar videoclipul a fost manipulat prin adăugarea sunetului unui videoclip din 2021, care arată fani ucraineni scandând rime anti-Putin în timpul unui meci de fotbal din România. În timpul transmisiunii în direct a meciului nu s-a auzit nicio scandare legată de Putin. Jurnaliștii AFP prezenți la meci nu au auzit de asemenea nicio scandare similară. UEFA a confirmat pentru AFP că videoclipul care circulă online este un fals. Alte postări prezintă o imagine trucată de la meci, susținând în mod fals că aceasta arată steagul Republicii Populare Donețk, nerecunoscută la nivel internațional, afișat în timpul meciului. Însă imaginile de la meci arată că niciun astfel de steag nu a fost prezentat în acel moment și în acel loc.  

Echipele naționale ale 24 de țări europene se înfruntă în Germania în cadrul campionatului de fotbal UEFA EURO 2024, între 14 iunie și 14 iulie 2024. Utilizatorii rețelelor de socializare (aici, aici) au distribuit un videoclip care pretinde că arată fani români scandând numele președintelui rus Vladimir Putin în timpul meciului dintre echipele naționale ale României și Ucrainei de pe Allianz Arena din München. Unele dintre aceste postări (aici în limba română și aici în limba engleză) distribuie, de asemenea, o fotografie de la același meci, susținând că aceasta dovedește că fanii au arătat steagul autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei.  

Rusia a fost suspendată de Asociația Europeană de Fotbal după invazia Ucrainei (arhivat aici).  

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 21 iunie 2024

Videoclipul manipulat a devenit viral în mai multe limbi, unele versiuni făcând referire la o postare a unui utilizator X numit „Lord Bebo”, un propagator obișnuit de dezinformări (a se vedea aici și aici, de exemplu). Mass-media în franceză, bulgară, rusă și bulgară au distribuit, de asemenea, videoclipul manipulat, precum și utilizatorii de rețele sociale în germană, thailandeză, vietnameză, arabă și greacă

Image
Captură de ecran a postării false distribuite pe X, realizată pe 19 iunie 2024

Dar videoclipul este manipulat: arată suporteri români (în tricouri galbene, culoarea echipei naționale, cu o bandă tricoloră albastru-galben-roșu pe mâneci) în timpul meciului România-Ucraina din 2024 de la Munchen, dar se pare că i s-au adăugat segmente din coloana sonoră a unui videoclip din 2021. Videoclipul din 2021 arăta inițial fanii ucraineni (îmbrăcați și ei în galben) insultându-l pe președintele rus în timpul unui meci la București. În transmisiunea în direct a meciului din 2024 nu există nicio urmă de scandări similare pro sau contra lui Putin. Nici fotografii și reporterii AFP care au relatat meciul nu au auzit astfel de scandări. La întrebarea AFP, organizatorul UEFA a răspuns că videoclipul care s-a răspândit online este un fals. 

Mai multe publicații de știri în limba română au relatat, de asemenea, că afirmația este falsă (aici, aici, aici, aici). 

Originea coloanei sonore 

Videoclipul manipulat a generat dezbateri pe rețelele de socializare, conturile pro-ucrainene X susținând că fanii scandau de fapt insulte la adresa președintelui rus. Însă și această afirmație pare a fi falsă: cel de-al doilea videoclip atașat ca dovadă a acestei din urmă afirmații nu arată Allianz Arena din Munchen Germania, unde echipa ucraineană a jucat împotriva României pe 17 iunie 2024 (arhivat aici).  

Pentru a afla mai multe, AFP a încercat diferite căutări de cuvinte cheie și a găsit un videoclip din 2021 pe YouTube de către canalul „Ultras Dynamo Kyiv TV” - un grup de suporteri „ultras” ai lui Dynamo Kiev - cu aceleași imagini și sunete ca și versiunea jignitoare menționată mai sus (arhivată aici). 

În acest video poate fi văzut un meci din cadrul campionatului EURO 2020 (organizat în 2021 din cauza pandemiei de Coronavirus) din 21 iunie 2021, care a avut loc pe Arena Națională din capitala României, între Austria și Ucraina (arhivat aici).  În acest video din 2021 se văd fanii ucraineni în tricou galben (culoarea echipei naționale) care îl insultă pe Putin. 

Comparând-o cu versiunea care se răspândește în prezent pe internet în 2024, se pare că au fost folosite părți din acest videoclip din 2021, tăind partea insultătoare și păstrând numele președintelui rus, dar în afară de asta, tobele și cântecele sunt identice, așa cum pot fi auzite în acest montaj realizat de AFP:

Potrivit unui reportaj Newsweek (arhivat aici), această scandare cu același ritm și melodie își are originea în 2014, când diferite grupuri de fani ucraineni ai fotbalului au început să scandeze „Путін - хуйл” (Putin khuylo!, care poate fi tradus aproximativ ca „Putin este un cap de p***”) în contextul mișcării Euromaidan și al războiului ruso-ucrainean din 2014

Nici urmă de astfel de scandări la meciul România-Ucraina 2024

Deși calitatea videoclipului manipulat care se răspândește în prezent pe internet este slabă, ora aproximativă a înregistrării poate fi estimată pe baza umbrei proiectate de pereții stadionului Allianz Arena din Munchen pe teren. Pe această bază, videoclipul a fost înregistrat undeva în jurul minutului 34. al meciului România-Ucraina din 2024. Însă în timpul transmisiunii oficiale a meciului nu s-au auzit astfel de scandări.

Fotografii și reporterii AFP prezenți la meciul România-Ucraina nu au auzit niciun fel de scandări asemănătoare cu cele auzite în videoclipul manipulat. 

Organizatorul Campionatului European de Fotbal (UEFA) investighează în mod regulat comportamentele problematice ale fanilor care au loc în timpul meciurilor, așa cum a făcut în cazul meciului dintre Serbia și Anglia din 16 iunie 2024, pentru „transmiterea unui mesaj provocator nepotrivit pentru un eveniment sportiv” (arhivat aici).

După cum a relatat AFP (arhivat aici), UEFA a demarat ancheta deoarece fanii sârbi au afișat steaguri care puneau la îndoială independența Kosovo. Nu există nicio urmă de plângere oficială sau de anchetă de acest fel în ceea ce privește meciul România-Ucraina din 17 iunie. 

La întrebarea AFP, UEFA a confirmat pe 18 iunie 2024 că înregistrarea video este „un fals”, fără alte comentarii. 

Image
Nicolae Stanciu (L) sărbătorește primul gol al echipei în timpul meciului de fotbal dintre România și Ucraina, pe Arena de Fotbal din Munchen, pe 17 iunie 2024. (AFP / Miguel MEDINA)

Niciun steag al RDP nu a fost vizibil după primul gol, conform transmisiunii meciului

În plus față de videoclipul manipulat, unele postări și articole online distribuie o captură din același meci, susținând că aceasta dovedește că fanii au arborat steagul autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei.

AFP a urmărit momentul fotografiei. Aceasta a fost realizată după ce România a marcat primul gol al său prin Nicolae Stanciu (minutul 29') și arată jucătorii aplaudând. Am comparat captura de ecran cu transmisia în direct a meciului de către Televiziunea Națională din Bulgaria pentru a constata că nu există un astfel de steag în imaginile televizate:

Image
Comparație între o fotografie modificată, distribuită online (stânga) și o fotografie a unui ecran care redă meciul (dreapta). Cerc roșu adăugat de AFP. Imagine realizată pe 20 iunie 2024

O înregistrare video a golului dintr-un alt punct de vedere este disponibilă pe site-ul UEFA (arhivă). Din nou, steagul RPD nu poate fi văzut: 

Image
Captură de ecran de pe site-ul UEFA, cu elemente evidențiate de AFP, realizată pe 20 iunie 2024

Fotografia care prezintă aceleași momente ale meciului este disponibilă pe site-ul Getty Images, o platformă de imagini stock. Din nou, steagul RDP nu poate fi zărit (arhivă):

Image
Captură de ecran de pe site-ul Getty Images. Cerc roșu adăugat de AFP pe 20 iunie 2024

Potrivit AP, asociația a instruit personalul de securitate înainte de meci să nu lase steagurile rusești să intre pe stadion în timpul meciului cu Ucraina. 

Cu câteva zile înainte ca forțele rusești să invadeze Ucraina, Putin a recunoscut cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk. 

Jocurile Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc în această vară, au fost, de asemenea, folosite pentru a răspândi dezinformări pro-ruse. Conturile de socializare au răspândit un videoclip înșelător care ar fi arătat că, în timpul unei ceremonii, în locul tricolorului francez, pe cer ar fi fost pictat tricolorul național rusesc, deși în realitate nu a fost așa.  

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne