Acest video folosit în afirmația falsă privind implicarea Ucrainei în atacul de la Moscova este un montaj

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul din 22 martie 2024 asupra unei săli de concerte de lângă Moscova, soldat cu cel puțin 139 de morți, dar autoritățile ruse au continuat să acuze Ucraina. În acest context, o înregistrare video falsă în care un înalt oficial ucrainean din domeniul securității pare să confirme responsabilitatea Ucrainei a fost distribuită pe scară largă pe internet. Dar videoclipul este preluat din două interviuri separate publicate cu câteva zile înainte de atac; vocea pare să fi fost clonată de o inteligență artificială, au declarat experți pentru AFP.

Videoclipul a fost distribuit în aceeași zi a masacrului în mai multe limbi, inclusiv în română (aici, aici). Acesta îl arată pe fostul secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, care pare să glumească despre atac și să recunoască implicarea țării sale. 

„Te-ai distrat astăzi la Moscova?”, pare să spună acesta. „Cred că este foarte amuzant. Aș vrea să cred că le vom organiza mai des astfel de distracție.”

Aceleași afirmații au fost răspândite și în engleză, franceză, spaniolă, germană și poloneză. Potrivit publicației media de limbă rusă cu sediul în Letonia Meduza (arhivat aici), videoclipul fals a fost difuzat și de canalul privat rusesc NTV.  

Dar videoclipul este o înșelătorie: verificatorii de fapte au descoperit că a fost compus din extrase din două interviuri diferite difuzate în mass-media ucrainene cu câteva zile înainte de atacul din 22 martie. Sunetul audio care pare a fi vocea lui Danilov ar fi fost creat în mod artificial. 

Image
Captură de ecran a unei postări false pe Facebook, realizată pe 26 martie 2024

La câteva ore după atacul asupra sălii de concerte Crocus, gruparea Stat Islamic ("SI") - cu care Rusia luptă în Siria și care este activă în Caucazul rusesc - a revendicat atacul. 

Președintele Vladimir Putin a refuzat inițial să acuze SI, dar la 25 martie a recunoscut implicarea „islamiștilor radicali”, continuând să insinueze o legătură cu Ucraina. Acest lucru a fost negat de Ucraina, care a fost invadată de Rusia în urmă cu doi ani. 

Înregistrare video realizată cu trei zile înainte de atac 

O căutare inversă a imaginii cu ajutorul Google Lens a părții din videoclip în care apare Danilov duce la articole ale organizațiilor de fact-checking ale căror investigații au constatat că videoclipul este un montaj. Printre acestea se numără Open.online (arhivat aici), Maldita (arhivat aici) și Corriere del Ticino (arhivat aici). 

Imaginea cu Danilov corespunde unui interviu (arhivat aici) publicat pe canalul YouTube al publicației ucrainene Ukrainska Pravda pe 19 martie, cu trei zile înainte de atac.

O comparație între filmările reale și cele false arată că Danilov este îmbrăcat la fel, în aceeași poziție și cu același fundal. De asemenea, mișcările capului său sunt aceleași. Cu toate acestea, cuvintele sale sunt diferite în videoclipul fals și, în mod vizibil, nu se sincronizează cu buzele sale. 

În videoclipul original, Danilov comentează declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron de la sfârșitul lunii februarie cu privire la posibilitatea desfășurării de trupe occidentale în Ucraina.    

Image
Comparație între interviul autentic (stânga) din Ukrainska Pravda și videoclipul manipulat (dreapta), capturi de ecran realizate pe 26 martie 2024

Al doilea videoclip realizat cu șase zile înainte de atac

În videoclipul original al interviului lui Danilov, acesta apare alături de un prezentator de la Ukrainska Pravda. În videoclipul manipulat, acest jurnalist este înlocuit cu doi prezentatori diferiți. O căutare inversă a imaginilor duce la o înregistrare video (arhivată aici) de la o altă instituție media ucraineană, My Ukraina, publicată pe 16 martie 2024. 

Prezentatorii nu îl intervievează pe Danilov, ci pe șeful serviciului de informații al Ministerului Apărării din Ucraina, Kyrylo Budanov. La secunda 44 a videoclipului, prezentatorii sunt arătați în același format ca și în versiunea înșelătoare. 

Budanov a vorbit despre incursiunile în teritoriile ocupate ale voluntarilor ruși pro-Ucraina și despre alegeri

Image
Comparație între interviul autentic (stânga) din My Ukraina și videoclipul manipulat (dreapta), capturi de ecran realizate pe 26 martie 2024

Vocea „foarte probabil” generată de inteligența artificială

Pentru a verifica autenticitatea sunetului din videoclipul în care Danilov pare să vorbească despre atacul din sala de concerte, AFP a încărcat fișierul în ElevenLabs Speech Classifier, care poate detecta sunetul sintetizat.  

Instrumentul a estimat la 98% probabilitatea ca sunetul să fi fost generat de inteligența artificială prin intermediul tehnologiei ElevenLabs, care poate clona voci pe baza unor extrase sonore reale.  

Image
Captură de ecran din software-ul elevenlabs.io, realizată pe 25 martie 2024

Aceste tipuri de videoclipuri fabricate, în care o persoană este făcută să pară că a făcut sau a spus lucruri pe care nu le-a făcut, se numesc deepfakes.

De asemenea, AFP a trimis videoclipul către Loccus.ai, un instrument de identificare a vocilor generate de inteligența artificială. Aceștia au răspuns că sunetul a fost „foarte probabil” generat de inteligența artificială. 

În investigația sa asupra aceluiași videoclip legat de atacul de la Moscova, echipa de verificare a BBC a arătat că un decalaj în datele de frecvență audio indică faptul că sunetul a fost editat. Cu toate acestea, cercetătorii pe care i-a consultat nu au putut fi siguri că vocea a fost generată de AI. 

În decembrie 2023, fondatorul Loccus.ai, Manel Terrazat, a declarat pentru AFP că clonarea vocii presupune descărcarea unui extras audio al unei persoane în software-ul capabil: „Apoi scrieți textul dorit, pe care sistemul îl va citi cu o intonație cât mai apropiată de vocea persoanei respective. Și puteți scrie în diferite limbi”, a spus el.

Pentru a exemplifica modul în care poate funcționa acest lucru, AFP a clonat vocea președintelui francez Emmanuel Macron în august 2023 folosind discursurile sale disponibile online. 

Atacul din 22 martie

Atacul a început în jurul orei 20:15, înainte de începerea unui concert al unei formații populare din epoca sovietică. Patru bărbați înarmați camuflați au luat cu asalt clădirea, trăgând asupra spectatorilor cu arme automate înainte de a da foc localului, potrivit anchetatorilor.

Kremlinul a declarat că cei patru atacatori au fost arestați, alături de alți câțiva bărbați. 

Șeful agenției ruse de securitate FSB, Alexander Bortnikov, a fost citat de agențiile de presă rusești pe 26 martie, afirmând că Rusia crede că atacul a fost pregătit de islamiști „facilitat de serviciile speciale occidentale, iar serviciile speciale ucrainene însele au o legătură directă cu acest lucru”. 

Image
Imagine cu florile care comemorează victimele atentatului de la Crocus City Hall din 25 martie 2024 (AFP / Olga MALTSEVA)

Postări false pe rețelele de socializare au alimentat afirmațiile Rusiei privind implicarea Ucrainei, distribuind presupuse fotografii ale pașapoartelor a patru bărbați ucraineni despre care se spune că ar fi fost implicați. Dar imaginile au fost distribuite online de mai mulți ani și nu au nicio legătură dovedită cu atacul, așa cum a arătat AFP în această verificare a faptelor. AFP a verificat și alte afirmații false cu privire la atac.

 Președintele Volodymyr Zelensky l-a demis pe Danilov din funcția de secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare în cadrul unei remanieri din 26 martie. Anunțul a fost făcut printr-un decret (link arhivat aici), dar autoritățile ucrainene nu au oferit imediat un motiv pentru această remaniere. Le Monde a scris pe 27 martie (arhivat aici) că Danilov a făcut remarci „lipsite de diplomație” la adresa Statelor Unite și a Chinei în ultimele săptămâni. 

Articolul a fost inclus în rubrica „Inteligența artificială”.
29 aprilie 2024 Articolul a fost inclus în rubrica „Inteligența artificială”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne